Βίαιες συγκρούσεις στη Σομαλία – Επιθέσεις σε δημοσιογράφους

Βίαιες συγκρούσεις στη Σομαλία – Επιθέσεις σε δημοσιογράφους

Στρατιώτες της αντιπολίτευσης έχουν αναπτυχθεί και καταλάβει ορισμένα τμήματα της Μογκαντίσου, πρωτεύουσα της Σομαλίας. Η αντιπολίτευση θεωρεί ως αντισυνταγματική την επέκταση της θητείας του προέδρου Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ «Φαρμάτζο», τον καλεί σε παραίτηση και ζητάει εκλογές.

Ο αμφισβητούμενος ηγέτης θέλει να επεκτείνει τη θητεία του κατά δύο χρόνια (έληγε στις 8 Φεβρουαρίου), επιλογή που έχει κυρώσει η Κάτω Βουλή.

Εκπαιδευμένες από τη Τουρκία στρατιωτικές δυνάμεις (γνωστές ως Χαραάμ’αντ) επιτέθηκαν την Τρίτη 27 Απριλίου σε ραδιοφωνικό σταθμό και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό του, καταγγέλλει το Συνδικάτο Σομαλών Δημοσιογράφων (SJS). Η δημοσιογραφική οργάνωση έχει καταγράψει τρεις ακόμη επιθέσεις σε δημοσιογράφους.

Επιπλέον, την Κυριακή (25/4) τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και αντιφρονούντες στρατιώτες. Οι βίαιες συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από πορεία που είχε διοργανωθεί από την αντιπολίτευση, με αίτημα τη παραίτηση του Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Μοχάμεντ.

Συγχρόνως, οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν έξω από τις οικίες του πρώην προέδρου Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αμπντιραχμάν Αμπντισακούρ Γουαρσάμε. Ο υπουργός εσωτερικής Ασφάλειας Χασάν Χουντουμπέι Τζιμάλε, διέψευσε τα παραπάνω γεγονότα και κατηγόρησε απροσδιόριστες ξένες δυνάμεις για τις συγκρούσεις.

O απεσταλμένος της ΕΕ στη Σομαλία, Νικολά Μπερλάνγκα ανέφερε ότι είναι «πολύ ανήσυχος για τα τρέχοντα γεγονότα στην Μογκαντίσου» ενώ προσέθεσε ότι «η βία είναι απαράδεκτη. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν» και κάλεσε σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Οι συγκρούσεις ακολουθούν την βίαιη δραστηριότητα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Al-Shabaab (παρακλάδι της Αλ-Κάιντα). Η τελευταία επιτέθηκε την Τετάρτη 21/4 στο προεδρικό μέγαρο με όλμους, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας άλλα τέσσερα.

Πηγές: France 24, Anadolu, NYT, DW

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter