Βερχόφεν, Πατακιά και σέξι καλόγριες στις Κάνες

Βερχόφεν, Πατακιά και σέξι καλόγριες στις Κάνες

Η προκλητική «Benedetta» του 83χρονου Πολ Βερχόφεν με πρωταγωνίστρια την Δάφνη Πατακιά είναι η ταινία που συζητιέται πιο πολύ στο φετινό φεστιβάλ των Κανών.

Κάθε χρόνο στο φεστιβάλ των Κανών υπάρχει μία ταινία που προκαλεί αντιδράσεις και διχάζει κοινό και κριτική. Φέτος αυτή μοιάζει να είναι – υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι τις 17 Ιουλίου ώσπου να βρεθεί η επόμενη- η προβοκατόρικη «Benedetta» του Πολ Βερχόφεν με πρωταγωνίστριες την Δάφνη Πατακιά και την Βιρζινί Εφιρά, ένα ερωτικό δράμα πάνω στη σύγκρουση σεξουαλικής ηδονής και θρησκευτικής πίστης.

Η ιστορία που ο βετεράνος ολλανδός σκηνοθέτης αφηγείται, προέρχεται από ένα πραγματικό σκάνδαλο που αναστάτωσε την καθολική εκκλησία τον 16ο αιώνα. Ο Βερχόφεν αντλεί το σεναριακό υλικό του από το θέμα του βιβλίου έρευνας «Immodest Acts: The Life Of A Lesbian Nun In Renaissance Italy» που κυκλοφόρησε το 1986 από την ιστορικό Τζούντιθ Μπράουν. Η πραγματική ιστορία της καλόγριας Μπενεντέτα Καρλίνι προκάλεσε την οργή της παπικής εξουσίας όταν έγινε γνωστό ότι διατηρούσε σεξουαλικές σχέσεις με μια νεαρότερη μαθητευόμενη, σε αβαείο γυναικών στην Τοσκάνη. Μάλιστα η θέση της Μπενεντέτα έγινε δυσχερέστερη όταν μαθεύτηκε ότι ισχυριζόταν πως πραγματοποιούσε θαύματα στο όνομά του Χριστού. Στο φιλμ συμπρωταγωνιστούν οι Σαρλότ Ράμπλινγκ και Λαμπέρτ Γουίλσον.

Φυσικά ο στόχος του σκηνοθέτη που δεν μασά τα λόγια του («λογικά ο κόσμος δεν θα ενοχληθεί αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί στις ΗΠΑ που είναι πιο συντηρητικά τα πράγματα» είπε σε συνέντευξη τους στο Hollywood Reporter) είναι να φτιάξει μια παραβολή πάνω στο φανατισμό που προκαλεί η θρησκεία. Τώρα αν μερικές φορές το παρακάνει με την απεικόνιση γαργαλιστικών σκηνών – στις οποίες «συμμετέχουν» και χριστιανικά αντικείμενα όπως πχ ένας ξύλινος σταυρός κι ένα αγαλματάκι της Παναγίας- θα έχει τους λόγους του. Το σίγουρο είναι ότι η ταινία θα κόψει αρκετά εισιτήρια όταν προβληθεί στις αίθουσες.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter