Unicef: Κίνδυνος για τους ευάλωτους Αϊτινούς από την έλλειψη καυσίμων

Unicef: Κίνδυνος για τους ευάλωτους Αϊτινούς από την έλλειψη καυσίμων

Οι ζωές ασθενών κινδυνεύουν λόγω των ελλείψεων καυσίμων που επηρεάζουν ορισμένα από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αϊτής, προειδοποιεί η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά Unicef.

Οι προμήθειες έχουν διακοπεί εδώ και εβδομάδες επειδή οι οδηγοί φορτηγών είναι πολύ φοβισμένοι για να βγουν στους δρόμους που ελέγχονται από συμμορίες που εμπλέκονται σε απαγωγές για λύτρα. Τα οδοφράγματα που έστησαν οι διαδηλωτές οργισμένοι για την έλλειψη ασφάλειας παρεμπόδισαν περαιτέρω τις μεταφορές. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι νέες διαδηλώσεις και απεργία προγραμματίστηκαν για τη Δευτέρα.

Εκατοντάδες σε κίνδυνο

Η Unicef ​​είπε ότι λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος, τα περισσότερα νοσοκομεία στην Αϊτή βασίζονταν σε βενζινοκίνητες γεννήτριες για να κρατήσουν τους ασθενείς στη ζωή. Ο οργανισμός εκτιμά ότι 300 παιδιά, 45 γυναίκες και 150 ασθενείς με Covid κινδυνεύουν εκτός εάν παραδοθούν καύσιμα μέχρι την Τρίτη. «Κανένα παιδί δεν πρέπει ποτέ να πεθάνει λόγω διακοπής ρεύματος», δήλωσε ο Ραούλ ντε Τορσί, αναπληρωτής εκπρόσωπος της Unicef ​​στην Αϊτή.

Απαγωγές για λύτρα

Μια ΜΚΟ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, ότι σχεδόν 800 απαγωγές είχαν αναφερθεί στην Αϊτή μέχρι στιγμής φέτος. Μεταξύ αυτών που εξακολουθούν να κρατούνται είναι 17 ιεραπόστολοι από τις ΗΠΑ και τον Καναδά που απήχθησαν από συμμορία καθώς επέστρεφαν από επίσκεψη σε ορφανοτροφείο.

Η συμμορία ζήτησε 1 εκατομμύριο δολάρια ως λύτρα για την απελευθέρωση καθενός από αυτούς. Τα επίπεδα ανασφάλειας στην Αϊτή έχουν εκτοξευθεί καθώς εγκληματικές συμμορίες έχουν πάρει τον έλεγχο ολοένα και μεγαλύτερων εκτάσεων εδάφους.

Η επιρροή των συμμοριών έχει αυξηθεί περαιτέρω εν μέσω πολιτικής αστάθειας που ακολούθησε τη δολοφονία από μισθοφόρους του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ στις 7 Ιουλίου. Ενώ ορισμένες από τις συμμορίες κήρυξαν εκεχειρία μετά από έναν καταστροφικό σεισμό στις 14 Αυγούστου για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, έκτοτε άρχισαν να εκβιάζουν, να απειλούν και σε ορισμένες περιπτώσεις να απαγάγουν ξανά οδηγούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter