Βασίλης Χειρδάρης για Κώστα Βαξεβάνη: Η απολογία δεν μπορεί να παρεμποδίζεται από χρονικά ή και άλλα «καλούπια»

Βασίλης Χειρδάρης για Κώστα Βαξεβάνη: Η απολογία δεν μπορεί να παρεμποδίζεται από χρονικά ή και άλλα «καλούπια»

Τέλος δεν έχουν οι αντιδράσεις νομικών, σχετικά με την πρωτοφανή απόφαση της ανακρίτριας του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζόπουλου να εξαναγκάσει τον εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη να ολοκληρώσει χθες Πέμπτη την απολογία του, χωρίς να έχει προλάβει να προσκομίσει όλα τα στοιχεία που ήθελε προκειμένου να αποδείξει την αθωότητά του. Ο εκδότης του Documento έχει καταθέσει αίτηση εξαίρεσης της ανακρίτριας και αναμένεται απόφαση από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Σε δήλωσή του σχετικά με την απόφαση αυτή της Κ. Αλεβιζοπούλου ο δικηγόρος Βασιλης Χειρδάρης τόνισε πως «η ανακριτική προσπάθεια που έγινε για χρονικό περιορισμό και τερματισμό της απολογίας του κ. Βαξεβάνη συνιστά αναμφίβολα παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του κατηγορουμένου στην ανεμπόδιστη και απρόσκοπτη απολογία του που θεσπίζεται στο άρθρο 6 παρ. 1 και 3 της ΕΣΔΑ και στο άρθρο 14 παρ. 1 και 3 του ΔΣΑΠΔ αλλά και στην έννοια της δίκαιης δίκης και του κράτους δικαίου».

Ολόκληρη η δήλωση του Βασίλη Χειρδάρη:

Η απολογία του κατηγορουμένου είναι ιερό και θεμελιώδες δικαίωμά του. Είναι  η χρονική περίοδος που υπερασπίζεται τον εαυτό του και δίνει τη μάχη του  για την προσωπική του ελευθερία, την προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά του. Αυτή η χρονική περίοδος του ανήκει και δεν επιδέχεται περιορισμούς  και εμπόδια.

Ο χρόνος, ο τρόπος και η μεθοδολογία της απολογίας συνιστούν απόλυτη και ελεύθερη επιλογή του κατηγορουμένου. Η απολογία δεν μπορεί να παρεμποδίζεται από χρονικά ή και άλλα «καλούπια»  γιατί με τον τρόπο αυτό  καταλύεται ουσιωδώς το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου με πάγια νομολογία του αναφέρει  ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να διαθέτει τον χρόνο και τις αναγκαίες ευκολίες για την υπεράσπισή του. Η ουσιαστική υπεράσπιση του κατηγορουμένου μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε είναι «αναγκαίο» για τη θεμελίωσή της.

Στο βιβλίο του Αντεισαγγελέα του ΑΠ κ. Αχ. Ζήση «Κώδικας Ποινικής Δικονομίας» που μόλις εκδόθηκε αναφέρεται στη σελ. 275 «Ο κατηγορούμενος πρέπει να έχει την ευκαιρία να οργανώσει την υπεράσπισή του με κατάλληλο τρόπο και χωρίς περιορισμό ..» επικαλούμενος την απόφαση του ΕΔΔΑ Moiseyev κ. Ρωσίας. Αυτή η περικοπή αποτελεί και την απάντηση για την απόλυτη ελευθερία της υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

Η ανακριτική προσπάθεια που έγινε για χρονικό περιορισμό και τερματισμό της απολογίας του κ. Βαξεβάνη συνιστά αναμφίβολα παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του κατηγορουμένου στην ανεμπόδιστη και απρόσκοπτη απολογία του που θεσπίζεται στο άρθρο 6 παρ. 1 και 3 της ΕΣΔΑ και στο άρθρο 14 παρ. 1 και 3 του ΔΣΑΠΔ αλλά και στην έννοια της δίκαιης δίκης και του κράτους δικαίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter