Τζορτζ Μπεστ: Σαν σήμερα πριν 74 χρόνια γεννήθηκε ένας θρύλος

Τζορτζ Μπεστ: Σαν σήμερα πριν 74 χρόνια γεννήθηκε ένας θρύλος

Σαν σήμερα πριν 74 χρόνια, στις 22 Μαΐου 1946, γεννήθηκε στο Μπέλφαστ, ένας από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, που προκαλούσε πάταγο τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Ο Βορειοιρλανδός επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο περίφημος Τζορτζ Μπεστ ονομάστηκε «πέμπτος Beatle» λόγω των μαλλιών του, επειδή τρέλαινε τον κόσμο με το παιχνίδι και τις ντρίμπλες του και γιατί προκαλούσε υστερία στον γυναικόκοσμο με την παρουσία του.

«Μου άρεσαν πολύ οι γυναίκες, πήγα με τουλάχιστον 2.000. Μου ήταν αρκετό για εμένα να πω «Γεια σου, είμαι ο Μπεστ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ» ειχε δηλώσει κάποτε και για να δείξει το πόσο πολύ του άρεσαν έλεγε ότι «δεν ξέρω αν είναι καλύτερα να σκοράρω ενάντια στη Λίβερπουλ ή να κοιμηθώ με την Miss κόσμος, ευτυχώς δεν είχα να επιλέξω». Κι αυτές ήταν μόνο δύο από τις περίφημες ατάκες του που έδιναν τροφή στα ΜΜΕ…

Τον Τζορτζ Μπεστ ανακάλυψε στα μέσα του 1961 ο ανιχνευτής ταλέντων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπομπ Μπίσοπ. «Νομίζω ότι βρήκα μια ιδιοφυΐα», είπε στον προπονητών των «Κόκκινων Διαβόλων» Ματ Μάσμπι, όταν τον είδε σε ηλικία 15 χρονών να παίζει για μια ερασιτεχνική ομάδα του Μπέλφαστ. Το 1963, σε ηλικία 17 ετών, έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας.

Από τότε και μέχρι το 1974, ο Μπεστ δεν έβγαλε την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κερδίζοντας μαζί της, μεταξύ άλλων ένα Κύπελλο πρωταθλητριών και μία «χρυσή μπάλα».

Όταν πια αποχώρησε από την Γιουνάιτεντ αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια σε διάφορες ομάδες (1974-78) όπως τις Στόκπορτ, Κόρκ και την Φούλαμ. Ηταν τότε που είπε άλλη μια φράση που έμεινε στην ιστορία: «Έπαιξα εναντίον του Γιόχαν Κρόιφ, ενός από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Παίρνω τη μπάλα, περνάω έναν, περνάω δεύτερο, αλλά δεν σημαδεύω την εστία και γυρίζω στο κέντρο του γηπέδου που ήταν ο Γιόχαν Κρόιφ. Φτάνω μπροστά του και κάνω διάφορα, στη συνέχεια κλοτσάω τη μπάλα μακριά. Γυρίζω και του λέω: «Είσαι ο καλύτερος από όλους, αλλά μόνο επειδή δεν έχω χρόνο»!

Την σεζόν 1978-’79 η καριέρα του συνεχίστηκε μακριά από την Αγγλία, σε ΗΠΑ και Αυστραλία, ενώ το τέλος της (1984) θα συμπέσει με την αρχή των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ, που αποδείχθηκε ότι ήταν ο πιο πιστός… σύντροφος ζωής του. Εξ αιτίας του ποτού, διάλυσε το συκώτι του και τελικά έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή στις 25 Νοεμβρίου του 2005 σε ηλικία 59 χρόνων…

Μερικές από τις πιο ιστορικές ατάκες του:

-“Έχω σταματήσει να πίνω, αλλά μόνο όταν κοιμάμαι.”

-“Το 1969 εγκατέλειψα τις γυναίκες και το αλκοόλ. Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά τις ζωής μου.”

-“Ίσως πάω στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, αλλά νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να παραμείνω ανώνυμος.”

-“Ξόδεψα το 90% των χρημάτων μου σε ποτά, κορίτσια και γρήγορα αυτοκίνητα. Τα υπόλοιπα απλώς τα σπατάλησα.”

-«Ο Μπέκαμ; Δεν έχει καλό αριστερό πόδι, δεν έχει καλή κεφαλιά, δεν μαρκάρει και δεν σκοράρει συχνά. Κατά τα άλλα είναι καλός παίκτης»

-“Είχα πει κάποτε ότι ο δείκτης νοημοσύνης του Γκασκόιν ήταν μικρότερος από τον αριθμό της φανέλας του και αυτός με ρώτησε: “Τι είναι δείκτης νοημοσύνης;”

-“Αν είχα γεννηθεί άσχημος, κανείς δεν θα ήξερε τον Πελέ.”

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter