Βενεζουέλα: «Κίνηση καλής θέλησης» του Μαδούρο μετά το άνοιγμα της Ουάσιγκτον που ψάχνει πετρέλαιο

Βενεζουέλα: «Κίνηση καλής θέλησης» του Μαδούρο μετά το άνοιγμα της Ουάσιγκτον που ψάχνει πετρέλαιο

Οι αρχές της Βενεζουέλας άφησαν ελεύθερους δύο Αμερικανούς την Τρίτη, χειρονομία σε ένδειξη καλής θέλησης προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ έπειτα από τις πρώτες επίσημες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Καράκας έπειτα από τρία και πλέον χρόνια, καθώς η ουκρανική κρίση εμφανίζεται ως καταλύτης στη σχέση των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στο γεγονός αυτό, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του πως «δύο Αμερικανοί που είχαν φυλακιστεί άδικα στη Βενεζουέλα θα μπορέσουν και πάλι να αγκαλιάσουν τις οικογένειές τους», προσθέτοντας πως «τους φέρνουμε σπίτι».

Ο ένας τους είναι μέλος της ομάδας έξι στελεχών της CITGO, αμερικανικής θυγατρικής της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Βενεζουέλας, που συνελήφθη στο Καράκας το 2017, ανέφεραν πηγές στη Βενεζουέλα στην εφημερίδα Miami Herald — πράγμα που επιβεβαιώθηκε αργότερα, το όνομά του αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Πρόκειται για τον Γουστάβο Κάρδενας, που είχε καταδικαστεί για διαφθορά, έπειτα από δίκη που η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε άδικη και με «κατασκευασμένα» στοιχεία. Ο δεύτερος, ο Χόρχε Αλμπέρτο Φερνάντες, Κουβανοαμερικανός, είχε συλληφθεί για άλλη υπόθεση.

Η απελευθέρωση των δύο πολιτών των ΗΠΑ καταγράφηκε την ημέρα που ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, εξαιτίας της εισβολής ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να στραφεί στη Βενεζουέλα για να υποκαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές καθώς οι τιμές των καυσίμων καταγράφουν ιλιγγιώδη άνοδο.

Το Σαββατοκύριακο, αμερικανοί αξιωματούχοι ταξίδεψαν στο Καράκας όπου είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, μεταξύ άλλων για τη χαλάρωση των κυρώσεων των ΗΠΑ στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Η Ουάσινγκτον διέκοψε τις σχέσεις της με την κυβέρνηση του κ. Μαδούρο το 2019 και είχε αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο.

Ανώτερο μέλος της ομάδας του κ. Γκουαϊδό είπε ότι η Ουάσινγκτον την ενημέρωσε για τα συμπεράσματα των επαφών αφού ολοκληρώθηκαν.

Τι ζητάει ο Μαδούρο

Ο Νικολάς Μαδούρο ζητεί να αρθούν όλες οι αμερικανικές κυρώσεις, να σταματήσουν οι έρευνες σε βάρος μελών της οικογένειάς του, που ερίζει πως έχουν πολιτικά κίνητρα, και να αναγνωριστεί ως νόμιμος πρόεδρος της χώρας ως το 2024, όταν λήγει η θητεία του, σύμφωνα με το μέλος της ομάδας του κ. Γκουαϊδό.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζεν Ψάκι είπε προχθές Δευτέρα ότι οι συνομιλίες για την απελευθέρωση των Αμερικανών και για τις κυρώσεις γίνονται «χωριστά». Πρόκειται για «διαφορετικά» ζητήματα, σημείωσε, εξηγώντας πως εντάσσονται «σε μια ευρύτερη συζήτησης με τη Βενεζουέλα».

Οι επαφές της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν με αυτή του σοσιαλιστή Νικολάς Μαδούρο συναντούν αντιδράσεις στο εσωτερικό, ακόμη και στο κόμμα του. Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντες, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, κάλεσε τον Λευκό Οίκο να μην κλείσει συμφωνία με το Καράκας.

Χαρακτήρισε τον Νικολάς Μαδούρο «καρκίνο στο ημισφαίριό μας», καλώντας τον Λευκό Οίκο να μη «δώσει νέα πνοή» στην κυβέρνησή του, που κατηγόρησε για «βασανιστήρια και δολοφονίες» αντιπάλων της.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ είπε πως η Ουάσινγκτον πιέζει να απελευθερωθούν όλοι οι Αμερικανοί που κρατούνται στη Βενεζουέλα, ανάμεσά τους τα 6 μέλη της διοίκησης της CITGO, ο Μάθιου Χιθ, πρώην πεζοναύτης, καθώς και δυο πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων του πεζικού.

Η συνάντηση Μαδούρο – Αμερικανών

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χαρακτήρισε «γεμάτες σεβασμό» και «εγκάρδιες» τις συνομιλίες που πραγματοποίησε με αντιπροσωπεία της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς η Ουάσιγκτον διερευνά μια προσέγγιση με το Καράκας για να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες πετρελαίου.

Ο Μαδούρο είπε ότι η συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο στο Καράκας διήρκησε σχεδόν δύο ώρες το Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών από το 2019 όταν διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις.
«Συμφωνήσαμε να εργαστούμε σε μια μακροπρόθεσμη ατζέντα», είπε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό διάγγελμα αργά τη νύχτα της Δευτέρας. «Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, τους συντονισμούς και μια θετική ατζέντα για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και την κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας», σημείωσε.

Η συνάντηση φαίνεται να σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή πολιτικής για τις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου της Βενεζουέλας έως ότου η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στο Καράκας το 2019, κλείνοντας την αμερικανική πρεσβεία εκεί και κατηγορώντας τον Μαδούρο ότι έκλεψε τις προεδρικές εκλογές τον προηγούμενο χρόνο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter