Τζανακόπουλος στην Προανακριτική: Η ΝΔ προστατεύει όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο

Τζανακόπουλος στην Προανακριτική: Η ΝΔ προστατεύει όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο

Κατά μέτωπο επίθεση εξαπέλυσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στα στα μέλη της πλειοψηφίας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής.

Καθισμένος ανάμεσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή και όχι στη θέση που είθισται να κάθονται οι μάρτυρες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι δεν νομιμοποιεί με την παρουσία του την αντισυνταγματική λειτουργία της Προανακριτικής, την αντιθεσμικη εξαίρεση του αλλά και το γεγονός οτι μοναδικός στόχος της ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είναι η προστασία των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Τζανακοπουλος είπε: “Θέλω να δηλώσω ότι η παρουσία μου εδώ οχι μόνο δεν αποτελεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο κίνηση νομιμοποίησης της Επιτροπής αλλά αντίθετα στοχεύει να αναδείξει ακριβώς την παράνομη, αντικοινοβουλευτικη και αντισυνταγματική λειτουργία της. Και η παρανομία δεν αφορά απλώς και μόνο την εξαίρεση του Παύλου Πολακη και τη δική μου, εξαίρεση κοινοβουλευτικα πρωτοφανή, καταφανώς αντισυνταγματική και θεσμικά απαράδεκτη για μια κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Αφορά κυρίως τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της Επιτροπής ώστε να υπάρξει ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης στην διενεργουμενη έρευνα για την υπόθεση Novartis, εκφοβισμός των προστατευόμενων μαρτύρων, κατασυκοφάντηση δικαστικών λειτουργών με ένα και μόνο στόχο: τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis και την προστασία πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε αυτό”.

Επανέλαβε ο Τζανακόπουλος: «Για διαδικαστική ενημέρωση πήγα στον Άρειο Πάγο»

Ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι στις 5 Φεβρουαρίου του 2018 επισκέφθηκε τον Άρειο Πάγο για να λάβει διαδικαστική ενημέρωση επί της πολύκροτης υπόθεσης Novartis και πως η επίσκεψη έγινε μετά από εντολή του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην υπουργός είχε δώσει ακριβώς την ίδια απάντηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που είχε ακολουθήσει λίγες μέρες μετά την επίσκεψή του στον Άρειο Πάγο. «Επισκέφτηκα τον Άρειο Πάγο για να έχω διαδικαστική ενημέρωση σε σχέση με το αν επίκειται διαβίβαση του φακέλου στην ελληνική Βουλή, διότι πρόκειται για ένα θέμα εξαιρετικά σημαντικό που, όπως γνωρίζετε, τελικά αποδείχθηκε ότι εμπλέκει και πολιτικά πρόσωπα» είχε απαντήσει ο κ. Τζανακόπουλος στο briefing.

Επίσης, ο Δ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε ευθύτατες βολές κατά του Θ. Πλεύρη για τις συναντήσεις του τελευταίου με τον Ν. Μανιαδάκη αλλά και για το γεγονός ότι είναι συνήγορος αναφερόμενων πολιτικών προσώπων στη δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis.

Ακολουθεί ο φερόμενος διάλογος:

Πλεύρης: Γιατί πήγατε στο Άρειο Πάγο;

Τζανακοπουλος: Μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και ύστερα από εντολή του Αλέξη Τσίπρα, έκλεισα ραντεβού με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να μάθω αν υπάρχει φάκελος που θα διαβιβαστεί στον υπουργό Δικαιοσύνης. Αυτό ήταν μόνο για ενημέρωση της κυβέρνησης. Η συνάντηση κράτησε 5 λεπτά και η ενημέρωση ήταν διαδικαστική.

Πλεύρης: Γιατί δεν μπορούσε να γίνει τηλεφωνικώς;

Τζανακοπουλος: Δεν μιλώ στο τηλέφωνο με ανώτατους δικαστικούς.

Πλεύρης: Από πού προβλέπεται να ενημερώνεται η κυβέρνηση για ανοιχτή υπόθεση;

Τζανακοπουλος: Δεν ενημερώθηκα για ανοιχτή υπόθεση αλλά για την ύπαρξη ή μη φακέλου .

Πλεύρης: Στον Άρειο Πάγο συναντηθήκατε μόνο με την Εισαγγελέα;

Τζανακοπουλος: Εσείς κάνετε συναντήσεις μόνο με τον Μανιαδάκη;

{…}

Πλεύρης: Γιατί δεν επιδιώχθηκε ενημέρωση του υπουργού Δικαιοσύνης;

Τζανακοπουλος: Ήταν ενήμερος ο αρμόδιος υπουργός. Ρωτήστε τον κύριο Αθανασίου που επέστρεψε ως υπουργός φάκελο με παρατηρήσεις.

Πλεύρης: Πόσος χρόνος χρειαζόταν για να διαμορφώσει κάποιος άποψη για το σκάνδαλο Novartis;

Τζανακοπουλος: Εξαρτάται από την νοημοσύνη κάποιου. Εσείς και η ΝΔ μπορεί να χρειάζεστε δύο μήνες, επί ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονταν μόνο δύο ώρες. Μιλώ για εσάς κύριε Πλεύρη προσωπικά.

Πλεύρης: Εγώ πάω στον Άρειο Πάγο για υποθέσεις. Εσείς έχετε ξαναπάει?

Τζανακοπουλος: Εσείς πάτε για τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Πλεύρης: Τι σχέση έχετε με την κυρία Παπασπύρου;

Τζανακοπουλος: Ήταν συνάδελφος της μητέρας μου όπως και ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Η σχέση μου ήταν θεσμική.

Πλεύρης: Γιατί συνυπογράψατε δήλωση με τον Παπαγγελοπουλο?

Τζανακοπουλος: Ήταν προφανές ότι το σκάνδαλο Novartis ήταν τεράστιο σκάνδαλο. Θα αποδειχθεί και ελπίζω να μην έχετε καμία εμπλοκή σε αυτό κύριε Πλεύρη.

«Είσαι το μακρύ χέρι του Σαμαρά»

Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον εισηγητή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να τον αποκαλεί «μακρύ χέρι του Αντώνη Σαμαρά».

Ακολουθεί ο φερόμενος διάλογος:

Κεγκέρογλου: Οι εφημερίδες έγραψαν για σύσκεψη στον Άρειο Πάγο. Συμμετείχατε;

Τζανακόπουλος: Δεν έγινε καμία σύσκεψη στον Α.Π., αλλά ολιγόλεπτη ενημέρωση για την ύπαρξη φακέλου. Θα αρχίσω να αναρωτιέμαι αν η τοποθέτησή σας σχετίζεται με την επιλογή σας να διαστρεβλώνετε σκόπιμα αυτά που λέω ή έχει να κάνει με άλλες αιτίες.

Μπουγας: Γνωρίζετε για άλλη σύσκεψη;

Τζανακόπουλος: Κύριε Κεγκέρογλου, εδώ και 3 χρόνια, ως μακρύ χέρι του Σαμαρά, εκφοβίζετε και τρομοκρατείτε ανθρώπους και παρεμβαίνετε στη Δικαιοσύνη.

Κεγκέρογλου: Από το 1976 που είμαι στο ΠΑΣΟΚ κινούμαι βάσει των αποφάσεων του κόμματος.

Τζανακόπουλος: Είστε το μακρύ χέρι του Σαμαρά.

Κεγκέρογλου: Εσείς έχετε κάνει αιμομιξία με τους ΑΝΕΛ.

Τζανακόπουλος: Μιλάτε εσείς που έχετε κάνει αιμομιξία με Γεωργιάδη και Βορίδη; Είστε περήφανος για τη σχέση σας με τον κ. Σαμαρά;

Κεγκέρογλου: Κατέθεσε στην Επιτροπή ο κ. Αγγελής μια καταγγελία που αφορά τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης. Γνωρίζετε αν έγινε ενημέρωση στον πρωθυπουργό;

Τζανακόπουλος: Στην αρχή ο κ. Αγγελής μας κατηγόρησε ότι συγκαλύψαμε το σκάνδαλο και μετά το αντίθετο. Αρά, η στάση του αυτή τον καθιστά αναξιόπιστο μάρτυρα. Εξ όσων γνωρίζω η κατάθεση Αγγελή έχει διαψευστεί από τους μάρτυρες. Δεν καταλαβαίνω σε τι έπρεπε να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός.

«Ο Κυρανάκης γελοιοποιεί μια ήδη γελοιοποιημένη διαδικασία»

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Κυρανάκης, προχώρησε σε σειρά ερωτήσεων από Κυρανακη για το πώς επελέγησαν οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλ. Τσίπρα αλλά και ποιοι τον επηρέασαν στις επιλογές του.

Κατά τις ίδιες πηγές, το ύφος και ο τρόπος των ερωτήσεων του Κ. Κυρανάκη ενόχλησε ακόμα και τον πρόεδρο της Προανακριτικής, καθώς φέρεται να του ζήτησε να είναι σαφής στις ερωτήσεις του προκειμένου να μπορεί να απαντά ο μάρτυρας.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Τζανακοπουλος απάντησε στον Κ. Κυρανάκη ότι «απαντά σοβαρά μόνο σε ερωτήσεις σοβαρές». «Ο κ. Κυρανάκης γελοιοποιεί μια ήδη γελοιοποιημένη διαδικασία» ήταν το καυστικό σχόλιο του πρώην υπουργού.

Στην κρίση του Κ. Κυρανάκη ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες αναίρεσαν ενώπιον του κλιμακίου της Προανακριτικής στη ΓΑΔΑ όσα είχαν καταθέσει στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, ο Δ. Τζανακόπουλος -σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- απάντησε με τρόπο που έκανε ακόμα και τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γ. Μπούγα, να γελάσει με όσα δυσκολευόταν να αντιληφθεί ο Κ. Κυρανάκης.

«Ακούστε κ. Κυρανάκη, η σχέση με τη γλώσσα δεν είναι διαφανής και αδιαμεσολάβητη. Δεν ξέρω τον τρόπο με τον οποίο διαμεσολαβεί η συνείδησή σας σε αυτά που διαβάζετε. Είναι δικό σας θέμα», ήταν η ειρωνική απάντηση του Δ. Τζανακόπουλου.

Παράταση των εργασιών της Επιτροπής – Απροσδιόριστη η διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Να σημειωθεί ότι λόγω της έκτακτης συνθήκης, η Επιτροπή αναμένεται να παρατείνει τις εργασίες τουλάχιστον έως τα μέσα Μαΐου. Την ερχόμενη Τρίτη προγραμματίστηκε και η εξέταση του έτερου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που εξαιρέθηκε από την Προανακριτική, Παύλου Πολάκη, ενώ απροσδιόριστο παραμένει το πότε το προεδρείο της Επιτροπής θα διαβιβάσει τις αυθαίρετες καταθέσεις που έχει συλλέξει (από Γ. Τσατάνη, Π. Αθανασίου και Σ. Μιωνή) προκειμένου να συντελεστεί -μετά από πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ- η ετεροχρονισμένη νομιμοποίηση από την Ολομέλεια της παράνομης -σύμφωνα με το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής- παρέκκλισης της Επιτροπής από την αρχική στόχευσή της, η οποία ήταν η διερεύνηση τυχόν παρεμβάσεων του Δ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη με φόντο τη «σκευωρία Novartis». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter