«Βγάζουμε εφημερίδα. Θα λέγεται Documento»: Η ανακοίνωση Βαξεβάνη το 2016 μέσα από το koutipandoras.gr

«Βγάζουμε εφημερίδα. Θα λέγεται Documento»: Η ανακοίνωση Βαξεβάνη το 2016 μέσα από το koutipandoras.gr

Ήταν 29 Οκτωβρίου 2016, όταν ο Κώστας Βαξεβάνης, στις τελευταίες σειρές ενός μακροσκελούς άρθρου του στη στήλη Πανδωρικώς στο koutipandoras.gr, ανακοίνωσε στους αναγνώστες του την έκδοση του Documento.

Το κείμενο ήταν από μόνο του επετειακό, αφού αφορούσε τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την σύλληψή του για το «έγκλημα» ότι μέσα από το περιοδικό Hot Doc δημοσιοποίησε τη Λίστα Λαγκάρντ.

Μεταξύ άλλων ο Κώστας Βαξεβάνης έγραφε στο κείμενο με τίτλο «Επέτειος γάμου»:

«Την 28η Οκτωβρίου του 2012, ημέρα Κυριακή, αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας, μπήκαν σε φιλικό σπίτι που βρισκόμουν στη Δροσιά και με συνέλαβαν. Είχα διαπράξει το έγκλημα να δημοσιεύσω στο HOT DOC τη λίστα Λαγκάρντ, την οποία επί δύο χρόνια έκρυβαν πολλοί και μάλλον δικαιολογημένα. Πριν ακόμη το περιοδικό φτάσει στα περίπτερα, η Εισαγγελία άσκησε δίωξη και ανακοινώθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης πως καταζητούμαι. […] Με οδήγησαν σε δίκη με τα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης να γράφουν όχι πως δημοσίευσα τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά πως δημοσίευσα «προσωπικά δεδομένα πολιτών». Ήμουν ένας εγκληματίας και όχι ένας δημοσιογράφος που έκανε τη δουλειά του. Τα ΝΕΑ σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν την αποκάλυψη έγραψαν για την «κατά Βαξεβάνη λίστα». […] Μέσα σε λίγες ώρες, ευτυχώς για μένα, μαζεύτηκαν δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο και άρχισαν να στέλνουν ανταποκρίσεις για την προσπάθεια φίμωσης του Έλληνα δημοσιογράφου. Χωρίς να το πολυκαταλάβω άρχισα να αρθρογραφώ στους New York Times, στον Guardian , στη Die Zeit και σε μερικές ακόμη από τις μεγαλύτερες εφημερίδες στον κόσμο. […] Η σημερινή επέτειος, είναι επέτειος γάμου με τη δημοσιογραφία που δεν έχει την επαγγελματική φιλοδοξία να δημοσιογραφεί ή να καταναλώνεται εσωτερικά, αλλά να αλλάζει τα πράγματα. Με αυτή την δημοσιογραφία παντρεύτηκα, την ώρα που με συνέλαβαν. Από το 1992 ως το 2006, κάλυψα όλες τις πολεμικές συρράξεις που υπήρξαν στην υφήλιο. Ήταν συγκλονιστικές εμπειρίες, αλλά αυτό που ζω τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι κάτι διαφορετικό. Δεν είναι πόλεμος, είναι η αξία του να πολεμάς.»

Σε αυτό το σημείο του κειμένου επιλέγει μάλιστα να κάνει τη βαρύγδουπη ανακοίνωση της έκδοσης του Documento.

«Χωρίς να το επιλέξω, την ίδια μέρα, τέσσερα χρόνια μετά, πάρθηκε μια μεγάλη απόφαση. Να εκδώσουμε Κυριακάτικη Εφημερίδα. Να αποκαταστήσουμε την έννοια της ενημέρωσης στον έντυπο Τύπο. Όπως καταλαβαίνετε δεν θα πουλάμε κουπόνια, αξεσουάρ, μαγειρικές, Ευαγγέλια και εικόνες αλλά είδηση. Και όποιος αντέξει. Όταν στις συσκέψεις που κάνουμε προσπαθούμε εδώ και μέρες να περιγράψουμε τι θα είμαστε, λέμε χαριτολογώντας πως θα είμαστε τα 3 Α: «Αποκάλυψη, Άποψη, Αναστεναγμός». Καταλαβαίνεται πως το τρίτο Α, του αναστεναγμού δεν εκπροσωπεί ροζ καταστάσεις αλλά πόνου. Και ο νοών νοείτω.

Για να μην το μάθετε από άλλους σας το λέω εγώ, η εφημερίδα μας θα λέγεται “Documento”. Φυσικά θέλουμε να είναι η εφημερίδα σας. Θα είναι αυτό που λέμε, θα είναι αυτό που υποψιάζεστε. Α, (τέταρτο Α αυτό) όταν λέμε θα βγάλουμε εφημερίδα, φυσικά και εννοούμε την πρώτη εφημερίδα στη χώρα»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη με τίτλο «Επέτειος γάμου» από τις 29 Οκτωβρίου 2016 πατώντας ΕΔΩ

Πηγή: koutipandoras.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter