Τζούλιους Έρβινγκ: «Πετώντας» κάτω από το καλάθι (Video)

Τζούλιους Έρβινγκ: «Πετώντας» κάτω από το καλάθι (Video)

To Eurohoops θυμάται την iconic κίνηση του Τζούλιους Έρβινγκ πριν από 40 χρόνια στη νίκη των Σίξερς επί των Λέικερς (105-102) στη Φιλαντέλφια για το 2-2 στους Τελικούς του ΝΒΑ.

Μία φορά Πρωταθλητής ΝΒΑ (1983) κι άλλη μία “MVP της Χρονιάς” (1981), 11 φορές NBA All-Star (1977-87) και δις “MVP του NBA All-Star Game” (1977, 1983), Hall of Famer (“Τάξη του 1993”) ακόμη και στο κολεγιακό μπάσκετ (“Τάξη του 2006”), η φανέλα του με το #32 έχει αποσυρθεί από τους Νετς κι αυτή με το #6 από τους 76ers, αμέτρητες διακρίσεις, ομαδικές κι ατομικές, ακόμη και στο ΑΒΑ…

Ο Τζούλιους Έρβινγκ έκανε πολλά σημαντικά πράγματα στην καριέρα του, τόσα ώστε να χαρακτηρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών.

Advertisement

Στις 11 Μαΐου 1980 έκανε και μία από τις κορυφαίες κινήσεις όλων των εποχών.

Οι Σίξερς υποδέχονταν τους Λέικερς στη Φιλαντέλφια για το Game 4 των Τελικών του ΝΒΑ κι ενώ οι τελευταίοι είχαν μόλις απαντήσει με break στο break για την ανάκτηση του προβαδίσματος στη σειρά (2-1). Το παιχνίδι είχε μπει στην τέταρτη περίοδο και το σκορ ήταν στο 89-84 υπέρ των γηπεδούχων με κάτι λιγότερο από 8 λεπτά να απομένουν για το τέλος.

Ο “Dr. J.”, όπως τον αποκαλούσε από παλιά ένας καλός του φίλος, προσωνύμιο που έμελλε να εξελιχθεί ως ένα από τα πιο ιστορικά, λαμβάνει τη μπάλα από τον Μπόμπι Τζόουνς κι επιχειρεί τη διείσδυση υπό την πίεση του Μαρκ Λάντεσμπεργκ. Στο πάτημα για το κάρφωμα ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ προστίθεται στα εμπόδια. Αδιέξοδο κοντά στη baseline κι ο ίδιος στον αέρα. Τι κάνεις;

Με μία εναέρια, χορευτική φιγούρα ο Τζούλιους Έρβινγκ συνεχίζει την κίνηση με τη μπάλα πάντα στο δεξί χέρι, περνά από τη μία πλευρά του καλαθιού στην άλλη και σκοράρει με ανάποδο layup με ταμπλό.

Εκστασιασμός.

“Ντρίμπλαρα και πέρασα και τον Λάντεσμπεργκ. Από εκεί και μετά η καλύτερη κίνηση είναι να σηκωθώ και να καρφώσω, αλλά είδα τον Καρίμ να έρχεται. Προσπάθησα να βρω πού είναι ο Ντάριλ (σ.σ. Ντόκινς) για να του πασάρω. Υπέθεσα πως θα ήταν εκεί κοντά, αφού τον μάρκαρε ο Καρίμ. Αλλά δε μπορούσα να τον βρω. Οπότε κράτησα τη μπάλα μέσα στην πολυκοσμία. Μετά είδα πως ίσως υπήρχε τρόπος να σκοράρω. Ο Καρίμ δεν είχε πηδήξει. Πήγα με ταμπλό. Και μπήκε” ήταν τα λόγια του.

Συμπαίκτες κι αντίπαλοι δεν ήταν τόσο μετρημένοι στα δικά τους.

“Εγώ προσπαθούσα να κερδίσω ένα πρωτάθλημα κι είχα μείνει με ανοιχτό το στόμα. ‘Το έκανε στα αλήθεια’ σκεφτόμουν. ‘Τι κάνουμε τώρα; Επαναφορά ή του ζητάμε να το ξανακάνει;’ Παραμένει η κορυφαία κίνηση που έχω δει ποτέ μου, η κορυφαία” είπε χρόνια αργότερα ο “Μάτζικ” Τζόνσον, τότε rookie.

Συμπεριλαμβανομένης της “up and under” κίνησης ο Τζούλιους Έρβινγκ είχε 23 πόντους (9/17δ΄θπ., 5/6β.) εκείνο το βράδυ στο “The Spectrum” μαζί με 11 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο, 4 κοψίματα και 6 λάθη σε σχεδόν 39 λεπτά, αρκετά για το τελικό 105-102 και το 2-2 στη σειρά. Ήταν κι η τελευταία νίκη των Σίξερς, πριν οι Λέικερς απαντήσουν σε Λος Άντζελες (108-103) και Φιλαντέλφια (107-123) και κατακτήσουν το Πρωτάθλημα (4-2).

Πηγή: Eurohoops

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter