Τζανακόπουλος: «Θα γίνουν όλες οι κινήσεις από την πΓΔΜ για τον σεβασμό της συμφωνίας των Πρεσπών»

Τζανακόπουλος: «Θα γίνουν όλες οι κινήσεις από την πΓΔΜ για τον σεβασμό της συμφωνίας των Πρεσπών»

Οι κινήσεις για την εξασφάλιση του σεβασμού της συμφωνίας των Πρεσπών θα γίνουν από την πλευρά της πΓΔΜ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «News 24/7».

Μιλώντας για το θέμα αυτό, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι « πρέπει να γίνει μία αναλυτική συζήτηση και να εξηγηθούν ορισμένα πράγματα σε σχέση με τη συμφωνία από την πλευρά της πΓΔΜ».

«Καταλαβαίνω», συνέχισε, ότι «ο κ. Ζάεφ, εξαιτίας του γεγονότος ότι δίνει μία πολιτική μάχη, πολλές φορές μπορεί να υπερβάλει ως προς τις ερμηνείες» και πρόσθεσε ότι «όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας των Πρεσπών, από την μεριά των γειτόνων μας, θα γίνουν».

Σχολιάζοντας δηλώσεις ορισμένων στελεχών του Ποταμιού, είπε δεν πρέπει «σε καμία περίπτωση» οι προοδευτικές δυνάμεις δεν πρέπει να αφήσουν μια τεράστια ευκαιρία να πάει χαμένη.

Είπε ότι το Ποτάμι δεν πρέπει να λειτουργήσει κοντόφθαλμα και με όρους «βραχυπρόθεσμών πολιτικών σχεδιασμών», αλλά να συνεχίσει στη γραμμή του κ. Θεοδωράκη, ώστε να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα αντιληφθούν την αναγκαιότητα να αξιοποιηθεί η ευκαιρία και η συμφωνία θα κυρωθεί όταν έρθει στη Βουλή, εφόσον ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση στην πΓΔΜ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ψήφους που απαιτούνται για την κύρωση της συμφωνίας, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι περνά όπως οποιοσδήποτε νόμος.

Σχετικά με την στάση που θα τηρηθεί από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο θέμα αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι κρατάει ως δεδομένο την πολιτική δήλωση του Πάνου Καμμένου ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, ότι οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να συμπράξουν με την ΝΔ για να ανατραπεί η κυβέρνηση.

Επεισόδια- Αστυνομία

Σχετικά με τα χθεσινά επεισόδια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως όταν η Αστυνομία έχει να αντιμετωπίσει τόσο εκτεταμένα επεισόδια πρέπει να επιχειρεί με σκοπό, αφενός να περιοριστούν και αφετέρου να λειτουργεί με τρόπο ώστε να μην υπάρξει τραυματισμός πολιτών.

Όπως είπε, η Αστυνομία επιχείρησε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Το ζήτημα δεν είναι κατ’ αρχάς, επιχειρησιακό» σημείωσε, «είναι πολιτικό, κοινωνικό, ιδεολογικό. Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι αιτίες συνολικά που οδηγούν νέους ανθρώπους σε τέτοιου είδους εκφράσεις σκληρής βίας και να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο στη ρίζα του» τόνισε.

Χαρακτήρισε εύκολες φράσεις και πολιτικά κλισέ τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ανοχής, επαναλαμβάνοντας ότι η Αστυνομία προσπάθησε να περιορίσει τα επεισόδια και «σε κάποιο βαθμό το πέτυχε».

Πρόσθεσε επίσης, ότι τα φαινόμενα αυτά δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες μητροπόλεις του δυτικού κόσμου. «Δεν σχετίζεται, η έκταση των καταστάσεων αυτών, κατ’ αρχάς με τη στάση της Αστυνομίας» ανέφερε.

Συντάξεις-ψήφιση μέτρων

Όσον αφορά την ψήφιση των μέτρων και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι αυτονόητη η σειρά των ενεργειών της κυβέρνησης, ότι η ψήφιση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα γίνει πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού. «Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να συζητάμε για πρόωρες εκλογές» τόνισε, αποκλείοντας κατηγορηματικά το σενάριο αυτό, το οποίο, όπως είπε, μπορεί να είναι σχεδιασμός πολιτικών και εκδοτικών επιτελείων, αλλά όχι της κυβέρνησης. Ξεκαθάρισε δε, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την θητεία της.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά περί «προοδευτικής ανατροπής» ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι με τον τρόπο που έχει τοποθετηθεί η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, το μόνο που δεν θυμίζει είναι προοδευτική δύναμη. Πρόσθεσε ότι ταυτίζεται με τη ΝΔ και μετατοπίζεται προς τα δεξιά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κόσμος της Κεντροαριστεράς δεν νιώθει άνετα με τη ρητορική που αναπτύσσει η κ. Γεννηματά.

«Εμείς επιχειρούμε ανοίγματα στη βάση» επεσήμανε και χαρακτήρισε αναγκαία τη συνάντηση της Αριστεράς με την Σοσιαλδημοκρατία προς όφελος του κόσμου της εργασίας. «Αν θεωρεί (σ.σ. η κ. Γεννηματά) ότι προϋπόθεση είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον παραδοξολογεί» σημείωσε.

Εξάλλου, με αφορμή δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε κατηγορηματικά και κάθετα την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να μην γίνει εμπόρευμα η τριτοβάθμια εκπαίδευση και κατηγόρησε τον Ευ. Βενιζέλο ότι «προσπαθεί να βρει πολιτικό άλλοθι για να μην τροποποιηθεί το κατάπτυστο άρθρο 86 που λειτουργεί ως διάταξη ξεπλύματος των ευθυνών του πολιτικού συστήματος».

Σε ό,τι αφορά σημερινό κεντρικό θέμα της εφημερίδας «Εστία» που αναφέρεται σε συμφωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αντ. Σαμαρά να τοποθετηθεί Επίτροπος ο πρώην πρωθυπουργός, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η τοποθέτηση Επιτρόπου γίνεται μετά τις ευρωεκλογές και «δεν θα είναι ο κ. Μητσοτάκης που θα επιλέξει».

Επεσήμανε επίσης, ότι επιβεβαιώνεται η σχέση πολιτικής εξάρτησης του αρχηγού της ΝΔ από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος είναι «σκιώδης αρχηγός» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιβάλλοντας τις επιλογές του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter