Βάζουν χέρι στην τσέπη των συνταξιούχων

Βάζουν χέρι στην τσέπη των συνταξιούχων

Έως και 300 ευρώ οι μηνιαίες απώλειες για τις επανυπολογισθείσες συντάξεις.

Όποια πόρτα κι αν χτυπήσεις εντός του eΕΦΚΑ βλέπεις ότι η παρατυπία ξεχειλίζει. Όλως… τυχαίως αυτές οι παρατυπίες βάλλουν κατά του εισοδήματος των συνταξιούχων. Οι ίδιοι που ψηφίζουν τους νόμους, οι ίδιοι που οφείλουν να υπερασπίζονται τη νομιμότητα την καταπατούν και οι συνταξιούχοι χάνουν δισεκατομμύρια ευρώ.

Στηριζόμενη στο τεκμήριο της νομιμότητας η εκάστοτε διοίκηση του ΕΦΚΑ όχι μόνο προβαίνει σε λάθος τρόπο υπολογισμού «πειράζοντας» όλες τις παραμέτρους που υπολογίζουν τον συντάξιμο μισθό, αλλά επιπροσθέτως δεν χορηγεί και τα στοιχεία ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Είναι τέτοιο το πρόβλημα που ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να προχωρήσει στην έκδοση διοικητικών πράξεων επανυπολογισμού συντάξεων για κάθε συνταξιούχο, οι οποίες θα εμπεριέχουν αναλυτικά τον τρόπο που έγιναν και το τελικό αποτέλεσμα και θα δίνουν στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να προσφύγουν κατά αυτών!

Στο Documento έχουμε αναλύσει την απατεωνιά με τον συντάξιμο μισθό. Όμως δεν μένει εκεί η διοίκηση του eΕΦΚΑ… Παρεμβαίνει με τρόπο παράνομο και στις επιπλέον εισφορές που έχει καταβάλει ο συνταξιούχος.

Παράνομος ο υπολογισμός των επιπλέον εισφορών

Στις παλαιές συντάξεις ο υπολογισμός των προσαυξήσεων δεν έγινε επί των πραγματικών παραστατικών, όπως οι νέες, αλλά με βάση τον προηγούμενο νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι πρώτες 3.000 ημέρες είχαν μηδενική αύξηση καθόσον ο συντελεστής αναπλήρωσης άρχιζε (από 30%) και μετά τις ημέρες αυτές!

Το ίδιο και τα βαρέα, που είχαν 3.300 ημέρες μηδενικής προσαύξησης, ενώ με παράλληλη ασφάλιση είχαν έως 4.800 ημέρες μηδενικής προσαύξησης, αφού θα έπρεπε να συμπληρώσουν τον χρόνο αυτό για να δικαιούνται δεύτερη σύνταξη!

Με αυτό τον δόλιο υπολογισμό επέρχονται τα εξής:

Βαρέα: Ο συντελεστής προσαύξησης για κάθε έτος είναι 3,6 Χ 0,075 = 0,27%. Ενώ λοιπόν οι νέες υπολογίζονται κανονικά και από το πρώτο έτος, στις επανυπολογισθείσες οι πρώτες 3.300 ημέρες αφαιρέθηκαν!

Με τον τρόπο αυτό ο συντελεστής μειώνεται κατά 2,97%, με ζημίες στην ανταποδοτική σύνταξη οι οποίες ποικίλλουν. Παράδειγμα: Για όσους είχαν συντάξιμο μισθό 1.400 ευρώ οι μειώσεις ανέρχονται στα 42 ευρώ μηνιαίως, ενώ εάν ο συντάξιμος ήταν 2.375 ευρώ οι μειώσεις φτάνουν τα 70 ευρώ μηνιαίως!

Παράλληλη ασφάλιση: Ο συντελεστής προσαύξησης για κάθε έτος αναλογεί σε 1,5%. Και ενώ για τις νέες ο παράλληλος χρόνος υπολογίζεται από το πρώτο έτος, στις επανυπολογισθείσες όσων είχαν κάτω από 4.800 ημέρες και δεν είχαν συμπληρώσει δεύτερη σύνταξη ο χρόνος αυτός εξαιρέθηκε! Οι ζημίες και οι διαφορές σε σχέση με τις νέες επίσης ποικίλλουν. Παράδειγμα: Για όσους είχαν έστω 2.000 ημέρες και συντάξιμο μισθό 1.300 ευρώ οι μειώσεις ανέρχονται σε 10%, που σημαίνει 1.300 Χ 10% = 130 ευρώ μηνιαίως!

Άλλου είδους επιπλέον εισφορές: Ο συντελεστής για κάθε έτος ποικίλλει ανάλογα με το ύψος των επιπλέον εισφορών. Εάν για παράδειγμα ήταν 16%, ανέρχεται στο 0,075 Χ 16 = 1,2%. Ενώ στις νέες απονομές συντάξεων οι προσαυξήσεις αυτές είναι διακριτές, στις επανυπολογισθείσες δόλια δεν αναγράφονται χωριστά, παρά μόνο το συνολικό ποσό της ανταποδοτικής! Ωστόσο από ελέγχους προκύπτουν «λάθη» με μειώσεις έως και 10%! Παράδειγμα: Αντί για συντελεστή 25% του υπολογίζουν 15% και αντί για προσαύξηση 750 ευρώ του εμφανίζουν 450 ευρώ. Άρα προκύπτει έτσι δόλια μείωση ύψους 300 ευρώ!

Ποιοι μπορούν να προσφύγουν

Σύμφωνα με το μέλος της διοικούσας επιτροπής ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ Κώστα Νικολάου οι συνταξιούχοι που μπορεί να διεκδικήσουν χρήματα μέσω προσφυγής στη Δικαιοσύνη είναι αυτοί:

(α) που είχαν 14 μισθούς και κατέβαλλαν αντίστοιχες εισφορές

(β) είχαν βαρέα ένσημα αλλά δεν έκαναν χρήση της διάταξης αυτής

(γ) είχαν παράλληλη ασφάλιση αλλά δεν έλαβαν δεύτερη σύνταξη

(δ) κατέβαλλαν εισφορές πάνω από 20% για τον κλάδο σύνταξης και προκύπτουν «λάθη».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter