Βήμα προόδου στην Κούβα: Υπέρ του ομόφυλου γάμου οι πολίτες

Βήμα προόδου στην Κούβα: Υπέρ του ομόφυλου γάμου οι πολίτες
Γυναίκες εγγράφονται για να ψηφίσουν σε εκλογικό κέντρο

Η κουβανική εκλογική Αρχή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το νέο οικογενειακό δίκαιο, που περιλαμβάνει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και την παρένθετη μητρότητα, εγκρίθηκε με δημοψήφισμα.

«Το οικογενειακό δίκαιο εγκρίθηκε από τον λαό», οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν μέχρι τώρα, δηλαδή το 66% δείχνουν οριστικά αποτελέσματα, δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CEN), Αλίνα Μπαλσέιρο, στην κρατική τηλεόραση.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 74,01%, με το 66,87% να ψηφίζει υπέρ του νομοσχεδίου, και το 33,13% κατά, αναφέρει η CEN. Τα αποτελέσματα των 36 εκλογικών περιφερειών δεν είναι ακόμη γνωστά λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε το ανατολικό τμήμα του νησιού αλλά ο νέος νόμος έπρεπε να λάβει ποσοστό πάνω από 50% για να εγκριθεί και να τεθεί σε ισχύ, πράγμα που συμβαίνει ήδη.

Ο νόμος, που αντικαθιστά στο εξής το προηγούμενο οικογενειακό δίκαιο που χρονολογείται από το 1975, είναι ένας από τους πιο προοδευτικούς στη Λατινική Αμερική όσον αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα. Ορίζει τον γάμο ως την ένωση «δύο ατόμων», νομιμοποιώντας έτσι τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και επιτρέπει την υιοθεσία από ομοφυλόφιλους.

Ενισχύει τα δικαιώματα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των αναπήρων, και εισάγει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης αρκετών πατέρων και μητέρων, εκτός των βιολογικών γονέων. Επιτρέπει την “αλληλέγγυα” παρένθετη μητρότητα, δηλαδή χωρίς κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Σχεδόν 8,4 εκατομμύρια Κουβανοί κλήθηκαν την Κυριακή να απαντήσουν με ναι ή όχι στην ερώτηση: “Συμφωνείτε με το οικογενειακό δίκαιο”;

Η ψήφος υπέρ του ναι, που υποστηρίχτηκε ευρύτατα από την κυβέρνηση, αποτέλεσε το αντικείμενο εντατικής επίσημης εκστρατείας στον δρόμο, την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνίας δικτύωσης.

Επίσης, είναι η πρώτη φορά που οι Κουβανοί καλούνταν να αποφανθούν σε δημοψήφισμα για έναν νόμο, αυτό το είδος της ψηφοφορίας περιοριζόταν μέχρι τώρα για τα συνταγματικά κείμενα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter