Τζέιμς Ρόμπαρτ, ο δικαστής που τόλμησε να κοντράρει τον Τραμπ

Τζέιμς Ρόμπαρτ, ο δικαστής που τόλμησε να κοντράρει τον Τραμπ

Όσοι γνωρίζουν τον 69χρονο Τζέιμς Ρόμπαρτ, τον «αποκαλούμενο δικαστή», όπως τον χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τη «γελοία απόφαση του» να εμποδίσει προσωρινά από την Παρασκευή την εφαρμογή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος, τονίζουν ότι η διαμάχη που διαφαίνεται με τον Αμερικανό πρόεδρο απέχει παρασάγγας από το ήθος του δικαστή.

Ο δικαστής Τζέιμς Ρόμπαρτ κατέχει την έδρα του ομοσπονδιακού δικαστή του Σιάτλ για περισσότερο από μια δεκαετία, διορισμένος από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

«Δεν ασχολείται ιδιαίτερα με την πολιτική», τόνισε ο Ντάγκλας Άντκινς, επενδυτής ιδιωτικών κεφαλαίων και πρώην στέλεχος επενδυτικής τράπεζας που γνωρίζει τον Ρόμπαρτ από παιδική ηλικία. «Δεν είναι συντηρητικός, ούτε φιλελεύθερος. Είναι ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τον νόμο και την απόδοση δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ρόμπαρτ εξέδωσε προσωρινή δικαστική εντολή με ισχύ σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, εμποδίζοντας προσωρινά το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου που απαγόρευε την είσοδο στην χώρα σε υπηκόους επτά χωρών με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.

Αντιδρώντας ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε χθες στον λογαριασμό του στο Twitter: «Η άποψη αυτού του αποκαλούμενου δικαστή, η οποία ουσιαστικά αφαιρεί την επιβολή του νόμου από τη χώρα μας, είναι γελοία και θα ανατραπεί».

Η εντολή του Ρόμπαρτ αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην εξέταση της ουσίας της υπόθεσης που εμποδίζει την εφαρμογή του διατάγματος, καθώς ο Λευκός Οίκος έχει ήδη προσφύγει ενάντια στην εντολή.

Ως υποψήφιος πρόεδρος ο Τραμπ είχε επικρίνει τον ομοσπονδιακό δικαστή Γκονζάλο Κουριέλ που εξέταζε την δικαστική υπόθεση για το πανεπιστήμιο Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι ο Κουριέλ δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος εξαιτίας της μεξικανικής του καταγωγής και της δέσμευσης του τότε Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου προέδρου να λάβει μέτρα εναντίον των μεξικανών μεταναστών.

Αλλά τώρα, η φραστική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ρόμπαρτ από το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η στάση του Τραμπ ενάντια στο δικαστικό σώμα αποκτά νέα σημασία. Στρέφεται ενάντια στον πυρήνα του συστήματος ελέγχου και ισορροπιών που προορίζεται να προστατεύει την χώρα από την κατάχρηση της εξουσίας από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Συμπτωματικά, στην ανακοίνωση της απόφασης του ο Ρόμπαρτ τόνισε πως τα τρία στοιχεία που συνθέτουν τη διάκριση των εξουσιών –η εκτελεστική εξουσία, το Κογκρέσο και η Δικαιοσύνη– θα πρέπει να λειτουργούν με ισότιμους όρους.

«Το έργο της δικαστικής εξουσίας και αυτού του δικαστηρίου περιορίζεται στο να διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα άλλα σώματα εξουσιών συμμορφώνονται με τους νόμους της χώρας και ιδίως με το Σύνταγμα μας», υπογράμμισε ο Ρόμπαρτ.

Σε επικοινωνία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς με τον δικαστή, ο Ρόμπαρτ αρνήθηκε να σχολιάσει τα tweets του Τραμπ.

Απόφοιτος του κολλεγίου Ουάιμαν στην Ουάλλα Ουάλλα της Ουάσινγκτον και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, ο Ρόμπαρτ εργάστηκε επί 30 χρόνια σε μια νομική εταιρεία, πριν διοριστεί στην δικαστική έδρα από τον πρόεδρο Μπους το 2004.

Σύμφωνα με τον Άντκινς, ο Ρόμπαρτ και η σύζυγος του δεν έχουν παιδιά και έχουν γίνει κατά την διάρκεια ετών ανάδοχοι γονείς σε αρκετά παιδιά μετανάστες, που προέρχονται κυρίως από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο δικαστής διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος στο Οικοτροφείο Παιδιών του Σιάτλ, ενώ είναι πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Οικοτροφείων στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Τέτοιοι οργανισμοί παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε νεαρά παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο και βοηθούν οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την έγκριση του διορισμού του, ο Ρόμπαρτ είχε αναφερθεί στις δωρεάν νομικές υπηρεσίες που παρείχε στην αρχή της καριέρας του σε «ανθρώπους που πολλές φορές ένοιωθαν ότι το νομικό σύστημα στρεφόταν εναντίον τους». Όπως τόνισε, έμαθε ότι ο νόμος «μπορεί να είναι, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μια ευκαιρία για αυτούς τους ανθρώπους για να αναζητήσουν επανόρθωση αν έχουν αδικηθεί», σύμφωνα με το κείμενο της απομαγνητοφώνησης της ακρόασης του.

Φορώντας συχνά παπιγιόν και την δικαστική του τήβεννο, ο Ρόμπαρτ είναι επίσης γνωστός όταν το 2016 δήλωσε από έδρας ότι «Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε (Black Lives Matter)», του γνωστού κινήματος που δημιουργήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία εναντίον των μαύρων.

Είχε επίσης επικαλεστεί την ανακοίνωση που είχε καταστεί δημοφιλής από διαδηλωτές κατά την διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας το 2012 για την έκδοση συναινετικής απόφασης με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που απαιτούσε από το αστυνομικό τμήμα του Σιάτλ να διερευνήσει κατηγορίες για περιστατικά μεροληπτικής αντιμετώπισης πολιτών και άσκηση υπέρμετρης βίας.

Το 2011 ο Ρόμπαρτ εξέδωσε δικαστική εντολή για την προσωρινή αναστολή απόφασης της Πολιτείας για την περικοπή κυβερνητικών κονδυλίων για παιδιά με ειδικές ανάγκες και οικογένειες στην Ουάσινγκτον.

«Όταν βρίσκομαι αντιμέτωπος με μια σύγκρουση μεταξύ οικονομικών και δημοσιονομικών ζητημάτων…και του ανθρώπινου πόνου ο οποίος μπορεί να προληφθεί» είχε τονίσει ο Ρόμπαρτ στην αιτιολόγηση της απόφασης του, «η ισορροπία κλίνει προς την μεριά της αποτροπής του ανθρώπινου πόνου».

Δημοκρατική γερουσιαστής Patty Murray της Ουάσιγκτον εξήρε Robart για την “γενναιόδωρη αίσθηση της κοινότητας των υπηρεσιών μέσα από το έργο του με υψηλού κινδύνου και τις ειδικές ανάγκες των νέων”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter