Vaxzevria: Η νέα ονομασία του εμβολίου της AstraZeneca – Προειδοποιεί για θρομβώσεις ο ΕΜΑ

Vaxzevria: Η νέα ονομασία του εμβολίου της AstraZeneca – Προειδοποιεί για θρομβώσεις ο ΕΜΑ

Vaxzevria είναι η νέα ονομασία του εμβολίου της AstraZeneca σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Το εμβόλιο της βρετανο -σουηδικής εταιρείας που έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης με τις χώρες να ακολουθούν διαφορετική στρατηγική για τη χρήση του ή μη και σε ποιες ηλικιακές ομάδες χορηγείται, από τις 26 Μαρτίου έχει αλλάξει ονομασία σε μια κίνηση που δε συνηθίζεται αν δεν αλλάξει κάποιες από τις δραστικές ουσίες ενός φαρμάκου.

Ο ΕΜΑ ξεκαθαρίζει πως το εμβόλιο παραμένει απολύτως ασφαλές ωστόσο αναφέρει πλέον στο επίσημο έγγραφό του τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου για πιθανές θρομβώσεις.

«Ένας συνδυασμός θρόμβων στο αίμα και χαμηλού επιπέδου αιμοπεταλίων, σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με αιμορραγία, παρατηρείται πολύ σπάνια μετά τον εμβολιασμό με το Vaxzevria. Αυτό περιλαμβάνει ορισμένα σοβαρά περιστατικά όπως φλεβική θρόμβωση καθώς και υπερβολική πήξη ή αιμορραγία σε όλο το σώμα. Η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων εμφανίστηκε μέσα στις πρώτες επτά έως δεκατέσσερις ημέρες μετά τον εμβολιασμό και εμφανίστηκε κυρίως σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, ωστόσο είναι περισσότερες οι γυναίκες κάτω των 55 που έλαβαν το εμβόλιο από άλλες ηλικιακές ομάδες. Ορισμένες περιπτώσεις είχαν μοιραίο αποτέλεσμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΜΑ.

Εάν παρατηρηθεί κάποια επιπλοκή, οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια αν έχουν συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνο στο στήθος, πρήξιμο στα πόδια, επίμονο κοιλιακό πόνο. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν για νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών ή επίμονων πονοκεφάλων, θολής όρασης, μώλωπες στο δέρμα (πετέχια) σε σημείο άλλο από αυτό του εμβολιασμού, προσθέτει ο ΕΜΑ.

Διαφορετική στάση

Οι χώρες εξακολουθούν να διατηρούν η καθεμία μια διαφορετική στάση απέναντι στο εμβόλιο με ορισμένες χώρες να θέτουν ηλικιακούς περιορισμούς, άλλες να έχουν αναστείλει εντελώς τους εμβολιασμούς και κάποιες άλλες να μην εφαρμόζουν κανένα περιορισμό.

Γερμανία

Η Γερμανία αποφάσισε να βάλει ξανά στον «πάγο» το εμβόλιο αναστέλλοντας τους εμβολιασμούς σε άτομα κάτω των 60 ετών αυτή τη φορά υπό το φόβο θρομβώσεων που πιθανότατα να προκαλεί. «Πρέπει να μπορούμε να εμπιστευτούμε τα εμβόλια», τόνισε η καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, υπερασπιζόμενη το βράδυ της Τρίτης την απόφασή της. «Το εμβόλιο της ΑstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικό», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

 Καναδάς

Ο Καναδάς αποφάσισε να παγώσει τη χορήγηση στους κάτω των 55 ετών. Η αρμόδια υγειονομική αρχή του Καναδά αποφάσισε, πάντως, να πατήσει «φρένο» διαπιστώνοντας ρίσκο στον εμβολιασμό για τους κάτω των 55 ετών.

Ισπανία

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ισπανία αποφάσισε να άρει τον ηλικιακό περιορισμό των 65 ετών για τη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca, ενώ παράλληλα θα εμβολιάζει με το μονοδοσικό σκεύασμα της φαρμακοβιομηχανίας Johnson & Johnson τους πολίτες άνω των 66 ετών. Η επιτροπή δημόσιας υγείας ενέκρινε την αλλαγή αυτή στη συνεδρίασή της Τρίτης, ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser, επικαλούμενος έγγραφο που έχει στην κατοχή του.

Ιταλία

Η Ιταλία άρχισε και πάλι τους εμβολιασμούς AstraZeneca σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στις 19 Μαρτίου, αφού ανέστειλε για λίγο τη χρήση του νωρίτερα το Μάρτιο. Χθες, Τρίτη ο 73χρονος πρωθυπουργός της χώρας Μάριος Ντράγκι και η σύζυγός του, έλαβαν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου δίνοντας το παράδειγμα.

Γαλλία

Στη Γαλλία η ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε την επανέναρξη χρήσης του εμβολίου AstraZeneca στις 19 Μαρτίου, αλλά χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, σύμφωνα με την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Δανία

Η Δανία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη που ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca το Μάρτιο λόγω των ανησυχιών σχετικά με τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων στο αίμα. Στις 25 Μαρτίου, παρέτεινε την αναστολή της για άλλες τρεις εβδομάδες, εν αναμονή περαιτέρω έρευνας.

Περίπου 150.000 άτομα στη Δανία είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca πριν ανασταλεί.

Νορβηγία

Όπως και η γειτονική Δανία, η Νορβηγία ανέστειλε επίσης τη διάθεση του εμβολίου στις 11 Μαρτίου. Στις 26 Μαρτίου, αξιωματούχοι της υγείας ανέφεραν ότι θα καθυστερήσουν την απόφασή τους για το εάν θα επαναληφθεί η χρήση του έως τις 15 Απριλίου.

Σουηδία

Ο Οργανισμός Υγείας της χώρας δήλωσε στις 25 Μαρτίου ότι ξαναρχίζει τη χρήση του εμβολίου για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, αλλά διατηρεί την αναστολή της χορήγησής τους σε νεότερα άτομα.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter