UEFA: Ο αποκλεισμός-σοκ της Μάντσεστερ Σίτι, οι ελληνικές ομάδες και ο… τρόμος του Financial Fair Play

UEFA: Ο αποκλεισμός-σοκ της Μάντσεστερ Σίτι, οι ελληνικές ομάδες και ο… τρόμος του Financial Fair Play

Το περίφημο Financial Fair Play (FFP) της UEFA έχει μπει εδώ και μια δεκαετία στη ζωή των ευρωπαϊκών ομάδων και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συλλόγων εκείνων που πλήρωσαν ακριβά το μάρμαρο στην προσπάθεια τους να «σπάσουν» τους κανονισμούς που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία…

Κι επειδή στην Ευρώπη οι κανονισμοί ισχύουν για όλους και οι ποινές είναι ίδιες για όλους, είτε πλούσιους είτε φτωχούς, η Μάντσεστερ Σίτι ήταν η τελευταία (μέχρι σήμερα) που υπέστη τις συνέπειες, ενώ πριν από αυτήν είχε αποκλειστεί για έναν χρόνο η άλλοτε πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν! Η UEFA δεν παίζει με τους κανονισμούς της, δεν χαρίζεται κάστανα σε κανένα κλαμπ, δεν αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού ανάλογα με την ομάδα που τους παραβιάζει. Δεν είναι ΕΠΟ, δεν ενεργεί όπως όλες οι Πειθαρχικές Επιτροπές στο ελληνικό ποδόσφαιρο και καμία κυβέρνηση δεν υπάρχει που να της αλλάζει τους νόμους κατά το δοκούν…

Οι κανόνες του οικονομικού ελέγχου

Όποια ομάδα αγωνίζεται στην Ευρώπη ελέγχεται από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Απλά πράγματα. Τι ορίζει όμως το FFP; Ένα άνοιγμα ενός συλλόγου σε βάθος τριετίας μέχρι 25.000.000 ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί από τους μετόχους (πχ. με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) έως το ποσό των 5.000.000 ευρώ (που είναι το πρώτο όριο και κατά συνέπεια ο σύλλογος περνάει το τεστ του FFP). Τα υπόλοιπα χρήματα πρέπει να καλυφθούν από τα έσοδα του κλαμπ. Είτε από τηλεοπτικά συμβόλαια, είτε από τις πωλήσεις παικτών, είτε από χορηγίες. Με λίγα λόγια δεν μπορεί ένας σύλλογος να στηρίζεται μόνο στα λεφτά που βάζουν οι μέτοχοι, ούτε μπορεί να έχει πολλές ζημίες.

Οι ζημίες άνω των 30 εκατομμυρίων ετών στην τριετία θα δημιουργήσουν πρόβλημα ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης της εταιρίας επιλέξει και μπορεί να βάζει χρήματα. Όπως στην περίπτωση της Σίτι, όπου οι ιδιοκτήτες της μπορούν να καλύψουν τα πάντα. Όμως η UEFA θέλει να βάλει φρένο στην ασυδοσία και να κλείσει όσο μπορεί την ψαλίδα με τους μικρομεσαίους συλλόγους. Και για αυτό ζητάει ισοσκελισμένους ισολογισμού, όπου έσοδα κι έξοδα παρουσιάζονται με πραγματικά παραστατικά σχεδόν ισοσκελισμένα.

Η Μάντσεστερ Σίτι κρίθηκε ένοχη από το Σώμα οικονομικού ελέγχου της για πλασματική διόγκωση εσόδων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εναρμονισμού τους με τους κανονισμούς του FFP και θα προσπαθήσει να αλλάξει την απόφαση αυτή προσφεύγοντας στο CAS.

Οι ελληνικές τιμωρίες

Κάθε σύλλογος οφείλει να παρουσιάζει υγιές πλάνο αιτίας για να μπορεί να μετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στην Ελλάδα, θύματα του FFP έχουν πέσει ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ και εσχάτως ο Αρης. Ο πρώτος βρίσκεται υπό τιμωρία αποκλεισμού και θα προσπαθήσει τον ερχόμενο Μάιο με ένα νέο πλάνο από πλευράς Αλαφούζου να πετύχει άρση της τιμωρίας του. Ο «δικέφαλος» βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης και τρέχει από το περασμένο καλοκαίρι να προλάβει τις εξελίξεις. Οπου εξελίξεις, να μην τιμωρηθεί καθώς δεν έχει τηλεοπτικό συμβόλαιο, ενώ αποκλείστηκε νωρίς από την Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι έχασε και τα χρήματα από το Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ και δεν μπορεί να παρουσιάσει έσοδα από αυτή την πλευρά.

Καλά τα λεφτά του Ιβάν και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, όμως το Financial Fair Play, θέλει εγγυημένα έσοδα για να σε αδειοδοτήσει. Για αυτό τον λόγο ο «δικέφαλος» δεν μπόρεσε να κάνει μεταγραφές τον Γενάρη, για να μην μπλέξει. Μόνη λύση για να προχωρούσε σε ενίσχυση του θα ήταν η πώληση πρωτοκλασάτων παικτών του, ώστε να εξοικονομήσει έσοδα και να μπορέσει έτσι να προχωρήσει σε μεταγραφές…

Να θυμίσουμε ότι τον Μάιο του 2012 ο ΠΑΟΚ είχε τιμωρηθεί αρχικά, με αποκλεισμό με αναστολή λόγω παραβίασης του FFP (Ιούνιος -Σεπτέμβριος 2011), αλλά το γεγονός ότι πέρασε εκείνο το διάστημα στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη, που παρουσίασε στους Ευρωπαίους εγγυημένο πλάνο εξυγίανσης τον γλίτωσε από περαιτέρω περιπέτειες…

Πριν ένα μήνα ο Αρης ενημερώθηκε για ποινή απαγόρευσης μεταγραφών λόγω παλιών οφειλών του σε ξένους ποδοσφαιριστές. Κλήθηκε σε απολογία μαζί με τον ΕΠΟ, η οποία είχε ενημερωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο για την ποινή του Αρη αλλά τον Ιανουάριο προχώρησε κανονικά στην έκδοση δελτίου του Φιορίν Ντουρμισάι που αποκτήθηκε από τους «κίτρινους»…

Οι επενδυτές-αλεξιπτωτιστές

Με το Financial Fair Play η ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία ΟΥΕΦΑ φιλοδοξεί ότι σε βάθος χρόνου θα καταφέρει να απομακρύνει από τις χώρες-μέλη της, επενδυτές – αλεξιπτωτιστές που εμφανίζονται ξαφνικά, κάνουν άλλες δουλειές, με βιτρίνα την ομάδα που αγόρασαν και στη συνέχεια την παρατούν ή την πωλούν όσο-όσο, αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων. Επί της ουσίας δηλαδή, η UEFA προσπαθεί να προφυλάξει τους συλλόγους της από διάφορα «κόλπα» δήθεν επενδυτών, θέτοντας τα δικά της όρια στο θέμα της χρηματοοικονομικής «ζωής» των συλλόγων, με πρώτο μέλημα την οικονομική τους ανεξαρτησία…

Από τη σεζόν 2009-10 που ξεκίνησε το FFP, πολλές ομάδες μπήκαν στο μικροσκόπιο της UEFA. Ειδικά τα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής του, 23 ομάδες τιμωρήθηκαν για μη τήρηση του Financial Fair Play! Πρώτη και καλύτερη το 2012, η τότε κάτοχος του Europa League και του Σούπερ Καπ Ευρώπης, Ατλέτικο Μαδρίτης. Η ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, στην αρχική της ποινή, παρακράτησε τα μπόνους της Ατλέτικο από την ευρωπαϊκή της πορεία εκείνη τη σεζόν, αφού στον έλεγχο που έγινε στα ταμεία του συλλόγου, οι «ροχιμπλάνκος» είχαν οφειλές ύψους 175.000.000 ευρώ στην ισπανική εφορία κι όμως έκαναν κανονικά μεταγραφές. Η UEFA έδωσε στην ομάδα της Μαδρίτης διορία τεσσάρων μηνών να βρει τρόπο να διακανονίσει τα χρέη της αλλιώς την περίμενε διετής αποκλεισμός. Τελικά η διοίκηση των Μαδριλένων, παρουσίασε πλάνο αποπληρωμής των χρεών σε βάθος δεκαετίας με ετήσιο τόκο 4,5%., η Ατλέτικο γλίτωσε τον αποκλεισμό και πήρε τα λεφτά από την πορεία της προς την κατάκτηση του Europa League…

Την επόμενη σεζόν, μια άλλη ισπανική ομάδα η Μάλαγα τιμωρήθηκε για ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει, ύψους 8,5 εκατ ευρώ στο ισπανικό δημόσιο, ενώ το 2014, ήταν σειρά για ποινές απαγόρευσης μεταγραφών, στην Μάντσεστερ Σίτι (που δεν έβαλε μυαλό) και μιας ακόμη ζάμπλουτης ομάδας της Παρί Σεν Ζερμέν. Τα «Football Leaks» είχαν αποκαλύψει τότε, ότι οι δύο σύλλογοι, έβαζαν στα ταμεία τους υπέρογκα ποσά μέσω χορηγιών, από οργανισμούς ή άλλες εταιρίες που ανήκαν στους ιδιοκτήτες τους κάτι που απαγορεύει ρητά το FFP (οι ομάδες μπoρούν να έχουν χορηγίες αλλά στα ποσά που παίρνουν υπάρχει ταβάνι…).

Το 2015 αποκλείστηκε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για μη εφαρμογή των διατάξεων του FFP η Ντιναμό Μόσχας για οικονομικές ατασθαλίες.

Και η Μίλαν…

Εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων έμεινε την φετινή σεζόν και η περίφημη Μίλαν, η κάτοχος επτά Κυπέλλων Πρωταθλητριών, παρά το γεγονός ότι είχε κερδίσει μια θέση στο Europa League από το ιταλικό πρωτάθλημα. Η διοίκηση των «ροσονέρι» μάλιστα, για να αποφύγει μεγαλύτερη καμπάνα από την ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, ζήτησε μόνη της να αποκλειστεί από την διοργάνωση, προκειμένου, όπως υποστήριξε στη Νιόν, να καταφέρει να ισοσκελίσει τον ισολογισμό της…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter