Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Τζανακόπουλος: Ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο - Κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει το 2015

Κάνεις στην Ευρώπη, ούτε και στην Ελλάδα θέλει να ξαναζήσει το 2015, είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. "Θα είναι εξαιρετικά προβληματικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης μια αναζωπύρωση και μάλιστα τεχνητού χαρακτήρα, της ελληνικής κρίσης".

"Η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης μέχρι το τέλος του μήνα και να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση εντός του Μαρτίου και φαίνεται ότι αυτός είναι και ο πολιτικός συσχετισμός που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σιγά-σιγά στην Ευρώπη", σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με την 'Α. Μέρκελ και τον Ζ. Κ. Γιούνκερ τόνισε πως το κλίμα που διαμορφώθηκε στη Μάλτα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που επιχείρησε να βγάλει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ με τη δήλωσή του: "Και στη συνάντηση με την Καγκελάριο και με τον κ. Γιούνκερ, η λογική όλων φαίνεται να είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουν όλες οι πλευρές ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να μειωθεί το χάσμα που χωρίζει το ΔΝΤ και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό που συμφωνήθηκε ήταν η ανάγκη όλες οι πλευρές να κάνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε το συντομότερο δυνατό και αν αυτό είναι εφικτό ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο".Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης και βασικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύει και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να έχουμε θετικές εξελίξεις είναι η 20η Φεβρουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup.

 Η μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε, είπε, είναι να ολοκληρώσουμε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες ώστε στο ΔΣ της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε το 2015, δεν υπάρχει βούληση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από κανέναν στην Ευρώπη "διότι όσο και αν βγαίνουν διάφοροι και απειλούν εμμέσως και λένε ότι δεν τους νοιάζει να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο, θα είναι εξαιρετικά προβληματικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για το σύνολο της Ευρώπης μια αναζωπύρωση και μάλιστα τεχνητού χαρακτήρα, της ελληνικής κρίσης".

Ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι στα ζητήματα της εφαρμογής του προγράμματος η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καθυστερήσει αλλά είναι και μπροστά από το χρονοδιάγραμμα και πως ο λόγος της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης δεν είναι τα τρία θέματα- "αγκάθια" που απομένουν, αλλά τα παράλογα μέτρα ύψους 4,5 δισ. που απαιτεί το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος. Η κύρια, αν όχι η αποκλειστική, ευθύνη για την καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης ανήκει στο ΔΝΤ.
ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.