Βαξεβάνης σε ανακρίτρια: Είναι η εισαγγελέας Ράικου «πηγή» του Documento;

Βαξεβάνης σε ανακρίτρια: Είναι η εισαγγελέας Ράικου «πηγή» του Documento;

Καταπέλτης ήταν στη χθεσινή απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ενώ η κατάθεσή του συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη 13 Απριλίου. Ο Κ. Βαξεβάνης αρχικά αναφέρθηκε σε όσα του έχουν προσάψει στο κατηγορητήριο σχετικά με την υπόθεση της αναφοράς της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα κατά της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Πρόκειται για το σκέλος του σαθρού κατηγορητηρίου σε βάρος του εκδότη του Documento ότι δήθεν είχε δημοσιεύσει μια «αβάσιμη» αναφορά, για το οποίο είχε ενημερώσει με επιστολές του τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα. Το νομικό παράδοξο, αν όχι εξωφρενικό και κατάπτυστο στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει να κάνει με το ότι η ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου είχε ασκήσει δίωξη στο Βαξεβάνη στις 19 Ιανουαρίου του 2022 για την υπόθεση Ζαμανίκα δίχως να έχει συμπεριλάβει στη δικογραφία την αναφορά της μέχρι και τις 3 Μαρτίου του 2022. Τη μέρα εκείνη ο Βαξεβάνης έκανε αίτηση για χορήγηση αντιγράφου της επίμαχης αναφοράς. Στη συνέχεια με αίτημα της, η κ. Κ. Αλεβιζοπούλου προς τον Πρόεδρο του 9μελούς Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου ζήτησε να της διαβιβαστεί η συγκεκριμένα αναφορά. Στις 21 Μαρτίου 2022, το συγκεκριμένο έγγραφο, απεστάλη προς την Αλεβιζοπούλου, ενώ το παρέλαβε και ο Βαξεβάνης. Δηλαδή δύο μήνες μετά αφότου άσκησε την δίωξη κατά Βαξεβάνη (!!!).

Η αναφορά της Ζαμανίκα

Στη συνέχεια ο Βαξεβάνης αναφέρθηκε στο δημοσίευμα του Documento με τίτλο «Αναφορά σοκ ανακρίτριας για την Εισαγγελέα Διαφθοράς. Η Ράικου…ξέχασε στοιχεία για Γιάννο και Λιακουνάκο» που κυκλοφόρησε στις 26 Μαρτίου του 2017. Το δημοσίευμα αφορούσε σε αναφορά της ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλεάνα Ζαμανίκα προς των Επόπτη Ανακριτών Στ. Δασκαλόπουλο, στις 31 Ιανουαρίου 2017. Η ανακρίτρια ερευνούσε την υπόθεση της προμήθειας φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Στην αναφορά της ενημέρωνε τον επόπτη πως όταν παρέλαβε τη δικογραφία από την Εισαγγελία Διαφθοράς, όπου επικεφαλής ήταν η Ελένη Ράικου δεν υπήρχε τμήμα της δικογραφίας. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο Βαξεβάνης, ο επιστημονικός συνεργάτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Περικλής Μακρυγιάννης, ο οποίος στη συνέχεια υπηρέτησε ως επιστημονικός συνεργάτης στο ανακριτικό γραφείο της κυρίας Ζαμανίκα, ήταν αυτός ο οποίος εντόπισε πως κρίσιμο υλικό από κατασχεμένους ψηφιακούς δίσκους στην υπόθεση του Λιακουνάκου, δεν είχε παραδοθεί στην Ανακρίτρια. Στη συνέχεια ενημέρωσε την ανακρίτρια Ζαμανίκα η οποία έκανε το αίτημα να της παραδοθεί το υλικό και στη συνέχεια την Αναφορά.

Κατά τον Βαξεβάνη, τόσο ο ίδιος όσο και η ερευνητική του ομάδα διαπίστωσαν ότι η πληροφορία ήταν αληθής και ότι πράγματι είχε υπάρξει ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ Ζαμανίκας και Ράικου.

Ο Βαξεβάνης αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα του Documento στις 2 Απριλίου για την Ελένη Ράικου και στο ρόλο του βρετανού υπηκόου Πήτερ Κόλεριτζ στην υπόθεση Λιακουνάκου, καθώς ήταν ο άνθρωπος που είχε αναλάβει να διαχειρίζεται τις offshore  μέσα από τις οποίες γίνονταν οι δωροδοκίες. Ο Κόλεριτζ αποκάλυψε σε κατάθεσή του πως ο Θωμάς Λιακουνάκος τον συνάντησε στο Παρίσι και του ζήτησε να καταθέσει πως οι offshore  εταιρείες δεν σχετίζονταν με τον ίδιο αλλά με τον εφοπλιστή Τοπούζη, ο οποίος ήταν σε κώμα με άσχημες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.  Η ενοχοποίηση του Τοπούζη θα απάλλασσε τον Λιακουνάκο, αλλά ο Βρετανός αρνήθηκε την ανήθικη πρόταση και ματαίωσε τη συνάντηση με τη Δικαιοσύνη που ήθελε ο Λιακουνάκος.

Τα μηνύματα Κόλεριτζ σε Λιακουνάκο

Ο Βαξεβάνης αναφέρθηκε στα μηνύματα που είχε καταθέσει ο Κόλεριτζ τα οποία είχε δεχτεί το Λιακουνάκο. Όπως προέκυψε, ο ελεγχόμενος  τότε επιχειρηματίας  ενημέρωνε τον Κόλεριτζ για κινήσεις που επρόκειτο να κάνει η Εισαγγελία Διαφθοράς τις οποίες εκ των πραγμάτων γνώριζαν μόνο η Ράικου και οι σχετιζόμενοι με την υπόθεση Εισαγγελείς. Ο Λιακουνάκος φερόταν να γνώριζε λεπτομέρειες για την επίσκεψη που σκοπεύει να κάνει ο επίκουρος Εισαγγελέας Διαφθοράς Αντώνιος Ελευθεριάνος στη Γαλλία και δίνει στον μάρτυρα Κόλεριτζ εναλλακτικές προτάσεις για μια συνάντηση μαζί του.

Έγραφε συγκεκριμένα στο μήνυμα που προσκόμισε αλλά και ανέγνωσε ο Βαξεβάνης στην ανακρίτρια:

 «Αγαπητέ Πήτερ

Είναι κρίμα που η συνάντηση ακυρώθηκε. Αν δεν είχε ακυρωθεί το θέμα θα είχε κλείσει τώρα. Πρέπει να μιλήσεις σε εμάς για μια ακόμη φορά και να μας αφήσεις να σου εξηγήσουμε την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο επιλογές. Πρώτον, η Αθήνα σου στέλνει μία επίσημη πρόσκληση , να καταθέσεις απαντώντας σε ερωτήσεις που θα σου θέσει σε συνάντηση στις 16 Ιουνίου σε τόπο που θα συμφωνηθεί (Παρίσι ή Νίκαια ή Μασσαλία) .

Η δεύτερη επιλογή είναι να του κάνεις μία τηλεφωνική κλήση και να τον αφήσεις να σου εξηγήσει την αρμοδιότητά του, σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, να κλείσει τους φακέλους , ύστερα από συνάντησή του μαζί σου (σε τόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού) και λαμβάνοντας απαντήσεις στις ερωτήσεις του, χωρίς να σου στείλει επίσημη πρόσκληση για κατάθεση.

Συνιστούμε σφόδρα ότι η δεύτερη εναλλακτική είναι η πιο συμφέρουσα.

Το όνομά του είναι Αντώνιος Ελευθεριάνος , μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Γαλλικά και μπορείς να μιλήσεις σε εκείνον στο 00302106404554 που είναι το τμήμα της Εισαγγελίας στην Αθήνα. Πήτερ σε παρακαλώ κάνε μία κλήση προκειμένου να μιλήσουμε για το θέμα.

Χαιρετισμοί

Θωμάς»

Ο Βαξεβάνης ζήτησε επίσης στην κατάθεσή του στην ανακρίτρια να διαβιβαστούν όλα αυτά τα στοιχεία στην Εισαγγελία προκειμένου να γίνει έρευνα κατ άρθρο 38 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με το κατά πόσο υπήρχαν σχέσεις μεταξύ Λιακουνάκου και Ράικου.

Επίσης ο εκδότης του Documento υποστήριξε ότι όλα όσα ανέφερε η Ράικου εναντίον του είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι δημοσίευσε τα στοιχεία αυτά σε βάρος της και απέδωσε τα λεγόμενα της σε «εχθρότητα» προς το Documento, καθώς η συγκεκριμένη αποκάλυψη την οδήγησε σε παραίτηση.

Σε ερώτηση της ανακρίτριας για το ποιες είναι οι πηγές του στην υπόθεση Novartis ο Βαξεβάνης ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τις πηγές του δεσμευόμενος από το δημοσιογραφικό απόρρητο, ωστόσο αναφέρθηκε στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης La strategia για τo σκάνδαλο Novartis, όπου μιλούν με καλυμμένα τα πρόσωπα τους δύο προστατευόμενοι μάρτυρες. Επομένως όπως είπε ο Βαξεβάνης, πηγές του Documento ήταν ένα ευρύ δίκτυο σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Είναι η Ράικου πηγή του Documento;

Ο Βαξεβάνης αναφέρθηκε επίσης σε τρία δημοσιεύματα του Documento για το σκάνδαλο Novartis. Το ένα στις 8 Ιανουαρίου του 2017 με τίτλο «Πρώην πρωθυπουργός στο Novartis-gate” και υπότιτλο «Τρεις υπουργοί γιατροί και καθηγητές Πανεπιστημίου στο στόχαστρο του FBI”. Την  επόμενη εβδομάδα, στο φύλλο της 15ης Ιανουαρίου 2017, με τίτλο “Novartis-gate Η ΝΔ, μέγας χορηγός με 200 εκατομμύρια» και υπότιτλο «Πώς η Ελβετική πολυεθνική του φαρμάκου, εισέπραξε τεράστια ποσά από το ελληνικό Δημόσιο με απευθείας αναθέσεις και χρεώνοντας πενταπλάσιες τιμές. Νέα στοιχεία ,ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελικές έρευνες». Το τρίτο δημοσίευμα στις 12 Μαρτίου του 2017 με πρώτο θέμα “NOVARTIS GATE Ο τηλεπλασιέ Άδωνης και ο κονφερασιέ Ευαγγελάτος. Βίντεο Αποκάλυψη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Βαξεβάνης την περίοδο εκείνη στην Εισαγγελία Διαφθοράς δεν ήταν η Ελένη Τουλουπάκη αλλά η Ελένη Ράικου. Ωστόσο το κατηγορητήριο του, όπως ισχυρίστηκε, ούτε αναγράφει ούτε υπονοεί πως οι πληροφορίες προέρχονται από την κυρία Ράικου. Αλλά αντίθετα κάνει την αυθαίρετη παραδοχή πως «πηγές» είναι  η Ελένη Τουλουπάκη, οι Επίκουροι Εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης . Δεδομένου όμως ότι η Ελένη Ράικου από τις 29 Δεκεμβρίου του 2016, γνωρίζει μέσω ενημέρωσης από το FBI , πως υπάρχει εμπλοκή κυβερνητικών παραγόντων, γιατί αποκλείεται η ίδια ως πηγή του Documento; Με τη λογική του κατηγορητηρίου, υποστήριξε ο Βαξεβάνης, πηγή σε όλα αυτά είναι η Ράικου, αφού οι Εισαγγελείς είναι οι μόνοι που μπορούν να δώσουν πληροφόρηση σε έναν δημοσιογράφο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter