Βίος και πολιτεία του Γιάννη Μωραΐτη

Βίος και πολιτεία του Γιάννη Μωραΐτη

Μια ολόκληρη εποχή μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που την έζησε με όλο του το είναι καταγράφεται στο βιβλίο «Γιάννης Μωραΐτης. Η νύχτα είπε καληνύχτα (Το λαϊκό τραγούδι όπως το έζησα)» του Γιώργου Αλτή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

«Είμαι σφίγγα, δεν μου παίρνεις κουβέντα» είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο θρυλικός σολίστας του μπουζουκιού Γιάννης Μωραΐτης στον Γιώργο Αλτή. Και πράγματι ο Μωραΐτης είναι ένας άνθρωπος που οι λέξεις του είναι μετρημένες, όχι γιατί τις τσιγκουνεύεται αλλά επειδή ό,τι λέει το εννοεί.

Ακοίμητος φρουρός του λαϊκού τραγουδιού, έμαθε να παίζει δίπλα στην ιστορία: στον Βαμβακάρη, τον Τσιτσάνη, τον Τσαουσάκη, τον Παγιουμτζή. Γαλουχήθηκε μες στην παλιά μαγκιά, έμαθε τον παλιό τρόπο, έπαιξε σε μαγαζιά που έπεφταν μαχαιριές, μπήκε στα κέντρα τα καλά, ήταν ο πρώτος μπουζουξής που έπαιξε στο Ηρώδειο, ηχογράφησε εκατοντάδες τραγούδια, πήγε στην Αμερική, χειροκροτήθηκε από σταρ όπως ο Τσάρλτον Ιστον και ο Τσακ Νόρις, έφτασε με το μπουζούκι του μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Κορέας. Ποτέ όμως δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε: από τις αλάνες στο Μπραχάμι –το «Μπραχαμάκι» του, όπως συνηθίζει να το αποκαλεί– όπου πάντα βρίσκεται η ψυχή του ακόμη κι αν ταξιδεύει στην άλλη άκρη του κόσμου.

Παρότι «ο Μωραΐτης είναι ευέξαπτος» και «δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του», όπως γράφει ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και συγγραφέας Γιώργος Αλτής, η φιλία που χτίστηκε ανάμεσά τους στα 22 χρόνια που γνωρίζονται ήταν το εχέγγυο για να του εμπιστευτεί την αυτοβιογραφία του. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο-θησαυρός όχι μόνο γιατί είναι μια αξιόλογη καταγραφή μιας σημαντικής πορείας, αλλά γιατί μέσα από τις συζητήσεις που είχε με τον Μωραΐτη κατάφερε να αποτυπώσει τη βαθιά αλήθεια του χωρίς διάθεση να στρογγυλέψει οτιδήποτε.

Ο Μωραΐτης έχει το σπάνιο χάρισμα να παρατηρεί προσεκτικά το περιβάλλον του και το ακόμη σπανιότερο να μπορεί να μεταδώσει ζωντανά με λέξεις αληθινές όσα βλέπει. Και ο Αλτής σεβάστηκε πλήρως την προσωπικότητα του βιογραφούμενου και αποτύπωσε μέσα από τις δικές του λέξεις μια ολόκληρη εποχή τόσο για το τραγούδι όσο και για την ελληνική κοινωνία.

INFΟ

To βιβλίο «Γιάννης Μωραΐτης. Η νύχτα είπε καληνύχτα (Το λαϊκό τραγούδι όπως το έζησα)» του Γιώργου Αλτή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter