Βηρυτός: Νεκροί και τραυματίες στις πρωινές συμπλοκές υποστηρικτών Χεζμπολάχ και Αμάλ

Βηρυτός:  Νεκροί και τραυματίες στις πρωινές συμπλοκές υποστηρικτών Χεζμπολάχ και Αμάλ
Υποστηρικτές της σιιτικής Χεζμπολάχ και της οργάνωσης Αμάλ

Εφτά τραυματίες και δύο νεκροί, είναι ο απολογισμός της αναταραχής που ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης από αυτόματα όπλα στο κέντριο της Βηρυτού, πλησίον του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης όπου είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ προκειμένου να διαδηλώσουν κατά του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ, του επικεφαλής της έρευνας για την έκρηξη του περυσινού Αυγούστου στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας.

Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε απορρίψει ένσταση κατά του δικαστή Μπιτάρ, επιτρέποντάς του να παραμείνει επικεφαλής της δικαστικής έρευνας, αν και δέχεται τεράστιες πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί  από πολιτικές οργανώσεις και δη από τη Χεζμπολάχ, που τον κατηγορούν για «μεροληπτική» στάση.

 

Η περιοχή Ταγιουνέχ βρίσκεται στο σύνορο ανάμεσα στην χριστιανική και σιιτική γειτονιά της Βηρυτού και ήταν η γραμμή του μετώπου στον εμφύλιο του Λιβάνου (1975-1990). Βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί από τις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, προς το Δικαστικό Μέγαρο. Όσοι αντιτίθενται στον Τάρεκ Μπιτάρ αντιτάχθηκαν στις προσπάθειές του να λάβει καταθέσεις από πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας που θεωρούνται ύποπτοι για αμέλεια, η οποία οδήγησε στην ανάφλεξη της νιτρικής αμμωνίας που ήταν εγκαταλελειμένη στο λιμάνι της Βηρυτού και την πρόκληση της τεράστιας έκρηξης που σκότωσε πέρυσι 200 ανθρώπους και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της λιβανικής πρωτεύουσας.

 

Εκατοντάδες άνδρες, υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο για να λάβουν μέρος στην διαδήλωση κατά του Τάρεκ Μπιτάρ. Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Αν και κανένα μέλος της δεν έχει θιγεί από την έρευνα, η ένοπλη και υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, κατηγορεί τον δικαστή Μπιτάρ για «πολιτικοποίηση» της έρευνας που κατευθύνεται «μόνο ορισμένων προσώπων».

Στα πρόσωπα αυτά περιλαμβάνονται ορισμένοι από τους στενούς της συμμάχους, ανάμεσά τους στελέχη του σιιτικού κινήματος Αμάλ, που κατείχαν κυβερνητικές θέσεις κατά την κρίσιμη περίοδο πριν από την έκρηξη.

Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter