Τζον Α. Τουρέ: Ο Ερντογάν συλλαμβάνει ειρηνικούς γκιουλενιστές αντί να πολεμάει τον πραγματικό εχθρό, το ISIS

Τζον Α. Τουρέ: Ο Ερντογάν συλλαμβάνει ειρηνικούς γκιουλενιστές αντί να πολεμάει τον πραγματικό εχθρό, το ISIS

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποδειχθεί αναξιόπιστος στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, υποστηρίζει με δηλώσεις του στο documentonews.gr ο Αμερικανός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Τζον Α. Τουρέ.

«Χαίρομαι που βλέπω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, στην μάχη μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Οι Κούρδοι είναι η καλύτερη ομάδα για τη διεξαγωγή αυτού του αγώνα. Το ISIS είναι σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για το ΝΑΤΟ. Αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν είναι πολύ αναξιόπιστος σε αυτό το θέμα. Οι ενέργειές του κυμαίνονται ανάμεσα στην αδράνεια, όταν επιτρέπει στους μαχητές του ISIS να περνάνε τα τουρκικά σύνορα (και να σκοτώνουν πολίτες και τουρίστες) και στην επικέντρωσή του στη δολοφονία Κούρδων αντί για το ISIS», μας λέει ο Αμερικανός πανεπιστημιακός που διδάσκει στο LaGrange College της Τζόρτζια.

Κατά τον κ.Τουρέ, οι λόγοι για την στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι κυρίως εσωτερικοί και αφορούν την απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στις εκλογές του Ιουνίου του 2015. «Ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για την κατάρρευση της εκεχειρίας στις τουρκο-κουρδικές συνομιλίες, διότι το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) κέρδισε αρκετές ψήφους που του στέρησαν την κυβερνητική πλειοψηφία. Κήρυξε πόλεμο εναντίον των Κούρδων, προκειμένου να ανακτήσει αυτή την πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές (Νοέμβριος 2015) και δεν έχει σταματήσει παρά την καταδίκη του ως επιτιθέμενου, διεθνώς, αλλά και στην Τουρκία. Περνάει τον χρόνο του συλλαμβάνοντας ειρηνικούς γκιουλενιστές, αντί να δώσει μάχη με τον πραγματικό εχθρό, το ISIS», σημειώνει.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών εξηγεί ότι μελλοντικά θα ήθελε οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη να πιέσουν τον Ερντογάν να τηρήσει τις δεσμεύσεις του στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. «Ελπίζω ότι η Τουρκία θα επανέλθει και θα ανταποκριθεί στις ευθύνες που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, ώστε να αντιμετωπίσει πραγματικές απειλές στην περιφερειακή ασφάλεια και να μην σπαταλάει χρόνο για να δημιουργήσει και να στοχεύσει εσωτερικούς πολιτικούς αντιπάλους, οι οποίοι δεν συνιστούν απειλή για τη Δύση ή τους Τούρκους. Ελπίζω ότι ο Τραμπ, η Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά έθνη, θα πιέσουν τον Ερντογάν να κάνει το σωστό. Ελπίζω, αυτή η συνάντηση και οι μελλοντικές συναντήσεις του ΝΑΤΟ να το υπογραμμίσουν. Εάν θέλει να βγάλει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ και να ενταχθεί στη συμμαχία με την Ρωσία του Πούτιν και τους λακέδες της, τότε ως αποτέλεσμα η Δυτική Ευρώπη και η Τουρκία θα είναι λιγότερο ασφαλείς», καταλήγει ο συνομιλητής μας. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter