Τζέφρι Επσταϊν: Εικασίες και θεωρίες για τον απαγχονισμό

Τζέφρι Επσταϊν: Εικασίες και θεωρίες για τον απαγχονισμό

«Μα αν φτάσουν όλα αυτά στο δικαστήριο, δεν θα καταδικαστούν απλώς κάποιοι άνθρωποι, θα καταρρεύσει όλο το πολιτικό σύστημα και θα ντροπιαστεί η χώρα» λέει δικηγόρος στον πελάτη του, που είναι ο βασικός κατηγορούμενος για σκάνδαλα στην πολιτική σκηνή της χώρας του, στο πολιτικό θρίλερ «Εκπτωτος» που παίζεται τις μέρες αυτές στους κινηματογράφους.

Η σκηνή θα μπορούσε κάλλιστα να διαδραματίζεται σε κάποια πολιτικά και δικηγορικά γραφεία των ΗΠΑ όπου συζητείται η αυτοκτονία του χρηματιστή Τζέφρι Επσταϊν, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του το περασμένο Σάββατο ενώ αντιμετώπιζε την κατηγορία της σωματεμπορίας ανηλίκων. Ο θάνατός του πυροδότησε πλήθος δημοσιευμάτων με εικασίες και θεωρίες συνομωσίας για τους λόγους που τελικά βρέθηκε απαγχονισμένος.

Απακορύφωμα δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς» την Παρασκευή, που επικαλούμενο ιατροδικαστική έρευνα αφήνει υπονοούμενα για στραγγαλισμό.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί επιφανείς Αμερικανοί είχαν λόγο να ανησυχούν γι’ αυτά που θα μπορούσαν να έρθουν στη δημοσιότητα σε μια δίκη κατά του Επσταϊν. Στο παλάτι του στο Μανχάταν, στα νησιά του στην Καραϊβική και στο πολυτελέστατο διαμέρισμά του στο Παρίσι είχαν βρεθεί διάσημοι πολιτικοί, ισχυροί επιχειρηματίες, πανεπιστημιακοί και αριστοκράτες. Δύο Αμερικανοί πρόεδροι, ο Μπιλ Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπας της Αγγλίας Αντριου, ήταν στον κύκλο του. Παράλληλα, στη δημοσιότητα ήρθαν μαρτυρίες για 14χρονες μασέζ, ενώ τη μέρα που βρέθηκε νεκρός ολοκληρώθηκε η κατάθεση ενός από τα θύματά του, της Βιρτζίνια Ρόμπερτς, που όπως αναφέρεται στον αμερικανικό Τύπο «καλύπτει χιλιάδες σελίδες».

Ο Επσταϊν ήταν χρηματοδότης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών το Χάρβαρντ, και στην Ευρώπη, τα περισσότερα στη Γαλλία. Ισως γι’ αυτό δύο υπουργοί της Γαλλίας (Ισότητας των Φύλων, Μαρλέν Σιαπά, και Προστασίας της Παιδικής Ηλικίας, Αντριάν Τακέ) σε κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Η αμερικανική έρευνα έφερε στο φως σχέσεις με τη Γαλλία. Μας φαίνεται ως εκ τούτου απαραίτητο για τα θύματα να ξεκινήσει έρευνα στη Γαλλία προκειμένου να χυθεί άπλετο φως».

Τα άρθρα στον διεθνή Τύπο που αναφέρονται στο θέμα καλύπτουν όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων του κοινού στο οποίο απευθύνονται. Από Ρώσους κατασκόπους και ανθρώπους της Χίλαρι Κλίντον έως αναλύσεις για την προσωπικότητα του Επσταϊν και αντιδράσεις μπροστά στο αδιέξοδο και στην εγκατάλειψη από τους έως χθες φίλους του. Οι εφημερίδες του αμερικανικού κατεστημένου όπως η «New York Times» αντιδρούν, εκ πρώτης όψεως, πιο ψύχραιμα.

Αφού παραθέτουν τα προβλήματα του αμερικανικού σωφρονιστικού συστήματος, με την υποστελέχωση των φυλακών και τους υπαλλήλους που εργάζονται 50 και 60 ώρες την εβδομάδα, θεωρούν φυσικό να μην έχει μεριμνήσει κάποιος ώστε να μη βρίσκεται μόνος στο κελί του ο Επσταϊν, όπως επίσης φυσικό να μην παρακολουθείται ανά 30 λεπτά, όπως θα έπρεπε μετά την πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε στις 24 Ιουλίου. Τα στοιχεία εναντίον του ήταν συντριπτικά, η ποινή που τον περίμενε μεγάλη. Ετσι κι αλλιώς θα πέθαινε στη φυλακή.

«Παρά τον θάνατο του βασικού υπόπτου Τζέφρι Επσταϊν, οι έρευνες γύρω από το θέμα και τη δράση του θα συνεχιστούν. Θα ερευνηθούν επίσης και τα ακριβή αίτια του θανάτου του». Ετσι δηλώνει τουλάχιστον ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter