Βενιζελικοί και εκσυγχρονιστές του Βορρά με πλατφόρμα για το ΚΙΝΑΛ

Βενιζελικοί και εκσυγχρονιστές του Βορρά με πλατφόρμα για το ΚΙΝΑΛ
Μια κίνηση στελεχών με αναφορά στην σοσιαλδημοκρατία κατηφορίζει προς τη Χαριλάου Τρικούπη  στην Αθήνα από την Κεντρική Μακεδονία. Φέρνει ένα πολιτικό σχέδιο για την λεγόμενη  Δημοκρατική  Προοδευτική Παράταξη.

Μαζί προκαλεί και προβληματισμό στο επιτελείο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά που διεκδικεί εκ νέου την προεδρία. Ενόψει των διεργασιών για την εκλογή νέας ηγεσίας, το Δίκτυο «Σύγχρονοι Δημοκράτες» που έχει ισχυρή παρουσία στη Θεσσαλονίκη,  προωθεί κείμενο – συμβολή για την ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας και τη  συσπείρωση   των δυνάμεών της.

Οι «Σύγχρονοι Δημοκράτες» έχουν στο δυναμικό τους στελέχη του ΚΙΝΑΛ, πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ, κυρίως του πάλαι ποτέ σημιτικού και βενιζελικού, ΔΗΜΑΡίτες, ανένταχτους κ.ά. Μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) του ΚΙΝΑΛ που κινούνται και στο χώρο του Δικτύου επιδιώκουν να φέρουν τη διακήρυξη των «Σύγχρονων Δημοκρατών» στην επόμενη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου της Χαριλάου Τρικούπη. Μένει να φανεί αν συντονισμένα το Δίκτυο δώσει γραμμή για στήριξη κάποιου υποψηφίου. Πάντως, δεν είναι με τη Φώφη Γεννηματά…

Παράλληλα, από το χρονοδιάγραμμα που τίθεται στην πρότασή τους δημιουργείται το ερώτημα αν ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για νέες αμφισβητήσεις ως προς τις διαδικασίες και τους στόχους, με μακρόσυρτη συζήτηση, πολύ πέρα από την κατάθεση του κειμένου στην ΚΠΕ…

Το Δίκτυο «Σύγχρονοι Δημοκράτες» έχει πορεία τουλάχιστον πέντε ετών, οργανώνοντας πολλές συζητήσεις για θέματα ελληνικής και διεθνούς πολιτικής. Στο Δίκτυο πρωτοστατεί ο πρώην γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης Χρόνης Μακρίδης, που έχει μακρά πορεία στο ΠΑΣΟΚ και δράση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δίπλα του είναι ο ιατρός-ακτινοδιαγνώστης  Χρήστος Παπαστεργίου, ο οποίος υπήρξε γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Α΄Θεσσαλονίκης και Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Α΄Θεσσαλονίκης,  επικεφαλής της παράταξης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την οποία στήριξε το ΚΙΝΑΛ στις τοπικές εκλογές.

Μαζί τους υπογράφουν τη διακήρυξη του Δικτύου  και ο   Διονύσης  Αλευράς, στέλεχος του ΚΙΝΑΛ που είχε κατηγορησει την Φώφη Γενηματά για την επιλογή της να μην βάλει επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας τον Ευ.Βενιζέλο το 2019, ο πολιτικός αναλυτής Δημήτρης Κατσαντώνης και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ από τα Γιάννενα και την Θεσσαλία Δημήτρης  Σιώτος και Βαγγέλης Τσουκνιδάς (μέλος της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ).

Με σύνθημα «Όλα από την αρχή, όλα από τα κάτω», η πρότασή τους για το παρόν και το μέλλον της χώρας και της  Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης θα παρουσιαστεί διαδικτυακά (https://www.facebook.com/sygxronoidhmokrates.gr) στις 11 το πρωί της Κυριακής (26.9.2021).

Στη  διακήρυξη του Δικτύου  «Σύγχρονοι Δημοκράτες»   σημειώνεται ότι είναι η στιγμή για την επαναδιατύπωση  του πλαισίου για μια Προοδευτική Πολιτική στην Ελλάδα, «μέσα στις αξιακές συντεταγμένες της Δημοκρατίας, της Βιώσιμης Ανάπτυξης και Αειφορίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».
Όπως σημειώνει το Δίκτυο οι πολίτες   αναμένουν από τις πολιτικές ηγεσίες ένα Εθνικό Σχέδιο για την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών, συνεκτικό και δυναμικό, το οποίο εγγυάται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ορίζει ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο Δικαιοσύνης και Αλληλεγγύης.

Επίσης το σχέδιο αυτό πρέπει να κατοχυρώνει ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο και να προβάλλει σε συγκεκριμένες πολιτικές τη Βιωσιμότητα, «δηλαδή την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία, ως αναπόδραστο σκοπό της κοινωνικής μας εξέλιξης».

Επιδιώκουν να συζητηθεί η Διακήρυξη των «Σύγχρονων Δημοκρατών»  και στο πλαίσιο  των διαδικασιών που οδηγούν στην εκλογή νέου Προέδρου στο ΚΙΝΑΛ. Στόχος τους, όπως λένε, είναι  ο εμπλουτισμός του πολιτικού διαλόγου, το ξεκαθάρισμα των απόψεων όλων των υποψηφιοτήτων για ένα θεσμικό κόμμα και την ανοιχτή παρουσίαση των θέσεων τους.

Προτείνουν η Προοδευτική  Παράταξη και το κόμμα της, «να οργανωθούν με βάση τη δημοκρατική  επιλογή “από την αρχή και από τα κάτω”. Και προτάσσουν :

– πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης ανά Δήμο και Νομό, με ξεκάθαρη εσωτερική δημοκρατική λειτουργία «που θα δίνει προτεραιότητα στα μέλη και όχι σε μηχανισμούς , στην αυθεντική εκπροσώπηση και όχι στους διορισμούς».

-πυκνό χρονοδιάγραμμα ώστε να  καταλήξει  η παράταξη σε Ιδρυτικό Συνέδριο, Επιλογή Στρατηγικής, Εκλογή Ηγεσίας – με αυτή τη σειρά.

Μάλιστα, η Διακήρυξη καταλήγει ως εξής: «Καλούμε όλους του δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες να δράσουν, χωρίς αναμονές για καλύτερη συγκυρία, για ουρανοκατέβατο αρχηγό, για διαβουλεύσεις κορυφής , που μας εγκλωβίζουν στο περιθώριο της ιστορικής εξέλιξης.
Οι καιροί ου μενετοί!».

Στο Δίκτυο υπάρχουν, πολλά στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Πάντως, επαφές με μέλη του Δικτύου στη Θεσσαλονίκη είχε το τελευταίο διάστημα ο Ανδρέας Λοβέρδος. Πάντως και ο Χάρης Καστανίδης, βουλευτής ΚΙΝΑΛ Θεσσαλονίκης έχει δυνατούς δεσμούς στην πόλη, επαφή με τους βορειοελλαδίτες και στενές σχέσεις με στελέχη και φορείς σε όλη την περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας.

Από το 2016 το Δίκτυο έχει κάνει πολλές εκδηλώσεις. Πολλοί θυμούνται τη συζήτηση προ πενταετίας για την αναγκαιότητα της ενότητας του προοδευτικού χώρου που είχαν οργανώσει εκ μέρους του Δικτύου οι Χρ. Μακρίδης και Χρ. Παπαστεργίου, μαζί με τον Αλέξη Παπουτσή από τη ΔΗΜΑΡ, τον Αλέξη Σπανούδη από τις Κινήσεις Πολιτών και τον δικηγόρο Χρίστο Βάρδα.
Με τίτλο «Ένα κόμμα για την προοδευτική παράταξη, εδώ και τώρα» συμμετείχαν (Δεκέμβριος 2016) ο πρώην βουλευτής ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, (π. βουλευτής ΔΗΜΑΡ), ο τότε βουλευτής στο ποτάμι Κωνσταντίνος Μπαργιώτας κ.ά. Εκτοτε έκαναν εκδηλωσεις με πολλούς ομιλητές από τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.
Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2019 το Δίκτυο Σύγχρονοι Δημοκράτες είχαν κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Σημίτη σε εκδήλωση με τίτλο «τέρμα στην αποτελμάτωση»…
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter