Τζορτζ Παπαδόπουλος: Χρήσιμος ηλίθιος ή πονηρή αλεπού;

Τζορτζ Παπαδόπουλος: Χρήσιμος ηλίθιος ή πονηρή αλεπού;

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η συμφωνία του πρώην συμβούλου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ Τζορτζ Παπαδόπουλος με την αμερικανική Δικαιοσύνη. Ο 30χρονος ομογενής, ο οποίος δήλωσε ένοχος στην κατηγορία ότι είπε ψέματα στο FBI για τις επαφές που είχε με Ρώσους, κελάηδησε για τα καλά.

Στα έγγραφα της δίωξης που δημοσιοποιήθηκαν στον αμερικανικό Τύπο αναφέρεται ότι λειτούργησε ως ενεργός συνεργάτης των δικαστικών αρχών. Στην αμερικανική νομική ορολογία αυτό σημαίνει ότι συνεργάστηκε πλήρως από τον περασμένο Ιούλιο, όταν και συνελήφθη. Στους περίπου δύο μήνες μέχρι να γνωστοποιηθούν οι κατηγορίες σε βάρος του ουδείς γνώριζε τη συνεργασία Παπαδόπουλος-ανακριτών. Αυτή η λεπτομέρεια προκάλεσε έντονη φημολογία ότι ο Παπαδόπουλος δεν αποκλείεται να φόρεσε ακόμη και κοριό προκειμένου οι ανακριτές να πιάσουν και άλλα στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Ο Λευκός Οίκος τον αποκήρυξε ως ένα χαμηλόβαθμο στέλεχος της προεκλογικής εκστρατείας, ο οποίος εργαζόταν αμισθί και είχε ελάχιστες προσβάσεις στον Τραμπ. Στο παρελθόν όμως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μιλήσει με θερμά λόγια για εκείνον. Ο ίδιος ο Παπαδόπουλος φέρεται να κατέθεσε ότι προσπάθησε να αποκτήσει αυτές τις πληροφορίες αφού να ενημερώθηκε από την προεκλογική ομάδα του Τραμπ ότι ο 71χρονος κροίσος των ακινήτων ευνοούσε την επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας.

Τελικά τι ήταν ο Παπαδόπουλος, χρήσιμος ηλίθιος ή πονηρή αλεπού; Σε κάθε περίπτωση πιάστηκε στη φάκα. Στην ομολογία του που είναι η πρώτη στελέχους του επιτελείου, έστω και χαμηλόβαθμου, παραδέχεται ότι υπήρχε σχέδιο συνεργασίας με Ρώσους προκειμένου να αποκτηθούν πληροφορίες εναντίον της Κλίντον. Αρχικώς τον πλησίασε ένας καθηγητής με έδρα το Λονδίνο. Οπως είπε στις αρχές ο Παπαδόπουλος, ο καθηγητής έδειξε ενδιαφέρον «εξαιτίας της θέσης που είχε στην προεκλογική εκστρατεία».

Η γιαλαντζί ανιψιά του Πούτιν

Ο καθηγητής φέρεται να του είπε ότι γνώριζε για ηλεκτρονικά μηνύματα που είχαν υποκλαπεί από την Κλίντον, πολύ προτού γνωστοποιηθεί η υπόθεση. Στη συνέχεια του γνώρισε μια γυναίκα, η οποία παρουσιάστηκε ως δήθεν ανιψιά του Πούτιν και προσφέρθηκε να του παρέχει προσβάση στο Κρεμλίνο.

Στα έγγραφα της δίωξής του υπάρχουν και καταθέσεις των πρακτόρων του FBI που ανέκριναν τον Παπαδόπουλος. Οι πράκτορες λένε ότι όλα θυμίζουν τους μηχανισμούς και τον τρόπο προσέγγισης που χρησιμοποιεί η Ρωσία προκειμένου να στρατολογήσει ανθρώπους για τα συμφέροντά της.

Ο Παπαδόπουλος παρουσιάστηκε ως υψηλόβαθμο στέλεχος του Τραμπ και κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Ο νεαρός που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε σε διάφορες εκδηλώσεις, ενώ διασκέδασε και στα μπουζούκια.

Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο DePaul, εργάστηκε ως ερευνητής στη συντηρητική δεξαμενή σκέψης, Ινστιτούτο Χάντσον, το οποίο του άνοιξε την πόρτα για τη συνεργασία με το επιτελείο του Τραμπ. Είναι γιος του ακροδεξιού ομογενή με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη Αντώνη Παπαδόπουλου, ο οποίος θήτευσε και ως πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter