Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση αφήνει το μποϊκοτάζ και θα συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές

Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση αφήνει το μποϊκοτάζ και θα συμμετάσχει στις επόμενες εκλογές

Ο συνασπισμός αντιπολιτευόμενων κομμάτων που ηγείται ο πραξικοπηματίας Χουάν Γκουαϊδό αποφάσισαν ότι θα συμμετάσχουν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι προγραμματισμένες θα διεξαχθούν στις 21 Νοεμβρίου του 2021 και θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή σε μία εκλογική «κανονικότητα» έπειτα από ένα τριετές εκλογικό και πολιτικό μποϊκοτάζ.

Η ανακοίνωση της συμμετοχής της αντιπολίτευσης στις εκλογές εμφανίζεται μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη βενεζουελάνικη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και την αντιπολίτευση του Χουάν Γκουαϊδό. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Μέξικο Σίτι ώστε να καθοριστούν και οι τελικές λεπτομέρειες.

Η συμφωνία προβλέπει την συμμετοχή διεθνών παρατηρητών στις εκλογές, αποκήρυξη της βίας, αποζημιώσεις στα θύματα της βίας, λήψη κοινωνικών και οικονομικών μέτρων καθώς και άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Τα αντιπολιτευτικά κόμματα συνασπίζονται στην «Ενωτική Πλατφόρμα» υπό τον Χουάν Γκουαϊδό και μποϊκόταραν τις τελευταίες προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2018, θεωρώντας ότι έλειπαν οι προϋποθέσεις ώστε αυτές είναι «ελεύθερες και δίκαιες». Τώρα που άλλαξε και η πολιτική ηγεσία στις ΗΠΑ η «Ενωτική

Πλατφόρμα» από ότι φαίνεται πιστεύει ότι μπορούν υπάρχουν κατάλληλες προϋποθέσεις. Ο Μαδούρο σχολιάζοντας τις εξελίξεις δήλωσε ότι θα «κάτσω στη καρέκλα μου, με Ποπ κορν, για να δω τον Χουάν Γκουαϊδό να ψηφίζει στις 21 Νοεμβρίου. Θα χειροκροτήσω για τα καταφέραμε, τον συμπεριλάβαμε στη δημοκρατική διαδικασία ξανά».

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα μαστίζεται από μία σκληρή οικονομική κρίση εξαιτίας των σκληρών κυρώσεων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στόχευαν την εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Συνεπώς, η Βενεζουέλα αδυνατούσε να επεξεργαστεί το πετρέλαιο που παρήγαγε καθώς και να το εμπορευτεί ελεύθερα στις διεθνείς αγορές. Την ίδια στιγμή, η πανδημία επιτάχυνε και εμβάθυνε περαιτέρω την οικονομική κρίση.

Η κατάσταση είναι τέτοια που ΟΗΕ κάνει λόγο ότι ένας στους τρεις Βενεζουελάνους δυσκολεύεται να καταναλώσει αρκετές θερμίδες την μέρα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter