UNESCO: καταδικάζει επιθέσεις εναντίον των εκπαιδευτικών υποδομών και πολιτισμικών μνημείων

UNESCO: καταδικάζει επιθέσεις εναντίον των εκπαιδευτικών υποδομών και πολιτισμικών μνημείων

Η UNESCO καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις εναντίον εκπαιδευτικών υποδομών στην Ουκρανία. Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό επαληθεύει ότι επτά ιδρύματα,  μεταξύ των οποίων έξι σχολεία και ένα πανεπιστήμιο, έχουν πληγεί απ’ τις εχθροπραξίες. Το εθνικό Πανεπιστήμιο στο Χάρκοβο μάλιστα βομβαρδίστηκε την Τετάρτη, από τον ρωσικό στρατό.

Στην ανακοίνωση της UNESCO «εκφράζεται φόβος ότι και άλλες (σσ εκπαιδευτικές δομές) έχουν επηρεαστεί επίσης». Ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «σημαντικές επιπτώσεις» από το κλείσιμο των ουκρανικών σχολείων και πανεπιστημίων, καθώς επηρεάζει αυτόματα 6 εκατομμύρια μαθητές και περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο φοιτητές.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ εξέφρασε τη λύπη της για τις απώλειες αμάχων. Στη συνέχεια ζήτησε «την προστασία της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που μαρτυρά την πλούσια ιστορία της, όπως τα επτά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς». Τα μνημεία εντοπίζονται στις περιοχές: Λβιβ Κίεβο, Οδησσό και Χάρκοβο. «Είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε αυτή την πολιτιστική κληρονομιά ως μάρτυρα του παρελθόντος αλλά και ως φορέα ειρήνης για το μέλλον», συμππλήρωσε.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ  επιπλέον καταδίκασε την επίθεση κοντά στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Μπάμπι Γιαρ, «τόπο μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», και πάλι μετά από ρωσικό βομβαρδισμό. Τέλος η UNESCO δήλωσε επίσης «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις πόλεις Χάρκοβο και Τσερνίχιβ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter