Βατικανό: Ξεκινά το Κονκλάβιο – Όρκοι μυστικότητας, απομόνωση και αναμονή για τον λευκό καπνό

Βατικανό: Ξεκινά το Κονκλάβιο – Όρκοι μυστικότητας, απομόνωση και αναμονή για τον λευκό καπνό
(AP Photo/Alessandra Tarantino)

Κλείνουν οι πύλες του Βατικανού σήμερα Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 καθώς ξεκινά το Κονκλάβιο. Οι 133 καρδινάλιοι θα κλειστούν στην Καπέλα Σιξτίνα για να εκλέξουν τον νέο Πάπα. Ο καθένας τους έχει ορκιστεί στα Ευαγγέλια να κρατήσει τις λεπτομέρειες μυστικές εφ’ όρου ζωής. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άτομο που βρίσκεται μέσα στο Βατικανό κατά τη διάρκεια του κονκλαβίου.

Από τους δύο γιατρούς που είναι διαθέσιμοι για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη, μέχρι το προσωπικό της τραπεζαρίας που μαγειρεύει για τους καρδινάλιους, όλοι ορκίζονται να τηρούν «απόλυτη και διαρκή μυστικότητα».

Οι καρδινάλιοι θα ορκιστούν στην Καπέλα Σιξτίνα, προτού ψηφίσουν για πρώτη φορά. Το πόσο θα διαρκέσει το κονκλάβιο είναι άγνωστο και θα τελειώσει μόνο όταν βγει λευκός καπνός από την καμινάδα της Καπέλας Σιξτίνα για να σηματοδοτήσει τον νικητή.

Υπενθυμίζεται ότι 108 από τους συνολικά 133 καρδιναλίους διορίστηκαν από τον πάπα Φραγκίσκο.

Σε πλήρη καραντίνα

Οι καρδινάλιοι θα διαμένουν σε κατοικίες εντός του Βατικανού και μπορούν είτε να περπατήσουν περίπου 1 χιλιόμετρο (λιγότερο από ένα μίλι) μέχρι την Καπέλα Σιξτίνα είτε να πάρουν ένα ειδικό λεωφορείο που περνάει μόνο εντός του σφραγισμένου χώρου του Βατικανού – και για αυτό, χρειάζονται και οδηγοί.

Σκοπός αυτού του περιορισμού είναι να εμποδίσει «κακόβουλες δυνάμεις» από το να υποκλέπτουν πληροφορίες ή να διαταράσσουν τις διαδικασίες και να διασφαλίσει ότι όσοι ψηφίζουν δεν επηρεάζονται από τον έξω κόσμο σε αυτό που ίσως αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αποφάσεις της ζωής τους.

Κατά την είσοδο στο κονκλάβιο, όλοι υποχρεούνται να παραδώσουν όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων τηλεφώνων, tablet και έξυπνων ρολογιών. Το Βατικανό διαθέτει τη δική του αστυνομία για την επιβολή των κανόνων.

«Δεν υπάρχουν τηλεοράσεις, εφημερίδες ή ραδιόφωνο στον ξενώνα για το κονκλάβιο – τίποτα», δήλωσε στο BBC ο Μονσινιόρος Πάολο ντε Νικόλο, ο οποίος ήταν επικεφαλής του παπικού οίκου για τρεις δεκαετίες.

«Δεν μπορείς καν να ανοίξεις τα παράθυρα επειδή πολλά δωμάτια έχουν παράθυρα προς τον έξω κόσμο.»

«Οι καρδινάλιοι είναι εντελώς αποκομμένοι από την επικοινωνία», δήλωσε η Ινές Σαν Μαρτίν των Παπικών Αποστολικών Εταιρειών στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά για το τι θα συμβεί αν κάποιος παραβιάσει τους κανόνες; Κινδυνεύει με αφορισμό.

Ήδη χθες, το Βατικανό ανακοίνωσε ότι θα κόψει το τηλεφωνικό σήμα κατά τη διάρκεια του κονκλαβίου. Η μετάδοση θα απενεργοποιηθεί από τις 3 μ.μ. στις 7 Μαΐου και θα αποκατασταθεί μετά την ανακοίνωση του νέου ποντίφικα.

«Το σήμα θα αποκατασταθεί μετά την ανακοίνωση της εκλογής του ανώτατου ποντίφικα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, η απενεργοποίηση δεν θα καλύψει την πλατεία του Αγίου Πέτρου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι.

Τα φαβορί

Πέντε ονόματα ξεχωρίζουν ανάμεσα στους πιθανούς διαδόχους του Πάπα Φραγκίσκου:

Πιέτρο Παρολίν: 70 ετών. Ο πιο προβεβλημένος υποψήφιος για τη θέση του νέου Πάπα. Είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία του Βατικανού από το 2013 και από τους στενότερους συνεργάτες του Πάπα Φραγκίσκου. Θεωρείται εξαιρετικός διπλωμάτης και μετριοπαθής, με σαφείς θέσεις σε διεθνή ζητήματα.

Λουίς Αντόνιο Τάγκλε: 67 ετών. Αποκαλείται «Ασιάτης Πάπας Φραγκίσκος» και είναι ιδιαίτερα λαοφιλής. Εάν εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος Ασιάτης Πάπας, αντιπροσωπεύοντας μια νέα γεωγραφική περιοχή μετά την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Φιγουράρει στα επικρατέστερα φαβορί μαζί με τον 70χρονο Ιταλό Καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν και τον Ούγγρο Καρδινάλιο Πίτερ Έρντο. Το βίντεό του να τραγουδάει το «Imagine» του Τζον Λένον έγινε αμέσως viral.

Ματέο Ζούπι: 69 ετών. Ανήκει στους μεταρρυθμιστές και στον στενό κύκλο του Πάπα Φραγκίσκου. Έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και υποστηρίζει προοδευτικές θέσεις για την LGBT κοινότητα.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια και πρόεδρος της Ιταλικής Συνόδου, εκπροσωπεί τη νέα γενιά καρδιναλίων που έχει αναδείξει μια πιο κοινωνικά ευαισθητοποιημένη Καθολική Εκκλησία. Η προτεραιότητά του στις κοινωνικές ανισότητες, την φτώχεια και τα ζητήματα των μεταναστών τον καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί στενές σχέσεις με τη ρωμαϊκή παράδοση.

Πίτερ Έρντο: 72 ετών. Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία και ο πιο συντηρητικός από τους υποψηφίους. Έχει αντιταχθεί στη χορήγηση της Θείας Κοινωνίας σε διαζευγμένους ή ξαναπαντρεμένους Καθολικούς, πιστεύοντας στην αδιάλυτη φύση του γάμου.

Η εκλογή του θα σηματοδοτούσε μια επιστροφή σε πιο παραδοσιακές αξίες, διαφορετικές από το όραμα του Πάπα Φραγκίσκου. Έχει επίσης συγκρίνει την υποδοχή προσφύγων με το εμπόριο ανθρώπων (human trafficking). Ο Έρντο έγινε καρδινάλιος το 2003 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.

Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα: 60 ετών. Ο Λατίνος Πατριάρχης Ιεροσολύμων είναι πολύ νεότερος από άλλους υποψήφιους και έχει μετατραπεί από «αουτσάιντερ» σε σοβαρό φαβορί. Είναι επικεφαλής των Καθολικών στους Αγίους Τόπους σε μία περίοδο έντονων γεγονότων στη Μέση Ανατολή.

Η εκλογή του Πιτσαμπάλα θα αποτελούσε σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός, σε μια εποχή που η Εκκλησία έχει επικρίνει την κυβέρνηση του Νετανιάχου. Είναι επίσης σπουδαίος μελετητής της Βίβλου και προσωπικός εκλεκτός του Πάπα Φραγκίσκου, που τον καλούσε σχεδόν καθημερινά. Αναμένεται να συγκεντρώσει ψήφους στο κονκλάβιο, και αν δεν εκλεγεί τώρα λόγω ηλικίας, θα είναι δυνατός υποψήφιος στο μέλλον.

Πόσο διαρκεί ένα κονκλάβιο

Πραγματοποιείται μόνο μία ψηφοφορία την πρώτη ημέρα, ενώ στη συνέχεια επιτρέπονται έως και τέσσερις γύροι ψηφοφορίας κάθε ημέρα.

Εάν δεν εκλεγεί κανείς μετά από τρεις ημέρες, η ψηφοφορία διακόπτεται για έως και μία ημέρα. Η ψηφοφορία συνεχίζεται και αν δεν εκλεγεί Πάπας μετά από άλλες επτά ψηφοφορίες, γίνεται νέα παύση της διαδικασίας, και ούτω καθεξής μέχρι να περάσουν περίπου 12 ημέρες ψηφοφορίας.

Εάν δεν επιλεγεί κανείς μετά από 33 γύρους, οι καρδινάλιοι προχωρούν σε επαναληπτικό γύρο των δύο πρώτων υποψηφίων, σύμφωνα με έναν σχετικά νέο κανόνα που εισήγαγε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους γύρους, οι δύο αυτοί υποψήφιοι δεν μπορούν να ψηφίσουν.

Το κονκλάβιο που εξέλεξε τον πάπα Φραγκίσκο το 2013 διήρκεσε περίπου 24 ώρες και χρειάστηκαν πέντε κάλπες, αλλά η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Τι τρώνε οι καρδινάλιοι κατά την εκλογή νέου πάπα; – Γιατί δεν επιτρέπονται τα ραβιόλια

Σύμφωνα με το BBC, ιστορικά, το φαγητό αποτελούσε πιθανό κίνδυνο: τα ραβιόλια ενός καρδινάλιου θα μπορούσαν να περιέχουν ένα παράνομο μήνυμα από το προσωπικό της κουζίνας· ή ένας καρδινάλιος θα μπορούσε να μεταβιβάσει ενημέρωση για την ψηφοφορία προς τα έξω με μια βρώμικη χαρτοπετσέτα.

Διαβάστε περισσότερα: Κονκλάβιο: Τι τρώνε οι καρδινάλιοι κατά την εκλογή νέου πάπα; – Γιατί δεν επιτρέπονται τα ραβιόλια

Ωστόσο, η κοινή σίτιση είναι επίσης ένα από τα περιβάλλοντα όπου μπορούν να γίνουν κρυφές διαπραγματεύσεις. Πρόσφατες αναπαραστάσεις στη λαϊκή κουλτούρα έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτό το γεγονός, χρησιμοποιώντας την “κουλτούρα φαγητού” του κονκλάβιου για να ενισχύσουν την αίσθηση υποψίας, ίντριγκας και ελέγχου.

Τι απαγορεύεται και γιατί

Κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου, οι 120 και πλέον καρδινάλιοι που συμμετέχουν στην εκλογή του Πάπα απομονώνονται πλήρως από τον έξω κόσμο. Το φαγητό τους ελέγχεται εξονυχιστικά για να διασφαλιστεί ότι κανένα μήνυμα ή στοιχείο επικοινωνίας δεν μπορεί να περάσει μέσα από αυτό.

Αυτοί οι κανόνες δεν είναι υπερβολικοί — είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ακεραιότητας της διαδικασίας. Για παράδειγμα:

  • Δεν επιτρέπονται πιάτα με γέμιση (όπως ραβιόλια ή γεμιστό κοτόπουλο), επειδή κάτι θα μπορούσε να είναι κρυμμένο μέσα.
  • Απαγορεύονται χαρτοπετσέτες από έξω, ή η χρήση προσωπικών αντικειμένων αφού θα μπορούσαν να περιέχουν γραπτά μηνύματα.
  • Η αποκλειστική παρασκευή των γευμάτων γίνεται από προσωπικό του Βατικανού.
  • Μεταφορά του φαγητού υπό επίβλεψη και σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές
  • Δεν επιτρέπεται εξωτερικό φαγητό ή επικοινωνία με προσωπικούς μάγειρες ή υπαλλήλους.

Όπως αναφέρει το άρθρο του BBC, «το μενού της Εκκλησίας κατά την περίοδο του κονκλάβιου φιλτράρεται με τον ίδιο ζήλο που φιλτράρεται και η πληροφορία: τίποτα δεν πρέπει να μπει ή να βγει χωρίς έγκριση».

Ποιος μαγειρεύει και πώς

Το φαγητό προετοιμάζεται από την κουζίνα της Casa Santa Marta, της εσωτερικής κατοικίας όπου μένουν οι καρδινάλιοι κατά το κονκλάβιο. Το μενού είναι απλό, αλλά επαρκές: κοτόπουλο στη σχάρα, σαλάτες, φρούτα, και απλά ζυμαρικά.

Οι μάγειρες είναι άτομα εμπιστοσύνης του Βατικανού, συχνά μοναχές ή πιστοποιημένο προσωπικό. Η επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο είναι περιορισμένη, και το φαγητό μεταφέρεται υπό επίβλεψη.

Απόλυτη απομόνωση

Οι καρδινάλιοι δεν έχουν κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές ή πρόσβαση σε ειδήσεις. Ακόμη και η πρόσβαση σε επιστολές ή ειδικά αντικείμενα από έξω απαγορεύεται αυστηρά, ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανή πολιτική ή εξωτερική επιρροή.

Το φαγητό δεν είναι απλώς ζήτημα διατροφής στο κονκλάβιο — είναι μέρος ενός πνευματικού και ηθικού φρουρίου που έχει ως μοναδικό σκοπό την αδιάβλητη εκλογή του ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το κονκλάβιο είναι μια σπάνια περίπτωση όπου το φαγητό δεν φέρνει κοντά τους ανθρώπους, αλλά τους απομονώνει για να μπορέσουν, χωρίς παρεμβολές, να αφουγκραστούν αυτό που θεωρούν φωνή του Θεού. Η τροφή εκεί δεν είναι απόλαυση, αλλά τελετουργική λειτουργικότητα — χωρίς ραβιόλια, χωρίς μυστικά, χωρίς εξωτερικούς θορύβους.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Επιμένει η ζέστη και η αφρικανική σκόνη – Πού θα σημειωθούν λασποβροχές

Ινδία και Πακιστάν στα πρόθυρα πολέμου: Στους 11 οι νεκροί άμαχοι – Ανταλλαγές πυρών στο Κασμίρ

Δούκας εναντίον Ανδρουλάκη με τον Γερουλάνο στη γωνία

Ετικέτες

Documento Newsletter