Βίκι Καν: Δεν γίνεται να συναντούν λομπίστες κρυφά

Βίκι Καν: Δεν γίνεται να συναντούν λομπίστες κρυφά

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Documento η Βίκι Καν, διοργανώτρια εκστρατειών της ΜΚΟ Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών, αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας lobbyfacts.eu, αλλά και εξηγεί γιατί μια εταιρεία αποφασίζει να δώσει μεγάλα χρηματικά ποσά για λόμπινγκ στις Βρυξέλλες: ώστε να προωθήσει τα συμφέροντά της στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ. Παράλληλα, αναφορικά με το Qatar-gate η Βίκι Καν σχολιάζει ότι «δεν είναι αποδεκτό για τους ιθύνοντες της ΕΕ να συναντούν λομπίστες πίσω από κλειστές πόρτες».

Ποιος είναι ο σκοπός της πλατφόρμας lobbyfacts.eu, πότε ξεκίνησε τη λειτουργία της και πώς συλλέγετε τα δεδομένα;

Το lobbyfacts.eu είναι έργο του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών και του LobbyControl, που παρέχει ουσιώδη δεδομένα για το λόμπινγκ στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Το lobbyfacts.eu παρέχει εύχρηστα εργαλεία για αναζήτηση, ταξινόμηση, σύγκριση και ανάλυση επίσημων δεδομένων λόμπινγκ της ΕΕ –χρονολογούνται από το 2012 κι έπειτα– προκειμένου να βοηθά δημοσιογράφους και ερευνητές να παρακολουθούν τους λομπίστες και την επιρροή τους στην ΕΕ. Καθημερινά συλλέγουμε δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας λόμπινγκ της ΕΕ και τα εκθέτουμε σε πιο φιλική προς τον χρήστη μορφή. Το αρχείο δεδομένων μας δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά αλλού.

Τι είναι τα κόστη λόμπινγκ; Γιατί μια εταιρεία αποφασίζει να δαπανήσει χρήματα για λόμπινγκ;

Τα κόστη λόμπινγκ είναι ένα ποσό που δηλώνεται από τους ίδιους τους εγγεγραμμένους το οποίο υποτίθεται ότι καλύπτει το σύνολο των ετήσιων δαπανών τους για την επιρροή στη λήψη αποφάσεων (λόμπινγκ) στην ΕΕ. Τα νούμερα του κόστους λόμπινγκ δεν επαληθεύονται ανεξάρτητα και μπορεί να είναι πολύ λανθασμένα, αλλά θα περίμενα οι δηλώσεις να περιλαμβάνουν τον χρόνο απασχόλησης των λομπιστών, τα έξοδα γραφείου και της επικοινωνίας με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, οποιαδήποτε χρήση εταιρειών λόμπινγκ ή άλλων ενδιάμεσων φορέων λόμπινγκ, αμοιβές για εμπορικές ενώσεις, ομάδες σκέψης κ.λπ.

Οι εταιρείες πραγματοποιούν λόμπινγκ όταν δουν ότι μπορεί να προωθήσει τα συμφέροντά τους και δυστυχώς αυτό μπορεί να αφορά εταιρείες ορυκτών καυσίμων, μεγάλες καπνοβιομηχανίες κι άλλες με ατζέντα αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον. Προφανώς οι εταιρείες κατευθύνουν τους εργαζόμενούς τους που δρουν ως λομπίστες προκειμένου να προωθούν τα εταιρικά τους συμφέροντα, επικοινωνώντας με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, αναπτύσσοντας στρατηγικές επηρεασμού και άλλες εργασίες που θεωρούνται λόμπινγκ.

Στις πληροφορίες κάθε εταιρείας που εμφανίζεται στο lobbyfacts. eu να έχει δραστηριότητες λόμπινγκ υπάρχει η αναφορά «Κύριοι φάκελοι της ΕΕ στο στόχαστρο». Αυτοί οι φάκελοι είναι ο λόγος που κάθε εταιρεία αποφασίζει να πληρώσει λομπίστες;

Πλέον είναι απαίτηση όλοι οι εγγεγραμμένοι να παρέχουν τα ονόματα κάθε αρχείου της ΕΕ ή σχεδίου νομοθεσίας για το οποίο ασκούν πίεση μέσω λόμπινγκ. Δεν συμπληρώνουν όλοι οι εγγεγραμμένοι επαρκώς αυτή την ενότητα, αλλά θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες αναφορικά με τα ζητήματα και την ατζέντα που εστιάζουν.

Μια από τις ελληνικές εταιρείες που φαίνεται μέσω του lobbyfacts. eu πως ασκούν λόμπινγκ είναι η Mindview. Δεδομένου του ποσού που δίνει για λόμπινγκ, πιστεύετε ότι είναι πιθανό να έχει καταστεί συνομιλητής της ΕΕ σε θέματα που την αφορούν άμεσα;

Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες γι’ αυτό τον συγκεκριμένο οργανισμό εκτός από αυτά που έχουμε στην κατοχή μας ως lobbyfacts.eu. Δυστυχώς, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέχουν πλήρη διαφάνεια εκ των προτέρων σχετικά με όλες τις συναντήσεις λόμπινγκ που πραγματοποιούνται από ευρωβουλευτές και αξιωματούχους, οπότε θα ήταν αδύνατο αυτήν τη στιγμή να γνωρίζουμε αν ο εν λόγω εγγεγραμμένος είχε συναντήσεις με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ.

Οπως έχουμε αποκαλύψει στο Documento, η Εύα Καϊλή συμμετείχε σε πανίσχυρες τεχνολογικές ομάδες λόμπι, κάποιες εκ των οποίων πλήρωναν μεγάλα ποσά ακόμη και για να συναντούν ανώτατα πολιτικά στελέχη της ΕΕ. Θεωρείτε ότι το Qatar-gate δείχνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει διαφάνεια εφόσον οι πολιτικοί συναλλάσσονται και διαπραγματεύονται με τους λομπίστες πίσω από κλειστές πόρτες;

Το Qatar-gate έχει εκθέσει τα πολύ σοβαρά ελαττώματα τόσο στους κανόνες λόμπινγκ όσο και στην κουλτούρα της φούσκας των Βρυξελλών τα οποία εγείρουμε εδώ και χρόνια. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να νοικοκυρέψει τα του οίκου του, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων κανόνων για τους ευρωβουλευτές που αποκρύπτουν τις δεύτερες δουλειές, τις «περιστρεφόμενες πόρτες», τη διαφάνεια των συναντήσεων λόμπινγκ, τις επίσημες και ανεπίσημες ομάδες φιλίας και πολλά άλλα. Δεν είναι αποδεκτό για τους ιθύνοντες της ΕΕ να συναντούν λομπίστες πίσω από κλειστές πόρτες και τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εταιρικά συμφέροντα κυριαρχούν στη σκηνή των λόμπι των Βρυξελλών με μεγαλύτερη δύναμη δαπανών και αριθμό λομπιστών απ’ ό,τι οι ομάδες δημόσιου συμφέροντος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter