Τζούλιαν Ασάνζ: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την έφεση έναντι της απόφασης μη έκδοσης

Τζούλιαν Ασάνζ: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την έφεση έναντι της απόφασης μη έκδοσης

Οι αμερικανικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την προσφυγή τους κατά της απόφασης μη έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο την Τετάρτη 11 Αυγούστου.

Τον Ιανουάριο, η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks δεν πρέπει να σταλεί στις ΗΠΑ επειδή διατρέχει «πραγματικό κίνδυνο αυτοκτονίας». Αλλά σε ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο την Τετάρτη, Αμερικανοί δικηγόροι έπεισαν δύο δικαστές ότι η έκθεση ψυχιάτρου που χρησιμοποιήθηκε στην αρχική υπόθεση είχε «παραπλανήσει» την δικαστή Μπαρέιτσερ, χωρίς να αποκαλύψει την πραγματική φύση της σχέσης του Ασάνζ με την σύντροφό του.

Στο Λονδίνο, ο δικαστής Τίμοθυ Χόλροϊντ είπε ότι πιστεύει ότι είναι αμφισβητήσιμο ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που έδωσε ο δικηγόρος του Ασάνζ, καθηγητής Μάικλ Κόπελμαν, θα έπρεπε να είχαν μικρότερο βάρος όταν λήφθηκε η αρχική απόφαση. Ο Ασάνζ εμφανίστηκε μέσω βιντεοσυνδέσμου από τον φυλακή Μπέλμαρς, όπου βρίσκεται από το 2019.

Η Κλαιρ Ντόμπιν, ενεργώντας για λογαριασμό των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο καθηγητής Κόπελμαν «απέτυχε στο καθήκον του στο δικαστήριο». Συμπλήρωσε ότι «οι ειδικοί δεν επιτρέπεται να παραπλανήσουν το δικαστήριο για οποιονδήποτε λόγο, πόσο μάλλον για την προστασία της ιδιωτικής ζωής της οικογένειας του Ασάνζ», είπε. Η κα Ντόμπιν ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Ασάνζ δεν πληροί το όριο του να είναι «τόσο ασθενής» ώστε να μην μπορεί να αντισταθεί στο να βλάψει τον εαυτό του σε φυλακή των ΗΠΑ. «Δεν έχει κάνει σοβαρή απόπειρα κατά της ζωής του ή δεν έχει ιστορικό σοβαρού αυτοτραυματισμού σε άλλες περιπτώσεις», είπε.

Η Ντόμπιν υποστήριξε το επιχείρημά της στο δικαστήριο λέγοντας ότι ο Ασάνζ κατάφερε να αντέξει σε “τρομερές” συνθήκες μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού για επτά χρόνια, κατόρθωσε να φιλοξενήσει μια εκπομπή στο Russia Today και να βοηθήσει τον μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Έντουαρντ Σνόουντεν να φύγει από τις ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ ήρθαν αφού το WikiLeaks δημοσίευσε εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα σχετικά με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ το 2010. Ο 50χρονος κρατείται στις φυλακές Μπέλμαρς στο Λονδίνο από το 2019, αφού απομακρύνθηκε από την πρεσβεία του Ισημερινού για παράβαση των όρων της εγγύησής του.

Πήγε εκεί το 2012 για να αποφύγει την έκδοση στη Σουηδία, όπου θα αντιμετώπιζε κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, τις οποίες αρνήθηκε και τελικά απορρίφθηκαν.

Πριν από την ακρόαση, η σύντροφος του Ασάνζ, Στέλλα Μόρις, τον επισκέφθηκε στη φυλακή την Τρίτη και έκανε έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επέμβει στην υπόθεση. «Η αμερικανική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την εγγενώς άδικη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Η τελική έφεση θα εκδικαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 27 και 28 Οκτωβρίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter