Τζέιν Γκούντολ: Η σωτηρία του πλανήτη γη βρίσκεται στις ηθικές επιλογές και αποφάσεις του καθενός

Τζέιν Γκούντολ: Η σωτηρία του πλανήτη γη βρίσκεται στις ηθικές επιλογές και αποφάσεις του καθενός

Μιμούμενη ένα από τα πολλά καλέσματα των χιμπατζήδων στη δική τους γλώσσα, συστήθηκε στο κοινό της στη Θεσσαλονίκη η διεθνούς φήμης πρωτευοντολόγος, ηθολόγος και Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, Δρ. Τζέιν Γκούντολ.

Παρά τα 84 της χρόνια, η ερευνήτρια χιμπατζήδων, συνεχίζει ακάθεκτα να γυρνά σε όλο τον κόσμο, με την ελπίδα ότι μέσα από τις διαλέξεις της θα αφυπνίσει τον κάθε έναν ξεχωριστά, κυρίως τη νεολαία, για τη μεγάλη σημασία του “προστατεύουμε το περιβάλλον”. Όπως είπε στην αποψινή της ομιλία, σκοπός της είναι να περάσει το μήνυμα ότι “ο καθένας από μας είναι εδώ για κάποιο λόγο, και κάθε ημέρα επηρεάζει τον πλανήτη”.

Όπως επισήμανε, το είδος της επιρροής του καθενός από εμάς, διαφοροποιείται μεν από τις συνθήκες, όμως όπως τόνισε “όλοι όμως μπορούμε να πάρουμε και να κάνουμε μικρές ηθικές αποφάσεις και επιλογές, για το πώς να κατευθύνουμε τη ζωή μας. Συλλογικά, όταν εκατομμύρια άνθρωποι αρχίσουν να σκέφτονται τις συνέπειες των αποφάσεών τους για τις επόμενες γενιές και ξεκινήσουν να παίρνουν αποφάσεις με γνώμονα την ηθική, τότε θα μπορούμε να κινήσουμε τον κόσμο και τον πλανήτη μας προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Λέγοντας πως όταν ξεκίνησε τα ταξίδια της στον κόσμο ο αρχηγός μιας ινδιάνικης φυλής της είπε ότι “τον πλανήτη γη δεν τον κληρονομήσαμε, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και με τη συμπεριφορά μας τους κλέβουμε το μέλλον”, η ίδια διερωτήθηκε “δεν είναι παράξενο πως το πιο νοήμων ον στον πλανήτη καταστρέφει την πατρίδα του και την σκοτώνει;”.

Υπογραμμίζοντας ότι το ανθρώπινο είδος και οι χιμπατζήδες έχουν πολλές ομοιότητες, “μοιραζόμαστε το 96,5% του dna”, επισήμαινε τις ξεκάθαρες διαφορές και τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή, όσο και να θέλουν κάποιοι “πεισματικά να υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται, υπάρχει” και σημείωσε ότι “η αποσύνδεση του μυαλού με την καρδιά οδηγεί στην καταστροφή. Μόνο εάν μυαλό και καρδιά ζουν και λειτουργούν μαζί και αρμονικά θα συμβούν τα θαύματα”.

Λέγοντας ότι “ακόμη υπάρχει λίγος χρόνος για τη σωτηρία του πλανήτη γη”, η ίδια προέτρεψε για αλλαγές τώρα και δίνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης της στους νέους ανθρώπους, υπογράμμισε τις σπουδαίες ιδέες που έχουν ακόμη και παιδιά του νηπιαγωγείου για τη διάσωσή του.

“Οι νέοι όχι μόνο μπορούν να σώσουν τον πλανήτη γη έστω και στο παρά πέντε και παρά το γεγονός ότι εμείς τα κάναμε χάλια, αλλά μπορούν να συνεχίσουν την εξέλιξη χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον”. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη και υποχρέωση όλων “να βοηθήσουμε τους νέους να τα καταφέρουν”. Άλλωστε, όπως επανέλαβε για πολλοστή φορά, χωρίς “χέρια να μας βοηθούν κανείς δεν μπορεί να καταφέρει και πολλά πράγματα στη ζωή του”.

“Το ανθρώπινο πνεύμα είναι αδάμαστο και δεν νικιέται”, είπε η κ. Γκούντολ και αναφέρθηκε στον φίλο της Γκάρυ Χόρν, ο οποίος έγινε ταχυδακτυλουργός όταν τυφλώθηκε ξαφνικά και για άγνωστο λόγο, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος ζωγραφίζει με απόλυτη ακρίβεια κάθε τι που έχει εξερευνήσει με τα χέρια του και ας μην το έχει δει ποτέ. “Ποτέ δεν ξέρει κάποιος τι θα του συμβεί και τι ή εάν κάτι πάει στραβά στη ζωή του”, είπε η ίδια και πρόσθεσε “ότι και να συμβεί πάντα υπάρχει η λύση. Κάθε ένας από εμάς έχει καθημερινά την επιλογή να κάνει τη διαφορά”.

Μεταξύ άλλων κατά την ομιλία της η κ. Γκούντολ αναφέρθηκε στη διάσωση της Γούντα, μιας μικρής χιμπατζή που γύρισε από τους νεκρούς και που σήμερα, όπως διευκρίνισε “απέκτησε ένα μωρό που το ονόμασε ελπίδα. Υπάρχει ακόμη η ελπίδα, δεν πρέπει να την αφήσουμε να χαθεί”, επισήμανε.

Η ίδια προέτρεψε τους συμμετέχοντες στην αποψινή εκδήλωση να κάνουν πάντα αυτό που τους φαίνεται αδύνατο και να μην τα παρατούν ποτέ”, υπενθυμίζοντάς τους το “αδάμαστο ανθρώπινο πνεύμα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter