Βάζει φωτιές και δεν του καίγεται καρφί

Βάζει φωτιές και δεν του καίγεται καρφί

Μετά τα δάση που κάηκαν µε ανέµους των 2 µποφόρ έρχεται η σειρά της ανάφλεξης για την κοινωνία. Μια κοινωνία που έχει να αναµετρηθεί µε διαφορετικά «τέρατα» την ίδια περίοδο. Σε αυτή την αδυσώπητη και πολυεπίπεδη µάχη λείπει ο στρατηγός. Αυτό οφείλει να είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εχει ψηφιστεί από περίπου 2,5 εκατοµµύρια πολίτες που πίστεψαν στα ηγετικά του χαρακτηριστικά. Οµως αυτός σαν σύγχρονος Νέρωνας προτιµά όχι να παίζει τη λύρα και να απαγγέλλει στίχους ενόσω η κοινωνία φλέγεται, αλλά να κάνει ανέµελες διακοπές, να «εγκαθιστά» την κόρη του σε αµερικανικό –πανάκριβο– πανεπιστήµιο και να πανηγυρίζει για τα επιτελικά του σχέδια που απέτυχαν παταγωδώς.

Οµως αυτός ο στρατηγός δεν µένει σε αυτά. Εµµένει και στην εκτροπή του κρατικού χρήµατος. Αποστρέφεται το κοινωνικό σύνολο προς όφελος του οποίου οφείλει να λειτουργεί ένα κράτος και κάνει τα πάντα ώστε να στρέψει τη χρηµατοδοτική κάνουλα του κράτους σε «ηµετέρους», είτε golden boys που αναλαµβάνουν θέσεις εξουσίας σε δηµόσιες υπηρεσίες είτε κρατικοδίαιτους µεγαλοεπιχειρηµατίες που θέλουν τα κλειδιά της ελληνικής πραγµατικής οικονοµίας στο σπίτι τους.

Οποια πέτρα στο δηµόσιο κι αν σηκώσεις, θα δεις ότι της καταστροφής που οι ίδιοι έχουν προκαλέσει έπεται η ιδιωτικοποίηση… Ακόµη κι εκεί που έχουν αποφανθεί ότι δεν υπάρχει πρόβληµα δηµιουργούν επίπλαστες προβληµατικές συνθήκες για να περάσουν πακτωλούς χρήµατος σε ηµετέρους. Τέτοιο παράδειγµα είναι οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση. Πρόκειται για τον µόχθο των εργαζοµένων που «ηµέτεροι» µάνατζερ θα παίζουν στα διεθνή χρηµατιστήρια! Πρόσχηµα γι’ αυτό είναι η διάσωση της επικουρικής ασφάλισης από τον νοµιζόµενο κίνδυνο του δηµογραφικού.

Ηταν Φεβρουάριος του 2020 όταν η ίδια κυβέρνηση παρουσίαζε στο τότε ασφαλιστικό νοµοσχέδιο αναλογιστική µελέτη που αποδείκνυε ότι µέχρι το 2070, µε βάση τους αναλογισµούς της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ασφαλιστικό σύστηµα δεν θα αντιµετωπίσει πρόβληµα. Τι άλλαξε 17 µήνες µετά και κατατέθηκε αυτό το έκτρωµα; Η ερώτηση ρητορική. Αρκεί να γνωρίζουµε ότι µια διοίκηση ενός νέου ταµείου που θα οριστεί από το Μαξίµου θα συνδιαλλαγεί χωρίς το άγχος ευθυνών (καθιερώνουν ακαταδίωκτο) µε λίγες εταιρείες που θα βγάλουν προγράµµατα «επενδύσεων» χαµηλού, µεσαίου και υψηλού ρίσκου. Το κόστος µετάβασης (άνω των 78 δισ. ευρώ) µαζί µε το ενδεχόµενο κόστος της αποτυχίας θα τα επωµιστεί ο Ελληνας φορολογούµενος!

Να ήταν µόνο αυτό, θα λέγαµε εξαίρεση στον κανόνα. Οµως τα γεγονότα δείχνουν τι επιδιώκει ο Κυρ. Μητσοτάκης και πού οδηγεί την κοινωνία.

• Την ώρα που «εγκαθιστούσε» την κόρη του σε αµερικανικό πανεπιστήµιο χιλιάδες µαθητές αποκλείονταν από τη δηµόσια τριτοβάθµια εκπαίδευση, συνεπεία των εκτρωµατικών νοµοθετικών παρεµβάσεων του διδύµου Μητσοτάκη – Κεραµέως. Μονόδροµος γι’ αυτούς η πληρωµένη ιδιωτική εκπαίδευση.

• Την ώρα που οι κάτοικοι στην Εύβοια, την Αττική και την Πελοπόννησο κλαίνε πάνω από τις κατεστραµµένες περιουσίες και τον δασικό πλούτο και οι δασολόγοι ζητούν να αφεθούν τα δάση να «ανανήψουν», εκείνος εξαγγέλλει περιχαρής τη συµµετοχή ιδιωτών στις αναδασώσεις. Μάλιστα πανηγυρίζει για τον άριστο σχεδιασµό της αντιπυρικής προστασίας µε το 16% της δασικής έκτασης της Αττικής και το 30% της Εύβοιας καµένα. Είναι σαφές βέβαια ότι άφησε απογυµνωµένο το Πυροσβεστικό Σώµα από εποχικούς δασοπυροσβέστες και τα µέσα πυρόσβεσης έπασχαν από έλλειψη ανταλλακτικών.

• Την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί πάνω από 13.500 συνανθρώπους µας, θύµατα όχι µόνο της Covid-19 αλλά και της ανέµελης διαχείρισης της πανδηµίας, εκείνος επιλέγει να αποψιλώσει από προσωπικό το απογυµνωµένο ΕΣΥ. Ενα σύστηµα υγείας που θα έπρεπε να ισχυροποιηθεί για να αντέξει τα πολλαπλά κύµατα του SARS-CoV-2 έχει καταρρεύσει από την έλλειψη στήριξης. Τώρα τα non-Covid περιστατικά κατευθύνονται στην ιδιωτική υγεία ενώ ιδιώτες προσκαλούνται µε (ν)τροπολογία να αλώσουν και τις υπηρεσίες δηµόσιας υγείας.

* Την ώρα που το καλάθι της νοικοκυράς έχει πάρει φωτιά από τις αυξήσεις και αναµένεται να υπάρξει ακόµη µεγαλύτερη ακρίβεια µες στο φθινόπωρο, ο Κυρ. Μητσοτάκης εµφανίζεται στο υπουργικό συµβούλιο σίγουρος ότι η κοινωνία µπορεί να αντέξει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οσο για τα golden boys; Πλέον διανύουµε τον Σεπτέµβριο που αναµένουµε αυξήσεις στο ρεύµα έως και 50%, όταν το 2020 οι αµοιβές των χρυσοκάνθαρων του Μητσοτάκη στη ∆ΕΗ ανήλθαν σε 673.000 ευρώ από 288.000 το 2019 – αύξηση 233%!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter