Βεζένκοφ και Αταμάν κρατούν τα κλειδιά σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Βεζένκοφ και Αταμάν κρατούν τα κλειδιά σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Oι τελικοί της Basket League ολοκληρώθηκαν με την εικόνα που ταιριάζει σε δύο ομάδες οι οποίες απέχουν μεταξύ τους όσο το κλάσμα 16/17 από το 50-50: ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον Παναθηναϊκό στους δύο τελευταίους αγώνες, ξεκίνησε νέο νικηφόρο σερί και ουσιαστικά σκόρπισε τον αντίπαλό του στους πέντε ανέμους. Τέσσερις μήνες πριν το τζάμπολ της νέας σεζόν, οι «ερυθρόλευκοι» είναι ήδη φαβορί για την κατάκτηση (και) του επόμενου τίτλου, αφού ο άσπονδος αντίπαλος αναμένεται να ξεκινήσει τη χρονιά με -2 βαθμούς και με τιμωρημένη την έδρα του για 3-5 αγωνιστικές. Το πλεονέκτημα της έδρας για τους τελικούς του 2024 θα έχει μάλλον κόκκινο πρόσημο.

«Μέχρι τέλους», αλαλάζουν στο Φάληρο μετά το 16-1 επί του Παναθηναϊκού και επισημαίνουν ότι η παντοκυριαρχία του Ολυμπιακού συμπίπτει χρονικά με την επιστροφή τους στην Α2 και την αλλαγή της διοίκησης στην ΕΟΚ, από την οποία ελέγχεται η διαιτησία. Οι Αγγελόπουλοι, ο Μπαρτζώκας και οι παίκτες γνωρίζουν κατά βάθος ότι η αυτοδυναμία της ομάδας εξηγείται με κριτήρια αυστηρώς αγωνιστικά. Άντε όμως να τα βάλουν με τους φανατικούς, που εδώ και 3-4 χρόνια κρατούν στα χέρια τους τα κλειδιά του μαγαζιού. Ειδάλλως δεν θ’ ανέβαινε ποτέ στο ΣΕΦ πανό που τιμά τη μνήμη του μαφιόζου Ρουμπέτη…

Τιμωρημένος θα ξεκινήσει την επόμενη περίοδο και ο Ολυμπιακός, αλλά η δική του ποινή είναι «λάιτ» (μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών), αφού αφορά επεισόδια που έγιναν εκτός σταδίου, στην πατροπαράδοτη υποδοχή της αποστολής του… οχτρού στον πρώτο τελικό. Εάν η σειρά έφτανε στο 2-2, το πέμπτο ματς θα γινόταν απόψε σε άδειο ΣΕΦ και ο Ολυμπιακός θα κινδύνευε να πληρώσει ακριβά τον δικό του «υπέροχο κόσμο».

Τα ένθεν κακείθεν πρόστιμα και τα διαφυγόντα κέρδη δεν τα υπολογίζει κανείς, μολονότι –ειδικά στον Παναθηναϊκό, που έχει συσσωρεύσει βαριές «καμπάνες» και από τις ευρωπαϊκές του περιπέτειες- θα μπορούσαν να επενδυθούν σε παιχταράδες, όπως αυτοί που ονειρεύονται όλα τα μήκη και τα πλάτη της ένοχης για τα επεισόδια της Πέμπτης κερκίδας.

Μετά τα χθεσινοβραδινά πυροτεχνήματα του Φαλήρου, ο Ολυμπιακός πιάνει δουλειά για να τακτοποιήσει τα φλέγοντα ζητήματα. Η μέριμνα της διοίκησης και του προπονητή είναι να μείνει αναλλοίωτος ο σκληρός πυρήνας της ταξιαρχίας που έφτασε μισό βηματάκι από την ευρωπαϊκή κορυφή και το «τρεμπλ». Οι Τόμας Γουόκαπ και Μουσταφά Φαλ («οι παίκτες που ενσαρκώνουν την αγωνιστική φιλοσοφία της μας», σύμφωνα με τον Μπαρτζώκα) υπέγραψαν νέα συμβόλαια, όπως και ο Σακίλ ΜακΚίσικ.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να ζήσει χωρίς τους ξένους του ή με νεοσύλλεκτους εισαγωγής. Το ισόγειο, το ρετιρέ και αρκετοί από τους ενδιάμεσους ορόφους της πολυκατοικίας στηρίζεται στους ώμους των τριών παικτών που μεγάλωσαν με κόκκινο αίμα στις φλέβες: Σλούκα, Παπανικολάου, Βεζένκοφ. Ιδίως του τελευταίου.

Το πολύκροτο σήριαλ της μετακόμισης του MVP της Euroleague στο ΝΒΑ θα παραμείνει ανοιχτό τουλάχιστον για 8-9 μέρες ακόμη, αφού οι κανονισμοί απαγορεύουν οποιαδήποτε επίσημη επαφή μέχρι τις 26 Ιουνίου. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 15η Ιουλίου, οπότε ο Ολυμπιακός κινδυνεύει να βρεθεί σε κενό αέρος για τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση είναι απλουστευτική. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν σκοπεύουν να χάσουν τον παίκτη αμαχητί ούτε να του κουνήσουν το μαντήλι στο αεροπλάνο για το Σακραμέντο. Οι Κινγκς έχουν δικαίωμα να εξαγοράσουν το συμβόλαιο του Βεζένκοφ έναντι 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων, αλλά δεν πρόκειται να τον πάρουν αιχμάλωτο στην Καλιφόρνια.

Ο ίδιος ο παίκτης ξέρει ότι έφτασε πια σε κρίσιμη ηλικία (28 ετών), ονειρεύεται να κάνει  το επόμενο άλμα, αλλά απαιτεί και την ανάλογη αποζημίωση και πάντως το σκέφτεται, αφού –όπως φάνηκε τις τελευταίες εβδομάδες- το παιχνίδι του έχει κενά και η Αμερική δεν είναι πάντοτε φιλόξενη για τους Ευρωπαίους. Τα οικονομικά δεδομένα είναι μάλλον απογοητευτικά, αφού το Σακραμέντο μπορεί να προσφέρει τα παρακάτω συμβόλαια, αν δεν προχωρήσει σε ριζοσπαστικές ανακατατάξεις:

  • Για 2+1 χρόνια, με απολαβές 1.017.781 δολάρια την πρώτη σεζόν, 1.719.864 τη δεύτερη και 2.019.699 την τρίτη, εφ’ όσον υπάρξει τέτοια. Σύνολο, 4.757.344 δολάρια.
  • Ή για 2+2 χρόνια, με συνολική αμοιβή για την τετραετία 6.944.795 δολάρια. Σε αυτό το σενάριο, η τελευταία σεζόν κοστολογείται στα 2,2 εκατομμύρια.
  • Ή για 4 εγγυημένες χρονιές, με συνολικές αποδοχές 4.386.771 δολάρια, πάει να πει κάτι παραπάνω από 1 εκατομμύριο για κάθε χρόνο.

Με άλλα λόγια, οι Κινγκς θα πρέπει να προβούν σε ρηξικέλευθες κινήσεις (π.χ. να διώξουν κάποιον πρωτοκλασάτο παίκτη) ώστε να δημιουργήσουν χώρο στο salary cap, πράγμα που θεωρείται δύσκολο και ίσως εκτός πραγματικότητας. Ειδάλλως, δεν μπορούν να προσφέρουν στον Βεζένκοφ ένα πλουσιοπάροχο κοντράτο που θα τον κάνει να ξεχάσει την Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός, από την πλευρά του, ετοιμάζεται να σκίσει το ήδη βελτιωμένο συμβόλαιο του Σάσα και να του προσφέρει γη και ύδωρ για να τον κρατήσει στον Πειραιά. Εάν συνυπολογιστεί η Εφορία, τα  χρήματα που μπορεί να πάρει ο Βεζένκοφ από τον Ολυμπιακό μπορεί να είναι ουσιαστικά περισσότερα από τα αντίστοιχα του ΝΒΑ. Το σχέδιο είναι να πει ο παίκτης το «ναι», σε οποιανδήποτε από τις πολλές γλώσσες που ξέρει, πριν ακόμη ανοίξει ο δίαυλος επικοινωνίας με την Αμερική.

«Θα καθίσω να εξετάσω όλα τα ενδεχόμενα», είπε ο ίδιος λίγο πριν σβήσουν τα φώτα του τέταρτου τελικού. Εάν θέλετε τη δική μας πρόβλεψη, το πιθανότερο είναι να μείνει ο Βεζένκοφ στον Ολυμπιακό, με συμβόλαιο που θα προβλέπει (όπως το τωρινό) αποδέσμευσή του για το ΝΒΑ οποιοδήποτε καλοκαίρι. Είναι άλλωστε πολύ δύσκολο να βρεθεί άλλος παίκτης με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, ικανός να κουμπώσει άμεσα με την ομάδα.

Για τον Κώστα Παπανικολάου δεν φαίνεται να υπάρχει η παραμικρή ανησυχία, οπότε η ανανέωση θα αποδειχθεί ζήτημα ολιγόλεπτων διαπραγματεύσεων. Η περίπτωση του Κώστα Σλούκα μοιάζει πιο περίπλοκη, αφού ο παίκτης βρίσκεται μπροστά στο τελευταίο βαρύ συμβόλαιο της καριέρας του, παραμένει περιζήτητος στα 33 του και βαδίζει στα χνάρια του Βασίλη Σπανούλη, απαιτώντας ξεκάθαρο ρόλο και τιμητική συμφωνία.
“Η επιθυμία για να παραμείνω είναι δεδομένη, αλλά υπάρχουν και δυσκολίες, που μπορεί να αποδειχθούν ισχυρότερες από τη θέληση”, δήλωσε αινιγματικά ο ίδιος.  Πιστεύεται πάντως ότι η διαπραγμάτευση –που αποτελεί βασική προτεραιότητα μετά τη δευτεριάτικη συνάντηση του Μπαρτζώκα με τους Αγγελόπουλους- θα ολοκληρωθεί αίσια, με συμφωνία για 2+1 χρόνια.

Ο Αϊζέια Κάνααν κέρδισε πόντους με τις εμφανίσεις του στα ευρωπαϊκά πλέι-οφ και στο φάιναλ-φορ, αλλά ο Ολυμπιακός προσπαθεί να βρει έναν νεότερο γκαρντ με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ισχυρότερη προσωπικότητα για να πλαισιώσει τον Ουόκαπ, ιδίως αν φύγει ο Σλούκας.

Η έκβαση της υπόθεσης Βεζένκοφ θα κρίνει το μέλλον του Άλεκ Πίτερς, ενώ ο Ταρίκ Μπλακ αποχωρεί και ο Τζόελ Μπολομπόι περιμένει. Φαίνεται ότι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι ο εκλεκτός για τη θέση του εφεδρικού σέντερ πίσω από τον Φαλ, αλλά θα χρειαστεί και τρίτος. Συνολικά, ο Ολυμπιακός του 2023-4 θα είναι …φτυστός με τον φετινό, εάν δρομολογηθεί η παραμονή των Βεζένκοφ, Σλούκα.

Στο «τριφύλλι», ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Ο μοναδικός παίκτης που θεωρείται απόλυτα βέβαιος για την επόμενη μέρα είναι ο Λευτέρης Μαντζούκας, άσχετα αν απωλέσει λεπτά συμμετοχής σε έναν ενισχυμένο Παναθηναϊκό. Ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης πιθανότατα θα μείνει ένεκα και του ελληνικού διαβατηρίου, ενώ το ίδιο ισχύει για τον Δημήτρη Αγραβάνη. Αυτοί οι τρεις ήταν οι μοναδικοί που έφυγαν από το ΟΑΚΑ με το κεφάλι ψηλά την Πέμπτη.

Ο Εργκίν Αταμάν απέτυχε στην Ευρώπη, αλλά ξεπάστρεψε τη Φενέρ του Δημήτρη Ιτούδη εντός των τειχών της Πόλης, κατέκτησε άλλο ένα τουκικό πρωτάθλημα και κατέφτασε στην Αθήνα για δουλειά μόλις κόπασαν τα γλέντια από την κατάκτηση του εγχώριου τίτλου.

Ο Τούρκος προπονητής θέλει να δουλέψει με τον Γιώργο Παπαγιάννη, αλλά ο αρχηγός του Παναθηναϊκού φαίνεται μπουχτισμένος και ελπίζει να πάει να βρει τους Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι, έστω με ταπεινό συμβόλαιο. Μιλάμε βεβαίως για τον Γιάννη και τον Θανάση, αφού ο Κώστας ετοιμάζεται να φορέσει τα πράσινα, μαζί με τον Δημήτρη Μωραΐτη του Περιστερίου, σε ρόλους αυστηρά συμπληρωματικούς.

Η διοίκηση του Παναθηναϊκού βγήκε στο παζάρι με το πορτοφόλι γεμάτο και υπόσχεται διπλασιασμό του προϋπολογισμού, αλλά ο σύλλογος έχει βγάλει κακό όνομα εξαιτίας των ατέρμονων παλινωδιών και της αγωνιστικής κατάρρευσης, οπότε οι δυσκολίες –και οι τιμές- πολλαπλασιάζονται. Ο Αργεντινός Λούκα Βιλδόσα έχει ήδη συμφωνήσει να αφήσει το Βελιγράδι για την Αθήνα, ωστόσο παίκτες περιζήτητοι όπως ο Φακούντο Καμπάτσο, ο Ματίας Λεσόρ, ο Ροντρίγκ Μπομπουά και ο Κέβιν Πάντερ αρνήθηκαν κάθε συζήτηση ή ζήτησαν τον ουρανό με τ’ άστρα.

Ο Παναθηναϊκός ελπίζει να δελεάσει τον άλλοτε «κόκκινο» Τάιλερ Ντόρσεϊ εφ’ όσον αυτός αποδεσμευτεί από τη Φενέρμπαχτσε, κοιτάζει και τον Ιωάννη Παπαπέτρου, παρακολουθεί–με ελάχιστες πιθανότητες- τις εξελίξεις στο θέμα Μήτογλου, αλλά κινδυνεύει να πληρώσει χρυσές υπεραξίες ή να συμβιβαστεί με λύσεις που αυτή τη στιγμή απορρίπτονται μετά βδελυγμίας.

Από τους ξένους που φόρεσαν φέτος τα πράσινα, ο Πάρις Λι μπορεί να συνεχίσει στην ομάδα, οι περιπτώσεις των Γκριγκόνις, Πονίτκα, Γκουντάιτις εξετάζονται, αλλά κανένας από τους προαναφερθέντες δεν υπολογίζεται ως βασικό γρανάζι στον νέο Παναθηναϊκό. Είναι πιθανό να παραμείνει και ο ξεχασμένος Ματ Τόμας, που έπαιξε μόνο στην Ευρώπη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter