Βενεζουέλα: Εντολή Μαδούρο για εκμετάλλευση κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων στο έδαφος της Γουιάνα

Βενεζουέλα: Εντολή Μαδούρο για εκμετάλλευση κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων στο έδαφος της Γουιάνα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας διέταξε τις κρατικές εταιρείες της χώρας να αρχίσουν «αμέσως» να εξερευνούν και να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα ορυχεία στην περιοχή Εσεκίμπο της Γουιάνα, μια περιοχή μεγαλύτερη από την Ελλάδα και πλούσια σε πετρέλαιο και ορυκτά που η Βενεζουέλα ισχυρίζεται ότι είναι δική της.

Ανακοίνωση μετά το δημοψήφισμα

Η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα αφότου ο Μαδούρο πανηγύρισε τη νίκη σε δημοψήφισμα το Σαββατοκύριακο για το αν θα διεκδικήσει την κυριαρχία στην περιοχή. Ο Μαδούρο σημείωσε ότι θα προχωρήσει «αμέσως» στη «χορήγηση αδειών λειτουργίας για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυχείων σε ολόκληρη την περιοχή του Εσεκίμπο μας».

Διέταξε επίσης τη δημιουργία τοπικών θυγατρικών δημόσιων εταιρειών της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαϊκού κολοσσού PDVSA και του εξορυκτικού ομίλου Corporación Venezolana de Guyana (Βενεζολάνικη Εταιρεία της Γουιάνα). Την Κυριακή οι Βενεζουελάνοι ενέκριναν ένα δημοψήφισμα που προκήρυξε ο Μαδούρο για να διεκδικήσει την κυριαρχία του Εσεκίμπο.

Η Βενεζουέλα υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τα δύο τρίτα της Γουιάνα, κλάπηκε όταν χαράχτηκαν τα σύνορα πριν από περισσότερο από έναν αιώνα. Αλλά η Γουιάνα θεωρεί το δημοψήφισμα ένα βήμα προς την προσάρτηση και το δημοψήφισμα έχει αναστατώσει τους κατοίκους της.

Κατηγορία για προσάρτηση

Η Γουιάνα κατήγγειλε το δημοψήφισμα ως πρόσχημα για την προσάρτηση των εδαφών της. Είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο την Παρασκευή διέταξε τη Βενεζουέλα να μην προβεί σε καμία ενέργεια για να αλλάξει το status quo έως ότου η επιτροπή μπορέσει να αποφανθεί επί των ανταγωνιστικών αξιώσεων των δύο χωρών, κάτι που μπορεί να πάρει χρόνια.

Υπήρχαν αναφορές ότι τα εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα ήταν σε μεγάλο βαθμό ήσυχα την Κυριακή, καθώς οι περισσότεροι ψηφοφόροι απέφευγαν το θέμα. Η προσέλευση φάνηκε τόσο συντριπτική που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει κατηγορηθεί ευρέως από αναλυτές για παραποίηση των αποτελεσμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γουιάνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Βενεζουελάνοι είχαν «στείλει στον Μαδούρο ένα πολύ ισχυρό μήνυμα» και πηγές από την κυβέρνηση της Γουιάνας είπαν στον Guardian ότι «ανακουφίστηκαν» από την εκπληκτικά φτωχή προσέλευση. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με διεθνή Μέσα, η προσέλευση ξεπέρασε το 50% των εγγεγραμμένων Βενεζουελάνων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter