Βελγική RTBF για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα: «Στο όνομα της Αφροδίτης, κάντε μωρά!»

Βελγική RTBF για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα: «Στο όνομα της Αφροδίτης, κάντε μωρά!»

Το ρεπορτάζ του Documento για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα (Δημογραφικό: Η Ελλάδα αργοπεθαίνει αλλά η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα) επιβεβαίωσε δύο μήνες μετά η βελγική εφημερίδα RTBF, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην χώρα.

Eιδικότερα,  τo δημοσίευμα με τίτλο «Στην Ελλάδα, στο όνομα της Αφροδίτης, κάντε μωρά!» αναφέρεται στην αισθητή μείωση των γεννήσεων  τα τελευταία χρόνια, καθώς και στην ελλιπή επιδοματική πολιτική της  κυβέρνησης Μητσοτάκη  για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Εντύπωση ,μάλιστα, προκαλεί το γεγονός, πως στο ρεπορτάζ της  εφημερίδας RTBF τονίζεται , πως στα ελληνικά ΜΜΕ δεν προκύπτει μια σαφής εικόνα  για τον βαθμό αποτελεσματικότητας της κυβερνητικής πολιτικής , καθώς οι απόψεις τους είναι αντικρουόμενες.

 

Σε «ελεύθερη πτώση» οι γεννήσεις στην Ελλάδα

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν μείωση 10,3% των γεννήσεων στην Ελλάδα για το 2022.
Ανήλθαν σε 76.541 σε σχέση με το 2021 που ήταν 85.346. Από την άλλη πλευρά, οι θάνατοι το 2022 ανήλθαν σε 140.801 καταγράφοντας μείωση 2,2% σε σχέση με το 2021 που ήταν 143.923. Μάλιστα, το βελγικό ρεπορτάζ κάνει λόγο, πως η συνεχής μείωση των γεννήσεων σχετίζεται άμεσα με την οικονομική κρίση και τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας της νέας γενιάς αποτρέποντας την με αυτόν τον τρόπο από την δημιουργία οικογένειας.

Ψίχουλα το επίδομα μητρότητας της Ζαχαράκη

Κοροϊδία αποδεικνύεται το επίδομα μητρότητας στην Ελλάδα, για το οποίο κατά καιρούς έγιναν διθυραμβικές δηλώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, η βελγική εφημερίδα RTBF συμφωνεί με το ρεπορτάζ του Documento επισημαίνοντας, πως το επίδομα μητρότητας δεν φτάνει ούτε για τα βασικά έξοδα. Η υπουργός σημείωσε, ότι το επίδομα θα αυξάνεται κλιμακωτά, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών σε κάθε οικογένεια. Συγκεκριμένα, για το πρώτο παιδί το επίδομα αυξάνεται στις 2.400 ευρώ (από 2.000 ευρώ), στις 2.700 ευρώ για το δεύτερο παιδί, στις 3.000 ευρώ για το τρίτο παιδί και στις 3.500 ευρώ για τέσσερα παιδιά και άνω. Είναι , μάλιστα, χαρακτηριστικό, πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τον οικογενειακό προϋπολογισμό (έτος 2022), ένα ζευγάρι με ένα παιδί έως και 16 ετών θα χρειαστεί να ξοδέψει – κατά μέσο όρο – περί τα 2.385 τον μήνα για την διαβίωση του, με το κόστος για το παιδί να υπολογίζεται σε 1.000 ευρώ τον μήνα ή 12.000 ευρώ τον χρόνο. Ενώ, σε περίπτωση που το παιδί είναι άνω των 16 ετών, το κόστος των βασικών δαπανών διαβίωσης, όπως το φαγητό, εκτιμώνται στα 500 – 600 ευρώ το μήνα. Όλα αυτά σε μια χώρα, όπου ο κατώτατος μισθός αγγίζει τα 780 ευρώ.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο βελγικό δημοσίευμα, η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του πραγματικού πληθωρισμού των τροφίμων, κάτι που δείχνει ότι τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.

Οι τιμές στα βρεφικά είδη διπλασιάζονται και το κόστος ζωής ειδικά για τα νοικοκυριά με παιδιά συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία. Συνεπώς, τα μέτρα της κυβέρνησης δε λύνουν σε καμιά περίπτωση τις δυσκολίες της δυσβάσταχτης καθημερινότητας στην Ελλάδα αποδεικνύοντας πως το επίδομα γέννησης αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό.. της ακρίβειας. Σύμφωνα με έρευνα σύγκρισης τιμών που διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τον Νοέμβριο, το βρεφικό γάλα πωλείται στην Ελλάδα έως και 213% πιο ακριβά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο, το οποίο πωλέιται ..ως χρυσός στα ελληνικά ράφια, καθώς είναι σε γενικές γραμμές κατά 12% ακριβότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να αγοράζουν τελικά ελαιόλαδο από το εξωτερικό.

Δάνειο για τα έξοδα τοκετού

Την «κρυφή» ατζέντα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία περιλαμβάνει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας επιβεβαιώνει η βελγική εφημερίδα. Ειδικότερα, ένα ακόμη μελανό σημείο της Ελλάδας συνιστά το υπέρογκο ποσό τοκετού στην Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί αποθαρρυντικά για τα νέα ζευγάρια. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις νέων ζευγαριών, που παίρνουν δάνειο για να αποπληρώσουν τα έξοδα τοκετού. Όπως δηλώνει το δημοσίευμα, ζευγάρια σε ερημικά χωριά και νησιά δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα εξαιτίας των ελλείψεων της δημόσιας υγείας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, πως σε μικρά νησιά και πόλεις δεν υπάρχουν γυναικολόγοι και παιδίατροι, με αποτέλεσμα τα ζευγάρια να στρέφονται στην ιδιωτική υγεία.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα γερνάει, διώχνει τους νέους και ψάχνει εργατικά χέρια

Στο μικροσκόπιο του γερμανικού Τύπου το δημογραφικό: «Η Ελλάδα αργοπεθαίνει»

Γερασμένος ο πληθυσμός της Ελλάδας: Μια γέννηση ανά 18 θανάτους στα χωριά του Έβρου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter