Τζόκερ αριστείας

Τζόκερ αριστείας

Στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ τα ΜΑΤ έχουν λοκάρει τους «ανεπιθύμητους» φοιτητές και περιμένουν λυτοί το πράσινο φως για να ολοκληρώσουν την επιδρομή τους. Ο ενταφιασμός του πανεπιστημιακού ασύλου περνά πάνω από το δικαίωμα η πανεπιστημιακή κοινότητα να αυτορυθμίζεται με αμφιθέατρα ανοιχτά στη γνώση και στα κοινωνικά δρώμενα.

Επακολούθησε όργιο αυθαιρεσίας, καταστολής και εξευτελισμού νέων ανθρώπων που τυχαίνει να μην υπακούν.

Η γραμμή της πειθάρχησης περνά με διάφορους τρόπους. «Νέο» στυλ εκπαίδευσης με επαναφορά αλλεπάλληλων εξετάσεων με στόχο την κατάκτηση της «αριστείας».

Θέλετε τα παιδιά σας να μην είναι «αμόρφωτα» όταν βγαίνουν από το σχολείο; Εξετάσεις (και φυσικά φροντιστήρια)! Αυτό προτείνουν στους γονείς αφού έχουν φροντίσει να βγάλουν όλα τα (δημόσια προφανώς) σχολεία ανίκανα να προσφέρουν τη γνώση που ευαγγελίζονται και μετριέται σε μονάδες PISA και ΟΟΣΑ. Το ίδιο και με τα πανεπιστήμια, όπου κι εκεί πρέπει να μπει φρένο στις «αριστεροσύνες» και να πειθαρχήσουν στους άγραφους νόμους της αγοράς με κλείσιμο των αντιπαραγωγικών σχολών ή την επιβολή είδους διδάκτρων. Αριστεία δεν θέλετε; Πάρτε μια συμμετοχή σε ένα τηλεπαιχνίδι γνώσεων και καθαρίσατε.

Μην ξεχνάμε ότι η αριστεία έχει και την ανάλογη τιμή. Από τις χαμηλές βαθμίδες της εκπαίδευσης, εκεί όπου η παραπαιδεία θα οργιάσει, μέχρι τις ανώτερες. Εκεί συνταξιούχοι και εν ενεργεία πανεπιστημιακοί κόβουν μονέδα για πλουμιστούς μεταπτυχιακούς τίτλους που δίνουν εξειδίκευση, αλλά πρακτικά κάποιο μπόνους στην αγορά εργασίας.

Τι κι αν η γνώση είναι δικαίωμα και όνειρο ζωής για πολλούς μαθητές ή και μεγαλύτερους. Μπαίνει κρησάρα για να τα καταφέρουν οι άριστοι, όχι η πλέμπα. Και η μάζα χειροκροτεί. Προς χάριν της αριστείας.

Εν μέσω αλαλαγμών ενθουσιασμού και αποθέωσης την Τετάρτη που μας πέρασε το ποδοσφαιρικό πάρτι της αριστείας εγκιβωτίστηκε σε ένα κλειστό κλαμπ στο οποίο όλως τυχαίως ανήκουν οι πλουσιότερες ομάδες από τις πιο αναπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες. Με πρόταγμα την αριστεία του θεάματος, εκατομμύρια θεατές και οπαδοί των υπολοίπων ομάδων ήταν κομπάρσοι του σόου. Δεν έγιναν όλα σε μια μέρα, φυσικά.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα παράδειγμα χειροπιαστό για την χορδαίς και οργάνοις εμπέδωση της κοινωνίας των δύο τρίτων. Πλέον το ανοιχτό παράθυρο στη γνώση, στην κοινωνική ανέλιξη δια των πανεπιστημιακών τίτλων, που τόσο άλλαξε την ελληνική κοινωνία από την κατάργηση των εξέταστρων και των υπόλοιπων φραγμών τη δεκαετία του ’60, θα κλείσει ερμητικά εν μέσω χειροκροτημάτων.

Ο Καιάδας των ονείρων είναι μπροστά μας. Όταν η στρόφιγγα κλείνει ερμητικά, η πίεση που ασκείται στη μικρή οπή διαφυγής απελευθερώνει απίστευτες δυνάμεις. Γιατί όσο και να καναλιζάρονται, τα όνειρα για μια δουλειά, για μια καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο αύριο δεν εγκλωβίζονται – στην έκρηξη δε μετατρέπονται σε εκδίκηση. Το στοίχημα για τους Τζόκερ μόλις άνοιξε· πού θα ποντάρετε, παρακαλώ;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter