Βάζουν μπρος την επιχείρηση «Κατάρ 2036»

Βάζουν μπρος την επιχείρηση «Κατάρ 2036»

Μετά το Μουντιάλ η μικροσκοπική αραβική χώρα θέλει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036

«Δώσε θάρρος στον χωριάτη να σου ανέβει στο κρεβάτι» λέει ο θυμόσοφος λαός και φαίνεται πως κάπως έτσι σκέφτηκαν και στο Κατάρ και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο θέλουν τώρα να διοργανώσουν και Ολυμπιακούς Αγώνες!

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πληροφορίες από την αραβική χώρα, το Κατάρ ενδιαφέρεται να φιλοξενήσει στην Ντόχα και τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036. Οπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, η μέχρι τώρα επιτυχημένη διεξαγωγή του Μουντιάλ 2022 έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στο καθεστώς της χώρας, τόσο που τους κάνει να αισιοδοξούν ότι μπορούν να διοργανώσουν και Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι τέτοια η αισιοδοξία τους που αν μπορούσαν θα έθεταν υποψηφιότητα και για τους Αγώνες του 2032, αλλά αυτοί έχουν ήδη ανατεθεί.

Η ΔΟΕ έχει αναθέσει ήδη τους επόμενους Αγώνες: του 2024 στο Παρίσι, του 2028 στο Λος Αντζελες και του 2032 στο Μπρίσμπεϊν. Συνεπώς το Κατάρ σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για τους Αγώνες του 2036, με την ελπίδα ότι θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική χώρα που θα διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ντόχα ίσον ντόπα

Πέρα από τα όποια κέρδη προσδοκά το καθεστώς της χώρας, εκείνο που λέγεται ότι θέλει πρωτίστως να αλλάξει είναι το κακό όνομα που έχει το Κατάρ στον αθλητισμό, που θεωρείται –και δικαίως, σύμφωνα με τους ειδικούς– «βασίλειο της ντόπας». Ρωτήστε τους αθλητές πολλών αθλημάτων να σας πουν, ειδικά του στίβου.

Εννοείται πως αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, ας μην αποκλείουμε το ενδεχόμενο να έχουμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία: μετά το χειμερινό Μουντιάλ να δούμε και θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες να διεξάγονται Νοέμβριο – Δεκέμβριο! Αν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή υποκύψει κι αυτή στα πετροδολάρια όπως η έτερη διεφθαρμένη, η FIFA, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Να έχουμε… χειμερινούς θερινούς αγώνες!

Να θυμίσουμε δε ότι το Κατάρ είχε εκδηλώσει δύο φορές στο παρελθόν ενδιαφέρον να φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες, τόσο το 2016 όσο και το 2020, αλλά η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε –δεν μπήκε καν στη τελική λίστα– λόγω των υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών κι έτσι οι διοργανώσεις ανατέθηκαν σε Ρίο ντε Τζανέιρο και Τόκιο αντίστοιχα. Το Κατάρ είχε ζητήσει και τότε να μεταφέρει τους Αγώνες στα τέλη Νοέμβρη, όπως ακριβώς έκανε με τη FIFA και το Μουντιάλ 2022, αλλά η ΔΟΕ απέρριψε τότε το αίτημα με συνοπτικές διαδικασίες και δεν υπέκυψε στα πετροδολάρια των σεΐχηδων. Επειδή όμως μιλάμε για τη ΔΟΕ των δεκάδων σκανδάλων και της διαφθοράς όπως η FIFA, αν τελικά η αραβική χώρα θέσει υποψηφιότητα εκ νέου, ας μην αποκλείσουμε το παραμικρό…

«Οι ολυμπιακοί δακτύλιοι είναι σύμβολο ειρήνης, ενότητας και ελπίδας για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων στη Μέση Ανατολή» επισημαίνει ο σεΐχης Τζόααν μπιν Χαμάντ Χαλίφα αλ-Θανί από το Κατάρ. Πέρα όμως από τι λέει ο σεΐχης, αυτό που προκύπτει είναι ότι η ΔΟΕ βλέπει αυτήν τη φορά πολύ σοβαρά την υποψηφιότητα της χώρας του Κόλπου, αφήνοντας για την ώρα στην άκρη την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τους 6.500 νεκρούς, όπως ακριβώς έκανε και η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου…

Το Κατάρ τα τελευταία χρόνια έχει διοργανώσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2019, φέτος το Μουντιάλ, το 2023 θα φιλοξενήσει το Ασιατικό Κύπελλο Ποδοσφαίρου και τον Ιανουάριο του 2024 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου.

Με οδηγό το 2019

Οι Καταριανοί υποστηρίζουν ότι πλέον έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία αλλά και την τεχνογνωσία για τη διοργάνωση και των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα σε ό,τι έχει να κάνει με τις υψηλές θερμοκρασίες φέρνουν παράδειγμα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάχθηκε με επιτυχία στην Ντόχα το 2019, ο μαραθώνιος του οποίου ξεκίνησε στις 12 τα μεσάνυχτα για να μη λιώσουν οι αθλητές και οι αθλήτριες από τη ζέστη! Παράλληλα, ως απάντηση σε όσους αντιτίθενται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ο επικεφαλής μηχανικός Σαούντ Αμπντουλαζίζ Αμπντουλ Γκανί, ο οποίος έχει κατασκευάσει τα επτά από τα οκτώ νέα γήπεδα της χώρας για το Μουντιάλ, υποστηρίζει ότι «η κατασκευή συστημάτων κλιματισμού και για τον μαραθώνιο είναι εφικτή, καθώς το Κατάρ και από τεχνολογικής άποψης είναι πολύ μπροστά». Εφερε μάλιστα παράδειγμα την κατασκευή σταθμών ψύξης, αποφεύγοντας πάντως να μπει σε λεπτομέρειες του σχεδίου. Αυτούς τους σταθμούς ψύξης είχε βάλει στον φάκελο υποψηφιότητας για το Μουντιάλ 2022, οι οποίοι θα τοποθετούνταν τόσο στον αγωνιστικό χώρο των γηπέδων όσο και στις εξέδρες έτσι ώστε να υπάρχει μια μέση θερμοκρασία 22-25 βαθμών κατά τη διάρκεια των αγώνων. Τελικά η FIFA για να μη ρισκάρει άλλο με τις αντιδράσεις των ομοσπονδιών της προτίμησε να μεταφέρει τη διοργάνωση τον χειμώνα.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2036 δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Επίσημα υποψηφιότητα έχουν θέσει η Πόλη του Μεξικού και η Κωνσταντινούπολη. Θυμίζουμε ότι η ΔΟΕ άλλαξε τη διαδικασία επιλογής των υποψήφιων πόλεων, εγκαθιδρύοντας επιτροπή η οποία θα μελετά τους φακέλους και θα εισηγείται στο Εκτελεστικό Γραφείο μια πιθανή οικοδέσποινα. Ωστόσο η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter