Βασιλακόπουλος ως…νέος Τραμπ

Βασιλακόπουλος ως…νέος Τραμπ

Η θητεία των «δεινοσαύρων» της ΕΟΚ ολοκληρώθηκε, αλλά ο επικεφαλής του ελληνικού μπάσκετ παραμένει γαντζωμένος στην καρέκλα του θυμίζοντας τις τελευταίες ημέρες του Αμερικανού προέδρου.

Yπό κανονικές συνθήκες το αφιέρωμα που διαβάζετε θα έστρωνε χαλί προς τις κάλπες της ΕΟΚ και θα ξεπροβόδιζε τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, έπειτα από ευδόκιμη – ενίοτε λιγότερο ευδόκιμη– θητεία τεσσάρων δεκαετιών στα διοικητικά πόστα του μπάσκετ. Όμως όταν μιλάμε για Βασιλακόπουλο οι συνθήκες είναι σπανίως «κανονικές». Στο έκτακτο συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας η ΕΟΚ αποφάσισε την αναβολή των προγραμματισμένων για σήμερα αρχαιρεσιών μέχρι τις 23 Μαΐου.

«Η απόφαση ήταν ομόφωνη», ανακοινώθηκε. «Ουδέποτε έγινε ψηφοφορία και ουδέποτε συναινέσαμε στην αναβολή», διαμαρτυρήθηκαν τρεις σύμβουλοι. «Ούτε εμείς κληθήκαμε να ψηφίσουμε», διαχωρίζει τη θέση του ο ΕΣΑΚΕ, που θεσμικά εκπροσωπείται από τρία άτομα στο ΔΣ της ΕΟΚ.

«Ουδείς έφερε αντίρρηση όσο το συζητούσαμε», ξεσπαθώνει ο Βασιλακόπουλος. «Είπαμε “ωραία” και τελειώσαμε». Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για την εγκυρότητα της διαδικασίας (αφού οι σύμβουλοι είναι συνολικά 18), καθρεφτίζει όμως το modus operandi μιας διοίκησης που καταγγέλλεται ως αυταρχική, δεσποτική και οπισθοδρομική. Από την άλλη, οι εκπρόσωποι του ΕΣΑΚΕ δεν εμφανίζονται ποτέ στα συμβούλια.

Το μητρώο

Το σημείο τριβής είναι το –ανανεωμένο με κυβερνητική πρωτοβουλία– μητρώο των σωματείων που έχουν δικαίωμα ψήφου. Η πρωτοβουλία Αυγενάκη για ηλεκτρονική ψηφοφορία στις ομοσπονδίες βρήκε εξαρχής αντίθετη τη διοίκηση της ΕΟΚ, η οποία θέτει ζήτημα διαβλητότητας αλλά και ετοιμότητας. Μια σειρά από αποκλεισμένα σωματεία κατέφυγαν ομαδικά στο πρωτοδικείο προβάλλοντας αντικειμενικές δυσκολίες στην τήρηση της διαδικασίας και δικαιώθηκαν.

Ανάμεσα στους περίπου 450 συλλόγους που έμειναν έξω από τον κατάλογο των εγκεκριμένων 516 «για λόγους γραφειοκρατικούς» είναι (όχι μόνο θρυλούμενα σωματεία-σφραγίδες, αλλά) ακόμη και ιστορικές ομάδες της σημερινής Μπάσκετ Λιγκ και της Α2. Ποιος αμφισβητεί την μπασκετική δραστηριότητα π.χ. του Κολοσσού Ρόδου ή του Φιλαθλητικού, που έβγαλε ολόκληρο Αντετοκούνμπο;

Τυπικά η ΕΟΚ έχει δίκιο όταν επισημαίνει «παράνομους αποκλεισμούς» και «ενδεχόμενο ακυρότητας». Πρακτικά ήταν εκείνη που κωλυσιεργούσε τους τελευταίους μήνες στον καταρτισμό του μητρώου, επιχειρώντας να σαμποτάρει τις μεθοδεύσεις του Αυγενάκη.

Το δεύτερο επιχείρημα που επικαλέστηκε η ΕΟΚ για να αποφασίσει την αναβολή των εκλογών ήταν η αδυναμία διεξαγωγής κανονικής γενικής συνέλευσης όπως την ορίζει ο νομοθέτης: με διάλογο, κριτική, απολογισμό, ζυμώσεις. Η πολιτεία απέρριψε λόγω Covid-19 τις εισηγήσεις της ΕΟΚ για διεξαγωγή της συνέλευσης σε αίθουσα ξενοδοχείου καθώς και σε ευρύχωρα γήπεδα όπως το ΟΑΚΑ.

Υποτίθεται ότι στα τέλη Μαΐου η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί, αλλά η λέξη γράφεται με κεφαλαίο ύψιλον, αφού η πανδημία καλπάζει στην Ελλάδα. Σε άλλες ομοσπονδίες οι αρχαιρεσίες διεξάγονται χωρίς προβλήματα αυτές τις μέρες, ψηφιακά, με το σύστημα Ζευς (και με αποτελέσματα αποθαρρυντικά για την κυβέρνηση). Ωστόσο η ομοσπονδία των χειμερινών σπορ, ΕΟΧΑ, συγκάλεσε τη συνέλευσή της διά ζώσης, με αποτέλεσμα να προκληθεί παρέμβαση εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές της ΕΟΚ του 2016 ψήφισαν 571 σωματεία, αριθμός συγκρίσιμος με των 516 του φετινού καταλόγου. Τότε όμως δεν υπήρχε αντίπαλο δέος, οπότε η αποχή ήταν καταιγιστική και πλησίασε το 45%. Το ίδιο συνέβη το 2012 (562 σωματεία), το 2008 (588 σωματεία) κ.ο.κ. Φέτος η απερχόμενη διοίκηση έχει έννομο συμφέρον να αυξήσει τη συμμετοχή, κινητοποιώντας λογής λογής «ημέτερους» ως αντίβαρο στους σφετεριστές.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις του Αυγενάκη προβλέπουν ότι οι εκλογές στις ομοσπονδίες –που έχουν ήδη καθυστερήσει ένεκα της μετάθεσης του ολυμπιακού έτους από το 2020 στο 2021– πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Ο ΣΕΓΑΣ όρισε τις δικές του αρχαιρεσίες για την ερχόμενη Τετάρτη και υπολόγιζε ότι θα έκλεινε αυτός την αυλαία του κουραστικού σίριαλ.

Ντρίμπλες εκατέρωθεν

Η θεαματική ντρίμπλα της ΕΟΚ αφήνει τον Βασιλακόπουλο τελευταίο επιζώντα στο «Τζουράσικ Παρκ» του ελληνικού αθλητισμού (μαζί με τον ομογάλακτο Δημήτρη Διαθεσόπουλο, που έγινε… επίτιμος πρόεδρος στην ομοσπονδία κολύμβησης), αλλά η πολιτεία δεν σκοπεύει να ηττηθεί αμαχητί σε αυτήν τη σκιαμαχία. Ο ορισμός διοίκησης πρωτοδικείου με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διεξαγωγή των εκλογών το γρηγορότερο δυνατό είναι η νόμιμη ντρίμπλα του υφυπουργείου και της ΓΓΑ.

Ωστόσο μια παρόμοια απόπειρα («έξι Ομίλων») στην ομοσπονδία της ιστιοπλοΐας έπεσε στο κενό, αφού τα δικαστήρια απέρριψαν την προσφυγή, προσπερνώντας τα σκάνδαλα που βαρύνουν την απερχόμενη διοίκηση της ΕΙΟ. Ο Αυγενάκης δέχτηκε δεύτερο δικαστικό χαστούκι μερικές μέρες αργότερα, όταν το εφετείο ακύρωσε δική του απόφαση για ανάκληση της ειδικής άδειας της ομοσπονδίας του μπάντμιντον. Η τυφλή θεά με την παλάντζα δεν αλληθωρίζει πάντοτε προς τα δεξιά.

Στον ΣΕΓΑΣ παίζεται χοντρό κομματικό παιχνίδι και η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της με την απροκάλυπτη στήριξη του κινήματος Αναγέννηση υπό την Τασούλα Κελεσίδου. Το μπάσκετ, πάλι, ουδέποτε υπήρξε πρόσφορο έδαφος για άλωση από φερέφωνα της ΝΔ.

Ο ιδιοκτήτης του Προμηθέα Πάτρας Βαγγέλης Λιόλιος διαθέτει μεν τη διακριτική ευλογία του Αυγενάκη αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί κομματικός εγκάθετος. Ο Παναγιώτης Φασούλας έχει περάσει από ολόκληρο το φάσμα της Αριστεράς (από την ΚΝΕ της νιότης του έως το βουλευτιλίκι με το ΠΑΣΟΚ του… Βασιλακόπουλου) και εν πάση περιπτώσει είναι πρώτα άνθρωπος του μπάσκετ και μετά πολιτικάντης.

Ο σχετικά άγνωστος στον χώρο Άγγελος Παπανικολάου δεν είναι παρά ο επίδοξος τοποτηρητής του «πατερούλη», με όσα αυτό συνεπάγεται. Ήταν μάλιστα ο μοναδικός υποψήφιος πρόεδρος που τάχθηκε ρητά υπέρ της αναβολής των εκλογών, με επιχειρήματα βγαλμένα μέσα από την ανακοίνωση της ΕΟΚ και μεγαλοστομίες για «αυτόκλητους μεσσίες».

Σημειωτέον ότι ούτε ο Βασιλακόπουλος ούτε ο επίδοξος διάδοχός του Τάκης Τσαγκρώνης έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, αφού μπλοκαρίστηκαν από το όριο ηλικίας (και όχι μόνο από αυτό). Ο ισχυρός ανήρ καταγγέλλει από την πρώτη μέρα τον νόμο Αυγενάκη ως αυθαίρετο, φωτογραφικό και εν πολλοίς αντισυνταγματικό. «Νομοθετικό τερατούργημα» τον χαρακτηρίζει.

«Θα μπορούσα να πάω στα δικαστήρια, αλλά δεν ήθελα να δημιουργήσω πρόβλημα» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Ο 82άχρονος Βασιλακόπουλος φοβήθηκε ότι ένας χρονοβόρος δικαστικός αγώνας θα ήταν τελικά χαμένη υπόθεση, καθιστώντας μια πιθανή δικαίωση δώρο άδωρο. Φαίνεται ότι ακριβώς εκεί πόνταρε ο Αυγενάκης όταν νομοθετούσε, αγνοώντας τις παρατηρήσεις της ΔΟΕ περί καταστρατήγησης του αυτοδιοίκητου του αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά τον συσχετισμό δυνάμεων, τα νερά είναι αχαρτογράφητα και τα κριτήρια ασαφή. Οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν μικρό προβάδισμα στον Λιόλιο έναντι του Φασούλα, αλλά πρόκειται μάλλον για εικασία που απεικονίζει τις συνυφασμένες με το πρόσωπο του ψηλού πολώσεις: αθλητικές, πολιτικές και άλλες. Ο ΠΑΟΚ, ο Αρης, ο Ηρακλής και ο Παναθηναϊκός αποκλείεται να ψηφίσουν Φασούλα.

«Οι μοναδικοί που έχουν μόνο φίλους είναι οι σκύλοι» αστειεύεται ο ίδιος. Ο Φασούλας, που εργάστηκε στην ομοσπονδία επί αρκετά χρόνια και απέκτησε ερείσματα στις ενώσεις («αν και οι εισηγήσεις μου αγνοήθηκαν πλήρως από τη διοίκηση»), θεωρείται το λογικό φαβορί για την πρωτιά. Οι πονηροί προειδοποιούν ότι ο Παπανικολάου είναι υπολογίσιμο αουτσάιντερ, αφού ένα καθεστώς σαν αυτό του Βασιλακόπουλου δεν πέφτει τόσο εύκολα. Όπως έχουμε δει στο παρελθόν και σε εκλογές άλλων ομοσπονδιών, οι χάρες, τα γλέντια και τα τσίπουρα δεκαετιών μεταφράζονται συχνά σε μαζική υπερψήφιση.

Στη σκιά του σκανδάλου

Βεβαίως, η ζυγαριά των ημερών επηρεάζεται και από τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε το πολύκροτο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης από μέλος του νυν προεδρείου. Το περιστατικό ήταν γνωστό στους κόλπους του αθλήματος – όπως και η ταυτότητα του δράστη– αλλά υπήρχε η αίσθηση ότι «έκλεισε» με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο φάκελος με την καταγγελία της κοπέλας διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα και η συνέχεια θα δοθεί στα ποινικά δικαστήρια. «Εγώ δεν μπορώ να κάνω τον Πουαρό» σχολίασε ο Βασιλακόπουλος. Ο πρωταγωνιστής της θλιβερής πράξης δεν βάζει υποψηφιότητα φέτος λόγω ηλικίας. Τα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί.

Οι δύο βασικοί μνηστήρες της εξουσίας έχουν στο πλευρό τους πολλούς παλαίμαχους μπασκετμπολίστες: ο Φασούλας τους Χριστοδούλου, Ρεντζιά, Ιωάννου, Δ. Παπαδόπουλο, Στασινού κ.ά., ο Λιόλιος τους Ντικούδη, Σταυρόπουλο, Παπαλουκά, Τσαρτσαρή, Χατζηβρέττα, Κωνσταντινίδου κ.ά. Κάποιοι από τους προαναφερθέντες μετέχουν ενεργά στον προεκλογικό αγώνα και διεκδικούν οφίκια (ιδίως αυτοί που περιστοιχίζουν τον Φασούλα), ενώ άλλοι παρέχουν διακριτική υποστήριξη. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης προτίμησε να κρατήσει αποστάσεις αν και πιέστηκε πανταχόθεν, ενώ ο Νίκος Γκάλης επέλεξε τη γνώριμη σιβυλλική σιωπή.

«Ζουν ακόμη στην εποχή του φαξ»»

Το βέβαιο είναι ότι στο νέο, πολυσυλλεκτικό ΔΣ της ΕΟΚ θα μετέχουν αρκετοί αθλητές που ίδρωσαν πρόσφατα τη φανέλα και ενδεχομένως (για πρώτη φορά) μια δυο γυναίκες. Αναμφισβήτητα πρόκειται για πρόοδο. Το απερχόμενο συμβούλιο απαρτίζεται σε μέγιστο ποσοστό από γέροντες, που, σύμφωνα με τους Φασούλα και Λιόλιο, «ζουν ακόμη στην εποχή του φαξ». Ο Φασούλας είναι 57 ετών, ο Λιόλιος 53 και ο Παπανικολάου 40.

Οι δύο τελευταίοι είναι γιατροί – παιδίατρος και καρδιολόγος αντίστοιχα. Οχυρωμένος ως δεύτερος Τραμπ στο… Καπιτώλιο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ο Βασιλακόπουλος ζει τις τελευταίες μέρες της προσωπικής του Πομπηίας, αφού το τέλος της θητείας του είναι αναπόφευκτο. «Έτσι κι αλλιώς είχα αποφασίσει να αποσυρθώ» είπε τις προάλλες, εν τη ρύμη του λόγου, «δεν χρειαζόταν νομοθετικό τερατούργημα για να με εκπαραθυρώσουν».

Ήδη μέλος της ομοσπονδίας αθλοπαιδιών από το 1966 όταν ακόμη έπαιζε μπάσκετ στον Παναθηναϊκό, ο Βασιλακόπουλος υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΟΚ το 1970 με την απόσχισή της από τον ΣΕΓΑΣ, γενικός γραμματέας από το 1983 και πρόεδρός της τα έτη 19982002 και 2010-20. Τελευταία φορά που εμφανίστηκε αντιπολιτευτική κίνηση στην ομοσπονδία μπάσκετ (Χατζηκώστας, Κυνηγόπουλος, Μαλακατές) ήταν το μακρινό 1989. Η ήττα της υπήρξε συντριπτική: 348-30.

Στις αρχές του αιώνα ο Βασιλακόπουλος υπήρξε για μια οκταετία πρόεδρος της FIBA Europe (την εποχή των θριάμβων της εθνικής στο Βελιγράδι και στη Σαϊτάμα) και αντιπρόεδρος της FIBA, ενώ διετέλεσε γενικός γραμματέας Αθλητισμού το 1993-96, στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι που τσακώθηκε με τους Τσουκάτους και λοιπούς σημιτικούς.

Το δαφνοστεφές κάδρο του Ανδρέα με φόντο τον πράσινο ήλιο της «Αλλαγής» φιγουράρει μέχρι σήμερα στο γραφείο του Βασιλακόπουλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter