Βενεζουέλα: Ο Μπάιντεν επαναβεβαιώνει την αμερικανική υποστήριξη στον Γκουαϊδό

Βενεζουέλα: Ο Μπάιντεν επαναβεβαιώνει την αμερικανική υποστήριξη στον Γκουαϊδό

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε σε επιστολή του τη Δευτέρα 5 Ιουλίου, την Εθνική Ημέρα της Βενεζουέλας, την υποστήριξη της χώρας του στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο αναγνωρίζει ως προσωρινό πρόεδρο.

«Περισσότερο από ποτέ, παραμένουμε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τον αγώνα για ελευθερία για όλους τους Βενεζουελάνους μέσω μιας ειρηνικής και δημοκρατικής μετάβασης», έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος, σε μια επιστολή που απευθύνεται στον «κ. Πρόεδρο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και πενήντα χώρες στη διεθνή κοινότητα, δεν αναγνώρισαν την εκλογή του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο στην ψηφοφορία του 2018 που μποϊκοτάρεται από την αντιπολίτευση. Αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο και έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Βενεζουέλα σε μια προσπάθεια εκδίωξης του Μαδούρο από την εξουσία.

«Είναι σε αυτή την ημέρα [εθνικής εορτής) που επισημαίνουμε το τεράστιο έργο που πραγματοποιήθηκε (…) στην αναζήτηση μιας μετάβασης (…) υπό την ηγεσία σας», συνεχίζει η επιστολή που απευθύνεται στον Γκουαϊδό μέσω του Γραφείου εκπροσώπησης των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Βενεζουέλα στην Κολομβία και της οποίας το περιεχόμενο επιβεβαιώθηκε στο AFP από διπλωματική πηγή.

Η επιστολή έρχεται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εμφανίστηκαν έτοιμες σε κοινή δήλωση στις 25 Ιουνίου να επανεξετάσουν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα, εάν υπάρξουν πρόοδοι προς αξιόπιστες εκλογές. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται για αρκετές εβδομάδες μεταξύ της κυβέρνησης του Μαδούρο, της διεθνούς κοινότητας και της αντιπολίτευσης.

Διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν επίσης τις τελευταίες ημέρες εντός της διχασμένης αντιπολίτευσης για να αποφασιστεί αν θα πρέπει να συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου μετά το μποϊκοτάζ των προεδρικών εκλογών του 2018 και των νομοθετικών εκλογών του 2020.

Η Ουάσινγκτον και το Καράκας διέκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς το 2019 αφού ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο. Η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας έκλεισε, και ακολούθησε η δημιουργία ενός γραφείου εκπροσώπησης στη Μπογκοτά.

Μέχρι πρόσφατα, ο πρόεδρος Μαδούρο ήταν φειδωλός στις ομιλίες του για τον Μπάιντεν, ο οποίος διαδέχθηκε τον πολύ εχθρικό Τραμπ. Αλλά την Παρασκευή κατηγόρησε τη CIA και τον αμερικανικό στρατό ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του, αναρωτώμενος εάν ο Μπάιντεν έδωσε την έγκρισή του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter