Βασίλειος Οικονόμου: Ο τεχνουργός των κάμψεων

Βασίλειος Οικονόμου: Ο τεχνουργός των κάμψεων

Από το ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΜΑΡ κι από τη ΔΗΜΑΡ στη ΝΔ, ένας Οικονόμου δρόμος. Και τι δρόμος! Στρωμένος με τόσες στροφές, αναστροφές και διαστροφές ώστε διηγώντας τες να ζαλίζεσαι και να καταλήγεις ότι ο Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής Αττικής και αυλικός του Μητσοτάκη, δεν είναι απλός δικηγόρος. Είναι ταχύς και ευέλικτος δρομέας ανώμαλου δρόμου, αντοχής, απαντοχής και ανυπερθέτως επιτυχής. Ως απόφοιτος όχι μόνο της Νομικής αλλά και της Γυμναστικής Ακαδημίας, έχει διαπράξει τόση γυμναστική, τόσες επικύψεις, τόσες ασκήσεις ευλύγιστης οσφύος, ώστε να αποτελεί δικαίως τη ζώσα απόδειξη ότι οι ιδεολογίες έχουν πεθάνει. Και ζήτω στους τεχνουργούς των κάμψεων.

Αλλά, προσοχή! Δεν είναι μόνο το ευειδές και γραμμωτό του σώματος, αλλά και το απλωτό του πνεύματος που τον έχουν οδηγήσει τελευταία να πλέει στον γαλάζιο, καταγάλαζο Δούναβη της δημοσιότητας. Διότι μπορεί οι κάμψεις να υπήρξαν βήματα προς την επιτυχία, αλλά το άλμα το διέπραξε με τη γλώσσα, που ως γνωστό κόκαλα τσακίζει αν και κόκαλα δεν έχει. Με το μυαλό που διαθέτει, όπως αποδείχτηκε, σε ποσότητα επαρκή και χρώμα φαιό – τα φαιά κύτταρα του Πουαρό, αν διαβάζετε Αγκαθα Κρίστι. Ετσι εκτόξευσε το σοφό και τόσο υψηλής περιεκτικότητας ότι η κ. Φανή της διπλανής πόρτας με σύνταξη 600 ευρώ δεν πληρώνει τον λογαριασμό της ΔΕΗ των 2.000 ευρώ γιατί έχει μάθει στο τζάμπα. Ε, ο τζάμπας πέθανε!

Ωραία το είπε. Που πάει να πει ότι ο Οικονόμου Βασίλειος έχει συλλάβει και εκφράζει τη δημιουργική αντίστιξη της εποχής μας: ο τζάμπας πέθανε, ο Οικονόμου ζει. Ο τζάμπας πέθανε, ο Στάσσης ζει. Ο τζάμπας πέθανε, ο Μητσοτάκης ζει. Ο τζάμπας πέθανε, οι πάροχοι ζουν. Πλουσιοπάροχα. Στον σχετικό ισολογισμό μάλιστα, κάτω από τη στήλη ΖΕΙ αναγράφονται τα δάνεια του Οικονόμου, τα σπίτια του Βολταίρου, τα ανάκτορα του Στάσση, τα ευ ζην των αρίστων, τα χρέη της αρκούδας και τα πόθεν έσχες της πεταλούδας. Διότι πάντα αυτό συμβαίνει: όταν ο τζάμπας πεθαίνει για κάποιους, κάποιοι άλλοι περνούν ζωή χαρισάμενη. Που θα μπορούσες να το πεις κι έτσι: επειδή ο τζάμπας πεθαίνει για κάποιους, κάποιοι άλλοι περνούν ζωή χαρισάμενη. Το ψωμί και το παντεσπάνι, που είπε εκείνη η ακέφαλη κυρία.

Ως παράπλευρη ωφέλεια έριξε και μερικές μπούφλες σε κάποια Αυγέρη στη Βουλή ο Οικονόμου. Διότι στο τσάμπα κι αυτή –ανύπαρκτη την είπε– πάει να βγάλει γλώσσα. Δεν έχει καταλάβει, ως φαίνεται, ότι αυτά που ξέρει πεθάνανε μαζί με το τζάμπα. Στην εποχή του Μητσοτάκη και του Οικονόμου εις οιωνός άριστος: αμύνεσθαι περί πάρτης. Μετά κάμψεων οσφυϊκών. Αλλιώς ρήτρα αναπροσαρμογής, διαγγέλματα και ξύλο. Αντιλαβού;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter