Τζίρο 3 δις ευρώ έχασε το 2020 το λιανεμπόριο της Αττικής

Τζίρο 3 δις ευρώ έχασε το 2020 το λιανεμπόριο της Αττικής

Τζίρο 3 δισ. ευρώ έχασε τo λιανικό εμπόριο το 2020 στην Περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου), λόγω των lock down και των άλλων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μελέτης που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία που προέκυψαν από πρωτογενή έρευνα που το ίδιο σε συνεργασία με την ICAP διεξήγαγε σε σημαντικό δείγμα επιχειρήσεων, καθώς και από άλλες πηγές (ΕΛΣΤΑΤ, Eurostat, ICAP DATABANK, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών).

Άλλα 2.5 δις ευρώ οι έμμεσες απώλειες

Στην μελέτη, συνυπολογίζοντας τις έμμεσες απώλειες που προκλήθηκαν σε κλάδους που συνδέονται με το λιανεμπόριο, όπως οι ιδιοκτήτες ακινήτων και γενικά ο κλάδος διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, το χονδρεμπόριο, τα logistics κ.α., ο συνολικά χαμένος τζίρος της αγοράς φτάνει 5,5 δισ. ευρώ, ενώ σε 1,2 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων.

Αναλυτικότερα, με βάση τα ευρήματα της έρευνας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου στην περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) παρουσίασε μείωση κατά 2,98 δισ. ευρώ το 2020 και παρά την μεγάλη ανάκαμψη της οικονομίας το 2021, δεν αυξήθηκε, αντίθετα, εκτιμάται ότι θα κλείσει τη φετινή χρονιά με νέα πτώση, έστω και πολύ μικρή, της τάξης των 221,6 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτά τα νούμερα, η μείωση των πωλήσεων του λιανεμπορίου το 2020 έναντι του 2019 έφτασε το 28% και το 2021 θα φτάσει το 2.9% έναντι του 2020.

Απώλεια 140.000 θέσεων εργασίας

Βάσει της πολλαπλασιαστικής επίδρασης στην οικονομία της Περιφέρειας Αττικής, η μείωση του κύκλου εργασιών του λιανικού εμπορίου το 2020 εκτιμάται ότι προκάλεσε μείωση τζίρου κατά 2,5 δισ. ευρώ σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας με τους οποίους συνδέεται το λιανικό εμπόριο. Η προκαλούμενη από το λιανικό εμπόριο μείωση των θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας εκτιμήθηκε το 2020 σε 140 χιλ. εργαζόμενους.

Το 62% των εμπορικών επιχειρήσεων έγιναν ζημιογόνες

Στην ίδια έρευνα καταγράφεται μεγάλη αύξηση του ποσοστού των ζημιογόνων επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο, που το 2020 έφτασαν στο 61,8% του συνόλου έναντι 22,2% του 2019, με παράλληλη μείωση των κερδοφόρων επιχειρήσεων σε 31,7% το 2020 από 65,9% το 2019. Οι προβλέψεις για το 2021 δείχνουν μείωση των ζημιογόνων επιχειρήσεων σε 41,7% του συνόλου, με αύξηση του ποσοστού των κερδοφόρων σε 39,4%. Παράλληλα, το 15% των επιχειρήσεων δηλώνει αδυναμία να προβλέψει την κατάσταση κερδοφορίας για το 2021.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Καταστροφική χρονιά για τον κλάδο το 2020

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάστηκε χτες το απόγευμα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, δήλωσε:

«Έντονη ανησυχία και προβληματισμό για το μέλλον προκαλούν τα αποτελέσματα της μελέτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με την συνεργασία της ICAP, για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο λιανικό εμπόριο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2020 ήταν καταστροφική χρονιά για τον κλάδο καθώς εκτιμάται ότι ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου στην περιφέρεια Αττικής παρουσίασε μείωση κατά περίπου 3 δισ. ευρώ. Μείωση, αλλά σαφώς μικρότερη αναμένεται και για το 2021.

Το αρνητικό αποτύπωμα στο λιανικό εμπόριο επηρέασε και άλλους κλάδους της οικονομίας, τόσο σε επίπεδο μείωσης τζίρου όσο και σε απώλεια θέσεων εργασίας.
Ακόμα και τα μέτρα στήριξης που έλαβε η Πολιτεία, δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την πτωτική πορεία του κλάδου. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη μελέτη, το 47,1% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου δήλωσε ότι αυτά τα μέτρα ήταν ανεπαρκή, το 27% έκρινε ότι τα μέτρα επαρκούν, αλλά σε μικρό βαθμό και μόλις το 18,5% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι τα μέτρα επαρκούν σε μεγάλο βαθμό.

Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου για επιπλέον στήριξη

Το σημαντικό πλέον για την επιμελητηριακή και επιχειρηματική κοινότητα είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των επαγγελματιών του κλάδου για επιπλέον στήριξη, καθώς η μείωση της κατανάλωσης και οι υψηλές πάγιες υποχρεώσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Μόνο με δραστικά μέτρα ενίσχυσης, όπως διαγραφή μέρους των οφειλών, ενίσχυση της ρευστότητας, μείωση του ΦΠΑ, υπάρχει η ελπίδα να διασωθούν επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και ο επιμελητηριακός κόσμος θα δώσει αγώνα προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως θα συνεχίσει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών να στέκεται δίπλα στα μέλη του, προκειμένου να σταθεί όρθια η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter