Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Γεωργία λόγω του νόμου περί «ξένων πρακτόρων»

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Γεωργία λόγω του νόμου περί «ξένων πρακτόρων»

Οξύνεται η πολιτική κρίση στη Γεωργία, καθώς την Τετάρτη βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Τμπλίσι χμε αφορμή τονομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων», το οποίο ενέκρινε την Τρίτη, σε πρώτη ανάγνωση η γεωργιανή Βουλή.

Η αστυνομία έκανε το πρωί της Τετάρτης χρήση δακρυγόνων, αντλιών νερού και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσει μια διαδήλωση που πραγματοποιούνταν μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας.

Λίγες ώρες νωρίτερα οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με διαδηλωτές κάποιοι από τους οποίους πέταγανβόμβες μολότοφ και πέτρες, ενώ ορισμένοι είχαν ξηλώσει τους μεταλλικούς φράχτες που υπάρχουν έξω από τη Βουλή για να κρατούν μακριά το πλήθος.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο επίμαχος νόμος αποτελεί αντιγραφή του αντίστοιχου ρωσικού νόμου κατά των ξένων ΜΚΟ και σηματοδοτεί μια αυταρχική στροφή που βλάπτει τις πιθανότητες της Γεωργίας να αποκτήσει στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι ο νόμος απαιτεί από κάθε οργάνωση που λαμβάνει πάνω από το 20% της χρηματοδότησής της από το εξωτερικό να εγγράφεται ως «ξένος πράκτορας», και τις θέτει υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.

Πηγή: AFP, CNN

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter