Βατόπουλος για AstraZeneca: Το ζητούμενο ήταν να εμβολιαστεί γρήγορα ο πληθυσμός

Βατόπουλος για AstraZeneca: Το ζητούμενο ήταν να εμβολιαστεί γρήγορα ο πληθυσμός

Την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός, είπε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, στον απόηχο της σύστασης της Επιτροπής Εμβολιασμού να μη χορηγείται το συγκεκριμένο εμβόλιο σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο. Όμως, όσον αφορά τους πολίτες που ήδη έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση AstraZeneca, συνέστησε να κάνουν και τη δεύτερη του ίδιου εμβολίου. Σε αυτό το μήκος κύματος, σημείωσε ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να αλλάξει ξανά η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας υποστήριξε πως η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε.

Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για 4ο κύμα της πανδημίας,  αλλά υποστήριξε πως δε θα είναι της ίδιας έντασης με το προηγούμενο, κυρίως διότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.

Όσον αφορά την απόφαση να αλλάξει η ηλικιακή ομάδα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, εξήγησε ότι η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά από κορωνοϊό εξαρτάται από την πιθανότητα να κολλήσεις επί την πιθανότητα να νοσήσεις βαριά. «Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, σημείωσε πως η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή,  1 προς 150.000. «Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», επισήμανε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter