Βερναρδάκης: Να κληθεί η Facebook στη Βουλή για την εκτεταμένη λογοκρισία και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων (Video)

Βερναρδάκης: Να κληθεί η Facebook στη Βουλή για την εκτεταμένη λογοκρισία και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων (Video)

Την κλήση εκπροσώπου της Facebook στο Κοινοβούλιο ζήτησε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις για την κλιμακούμενη λογοκρισία και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 500.000 χρηστών από την Ελλάδα. Πίσω από τους κανόνες λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποπειράθηκε να κρύψει τις ευθύνες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την υποσκέλιση των επιταγών του Συντάγματος ο Γιώργος Γεωργαντάς, πετώντας τη μπάλα στην… ευρωπαϊκή εξέδρα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων.

Κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως πέραν της διαρροής προσωπικών δεδομένων χρηστών, ζήτημα τίθεται και για την εκμετάλλευση αυτών των big data. Επ’ αυτού, υπενθύμισε την επιστολή του με την οποία καλείται η Βουλή να πάρει πρωτοβουλία για να συσταθεί μια έστω ad hoc επιτροπή της και να καλέσει τη Facebook και άλλες εταιρίες έτσι ώστε να εξακριβωθεί ποιες εγγυήσεις παρέχουν οι εταιρίες σε μείζονα ζητήματα των δεδομένων των χρηστών.

«Σε αυτά τα ζητήματα έχει προστεθεί τον τελευταίο καιρό και μια αλλεπάλληλη κατάχρηση λογοκριτικών φαινομένων σε δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και εσχάτως σε βουλευτή» είπε και διερωτήθηκε: «Υπάρχει το εσωτερικό δίκαιο μιας εταιρείας που υπερτερεί των συνταγματικών εγγυήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας; Δεν τίθεται ζήτημα ρύθμισης αυτού του χώρου και μάλιστα διακομματικής;».

Κρυφτό με πρόσχημα τους κανόνες λειτουργίας

Αρχικά, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Γ. Γεωργαντάς, απάντησε πως το φαινόμενο είναι διεθνές. Σε σχέση με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων το θέμα ανέλαβε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και σύντομα θα επιβληθούν κυρώσεις. Σε ό, τι αφορά τα φαινόμενα λογοκρισία, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε πως στα πλαίσια των κανόνων στους οποίους συναινούν οι χρήστες οι εταιρίες αυτές επιβάλλουν αφαιρέσεις αναρτήσεων ή μπλοκάρισμα λογαριασμών. Παράλληλα, συμφώνησε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα συνεκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τους κανόνες και τους όρους αυτών των πλατφορμών έτσι ώστε να μη θίγεται το δικαίωμα ελεύθερης γνώμης.

«Να είμαστε κάθετα αντίθετοι σε φαινόμενα λογοκρισίας»

Στη δευτερολογία του, ο κ. Βερναρδάκης υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρχουν κανόνες δημόσιας διαχείρισης για τα social media, όπως γίνεται λόγου χάρη για τα κανάλια. Κατά τον βουλευτή, πρέπει να είμαστε κάθετα αντίθετοι σε φαινόμενα λογοκρισίας, όπως πχ αυτά ασκήθηκαν για τον Τραμπ. «Ωστόσο, το ζήτημα Τραμπ είναι και λίγο υποκριτικό διότι όπως αποδεικνύεται από τις διαρροές της Cambridge Analytics έτσι κέρδισε τις εκλογές του 2016» παρατήρησε και συμπλήρωσε ότι η ΕΣΗΕΑ ζήτησε συνάντηση με την Facebook για αναρτήσεις μελών της που λογοκρίθηκαν και η απάντηση ήταν πως δεν υπάρχει εκπρόσωπος και απαξιούν να συζητήσουν με την ένωση.

«Δε θέλω να πιστέψω πως υπάρχει μια αόρατος συντονιστική χείρ η οποία, ως εκ θαύματος, λογοκρίνει μόνο απόψεις ή φωτογραφίες ή στίχους κριτικές προς την κυβέρνηση. Δεν έχουμε εταιριοκρατία, έχουμε ακόμα δημοκρατία, επομένως απαιτείται ενεργητική παρέμβαση στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας αυτού του δημόσιου χώρου» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός στην απάντησή του συμφώνησε στην ανάγκη ύπαρξης ρυθμιστικού πλαισίου. Εντύπωση προκάλεσε δε πως για να αποφύγει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, ο κ. Γεωργαντάς επικαλέστηκε την επίθεση με γκαζάκια στην οικία του Γ. Πρετεντέρη, κάτι το οποίο σαφώς και δεν είναι αμελητέο αλλά δεν είχε καμία απολύτως σχέση με τον καταχρηστικό τρόπο που λειτουργούν συγκεκριμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της συζήτησης ο Χριστόφορος Βερναρδάκης σχολίασε τα εξής: «Η απάντηση κατέδειξε την αμηχανία της Κυβέρνησης μπροστά στα ζητήματα αυτά. Για την ώρα δεν έχει κάποιο σχέδιο δημόσιας ρυθμιστικής πολιτικής για όλα αυτά “πετώντας” στην ουσία την πρωτοβουλία είτε σε Ανεξάρτητες Αρχές είτε στην Ευρωπαική Ενωση. Τουλάχιστον, αποδοκίμασε τα φαινόμενα λογοκρισίας των τελευταίων ημερών και μηνών. Η συζήτηση στη Βουλή κατέδειξε την ανάγκη υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων των πολιτών και αποτελεί την πρώτη ύλη για μια ευρύτερη πολιτική και κοινωνική ενεργοποίηση. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας έναντι της “εταιριοκρατίας” των ψηφιακών πολυεθνικών πλατφορμών θα είναι εφεξής στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter