Τζανακόπουλος: Προκλητική και καταδικαστέα η δήλωση Γιλντιρίμ – Δεν επιβεβαιώνεται παραβίαση (Photos)

Τζανακόπουλος: Προκλητική και καταδικαστέα η δήλωση Γιλντιρίμ – Δεν επιβεβαιώνεται παραβίαση (Photos)

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπεναλί Γιλντιρίμ υποστήριξε νωρίτερα ότι Τούρκοι κομάντος κατέβασαν ελληνική σημαία που είχαν ανεβάσει τις προηγούμενες μέρες νεαροί από τους Φούρνους στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», νοτιοανατολικά των Φούρνων. 

Προκλητικές και περίεργες οι δηλώσεις από τον Γιλντιρίμ και τον Τσαβούσογλου

«Έχουμε υπόψιν μας ότι στο Αιγαίο, υπάρχουν ενέργειες αύξησης της έντασης από την πλευρά της Ελλάδας και αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθει τον τελευταίο καιρό. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει σημασία που ανήκουν. Έγινε μια προσπάθεια ανάλογη με αυτή στα Ιμια. Μια προσπάθεια να τοποθετηθεί ελληνική σημαία στις βραχονησίδες «Αντρόφωτος» όπως τις ανέφερε στα ανοικτά του Αιδινίου. Η τουρκικη ακτοφυλακή, έκανε τις απαραίτητες παρεμβάσεις και κατέβασε την σημαία από εκεί», είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Συστήνουμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που αυξάνουν την ένταση μεταξύ δυο καλών γειτόνων» κατέληξε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Στο ίδιο θέμα επανήλθε αργά απόψε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά και πρόσθεσε πως τη σημαία την κατέβασαν Τούρκοι κομάντος. «Και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουν» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος μάλιστα στη συνθήκη της Λωζάνης και υποστηρίζοντας ότι «σε πολλά νησιά δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία»

Μέχρι στιγμής το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας δεν επιβεβαιώνει το γεγονός. 

Πώς στήθηκε η Ελληνική σημαία

Όπως μεταδίδει το samos24.gr νεαροί από τους Φούρνους αποβιβάστηκαν με σκάφος την Παρασκευή 13 Απριλίου στο σημείο, όπου στη συνέχεια τοποθέτησαν την Ελληνική σημαία στη βραχονησίδα. Δημοσιεύει μάλιστα και φωτογραφίες από την κίνηση αυτή των νεαρών.

«Το κάναμε για τον Γιώργο Μπαλταδώρο» είπε μιλώντας στο star.gr ένας από τους από τους 3 Έλληνες που ανέβασαν τη σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος».

Όπως είπε, η παρέα των τριών νέων θέλησε την περασμένη Παρασκευή – εκ μέρους όλων των Φούρνων – να τιμήσει τον ήρωα-σμηναγό που σκοτώθηκε την Πέμπτη 12 Απριλίου, όταν το Μιράζ που πιλόταρε συνετρίβη στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ρίξαμε και στεφάνι στη θάλασσα προς τιμήν του».



Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

Πηγή και Φωτογραφίες: samos24.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter