Viva Στουρνάρα

Viva Στουρνάρα

Προσφάτως ο πρωθυπουργός διαφήμισε ως μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα την αγορά μετοχικού πακέτου της Viva Wallet από την JP Morgan. Να όμως που ό,τι πιάσει στο στόμα του ο Μητσοτάκης Φουρθιώτης γίνεται. Αν δεν ήταν η σκανδαλώδης υπόθεση Φουρθιώτη, θα θεωρούσαμε ότι η Viva είναι μια μοντέρνα επιχείρηση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών που ανοίγει παράθυρο προς το μέλλον και πόρτα στην JP Morgan. Προέκυψε λοιπόν ότι η τηλεπερσόνα Φουρθιώτης άνοιγε λογαριασμούς στο όνομα συνεργατών του, των οποίων είχε τα στοιχεία ταυτότητας, στη Viva. Στη συνέχεια στην απάτη που έκανε με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» του υπουργείου Εργασίας ζητούσε τα χρήματα να κατατεθούν στο ΙΒΑΝ της κάρτας Viva που είχε ανοίξει με τα υποκλαπέντα στοιχεία. Μόλις το Documento αποκάλυψε το σκάνδαλο και σίγουρα μετά τις καταγγελίες των θυμάτων του Φουρθιώτη στο όνομα των οποίων είχαν ανοίξει οι λογαριασμοί Viva, η εταιρεία ανακοίνωσε στις 15 Απριλίου 2021 ότι οι λογαριασμοί θα ανοίγουν με πιστοποιημένα στοιχεία από το gov.gr. Δηλαδή έως τότε μπορούσε οποιοσδήποτε να ανοίξει λογαριασμό σε ψεύτικα στοιχεία και να διακινεί μαύρο χρήμα μέσω των καρτών Viva. Μπορούσε να κάνει απάτες (όπως ο Φουρθιώτης) και να μεταφέρει ποσά με χρήση ενός ανεξέλεγκτου «πιστωτικού συστήματος». Σωστά, κύριε Στουρνάρα;

quiz

Ποια κυρία αμφιβόλων δυνατοτήτων και αμφισβητήσιμων πτυχίων πήγε για πρόσληψη στην ΕΑΒ και σε σχετική ερώτηση για τα προσόντα της απάντησε: «Μιλάω με δύο υπουργούς και μάλιστα πολύ καλά»;

Παρακολουθήσεις δικηγόρου

Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει στην Εισαγγελία της Αθήνας. Πηγαίνουν συνεχώς αιτήματα υπηρεσιών για να γίνει νόμιμη συνακρόαση τηλεφώνου ενός συγκεκριμένου δικηγόρου. Εχουν γίνει αρκετές επισυνάψεις, οι οποίες δεν έχουν οδηγήσει σε συμπεράσματα για κάτι μεμπτό. Είναι δε τέτοια η συχνότητα που οι εισαγγελείς και το Συμβούλιο Εφετών απορρίπτουν τα αιτήματα. Οταν λοιπόν απορριφθεί ένα αίτημα ο επίμονος αιτών το επανυποβάλλει σε άλλη σύνθεση μέχρι να τύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα της παρακολούθησης. Το θέμα έχει προκαλέσει σχόλια στην εισαγγελία και είναι πολύ πιθανό η εισαγγελική έρευνα να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία, δηλαδή του ελέγχου αυτών που υποβάλλουν συνεχώς το αίτημα. Είναι προφανές ότι δεν ερευνούν εγκληματική πράξη του δικηγόρου αλλά θέλουν να γνωρίζουν με ποιους μιλάει και τι λέει. Θα επανέλθουμε.

Τικ τακ

Σοβαρό πρόβλημα έχουν οι σύμβουλοι του Κυριάκου με τον Αδωνη Γεωργιάδη, αλλά δεν ξέρουν τι να κάνουν. Φοβούνται ότι από την αγάπη που έχει ο Γεωργιάδης στον πρωθυπουργό κινδυνεύει να τον πνίξει. Κάθε φορά που προκύπτει θέμα με την κυβέρνηση και ενώ είναι σε πορεία ύφεσης βγαίνει ο Αδωνης και δίνει τις δικές του απαντήσεις με τον δικό του τρόπο και το αναζοπυρώνει.

Μερικοί λένε με σαρκασμό ότι δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Οι κινήσεις μοιάζουν μελετημένες. Μόλις υποχωρήσει η κακή επικαιρότητα ο Αδωνης δείχνει με νόημα πόσο ζημιά μπορεί να κάνει.

Τρεις φίλοι επιχειρηματίες μου έχουν διηγηθεί το ίδιο σενάριο επαφής με τον Αδωνη. Ηταν και οι τρεις διαμαρτυρόμενοι για πρακτικές του υπουργείου Ανάπτυξης. Τους κάλεσαν από το γραφείο του υπουργού και τους είπαν ότι θα έχουν συνάντηση μαζί του. Ευτυχείς οι (και νεοδημοκράτες) επιχειρηματίες επισκέφτηκαν τον πρόσχαρο υπουργό.

Ο Αδωνης, αφού τους άκουσε, κάλεσε τους υπηρεσιακούς παράγοντες τηλεφωνικά, τους οποίους έκανε σκουπίδια γιατί δεν εξυπηρέτησαν τους επιχειρηματίες και παρεμπόδισαν την ανάπτυξη. Οι επιχειρηματίες έφυγαν όλοι τους περιχαρείς για την επίλυση του θέματος.

Επειτα από λίγη ώρα όμως δέχτηκαν τηλεφώνημα από τον Αδωνη, ο οποίος τους είπε ότι τελικώς το πρόβλημα προερχόταν από το Μαξίμου και δεν μπορούσε να γίνει τίποτε. Τέτοια σύμπτωση πρακτικής είναι εντυπωσιακή. Πόσο μάλλον το γεγονός ότι το Μαξίμου βάζει εμπόδια σε επιχειρηματίες. Τι θέλει άραγε;

Η Εθνική Ασφαλιστική, αυτός ο ελληνικός ασφαλιστικός κολοσσός που πουλιέται, εκτός από τα θέματα της πώλησης αντιμετωπίζει και αυτά της διοίκησης. Στον έκτο όροφο του κτιρίου, όπου και τα headquarters, η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη που νομίζεις ότι έχεις να κάνεις με δέκα εταιρείες και όχι με μία. Το μόνο κοινό που έχουν τα στελέχη μεταξύ τους είναι η πιστωτική με την οποία κάνουν ψώνια από σουπερμάρκετ χωρίς κίνδυνο να καρφώσει ο ένας τον άλλο.

Επανεμφάνιση στα κοσμικά δρώμενα έκανε η Σοφία Στάικου, σύζυγος του άλλοτε κραταιού Μιχάλη Σάλλα. Η επανεμφάνιση της κ. Στάικου-Σάλλα συμπίπτει με το τέλος της περιπέτειας του τραπεζίτη μετά τον νόμο Μητσοτάκη που αμνήστευσε όλους τους τραπεζίτες. Η κ. Στάικου, παρότι ευνοημένη απ’ τον Κυριάκο, δεν λέει τα καλύτερα. Αλλά ούτε και για τον Σαμαρά, με τον οποίο ήταν υποψήφια.

Το αμάρτημα του Κύρτσου

Τις μέρες αυτές ο ευρωβουλευτής (όχι πλέον της ΝΔ) Γιώργος Κύρτσος είναι η προσωποποίηση της ρήσης «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα». Ο παλιός δημοσιογράφος υπηρέτησε ως σύμβουλος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την εποχή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπαιζε PlayStation 1 με φίλους από το Κολλέγιο. Το 2016, όταν ο Κυριάκος διεκδίκησε την αρχηγία της ΝΔ, ο Γ. Κύρτσος ήταν από τους 52 που προώθησαν την υποψηφιότητά του. Δεν διοργάνωσε δείπνα με φαρμακοβιομήχανους υπέρ του Κυριάκου για να τον στηρίξει, όπως έκανε ο Κωνσταντίνος Φρουζής, αλλά προώθησε καθαρά πολιτικά την υποψηφιότητα. Την ίδια εποχή ο Αδωνης Γεωργιάδης, κι αυτός φίλος του Φρουζή, ήταν απέναντι στον Κυριάκο διεκδικώντας, βζιιιιν, την αρχηγία. Ο Μητσοτάκης έκανε τις συμφωνίες που έκανε και βγήκε αρχηγός και στη συνέχεια πρωθυπουργός. Ο ευεργέτης Κύρτσος κατάλαβε πολύ γρήγορα την αχαριστία του Κυριάκου, ο οποίος πόνταρε στην «αριστεία» τύπων όπως ο Αδωνης. Από το 2020 ο Κύρτσος ασκεί σταθερά κριτική στην κυβέρνηση, ξεκινώντας με τα θέματα της πανδημίας. Ο Μητσοτάκης έβαλε πολλές φορές τους αυλικούς του να τον συνετίσουν, αγνοώντας ότι η άποψη Κύρτσου δεν ήταν η πρόθεση κωλοτούμπας κάποιου Αδωνη. Αλλωστε ο Κύρτσος έχει στο παρελθόν συγκρουστεί με τους βαρόνους του κόμματος, επιδεικνύοντας τον φιλελευθερισμό του και ίσως και μια παλιά καταβολή από την Αριστερά, την οποία υπηρέτησε έως τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Η διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου δεν έχει τόσο σχέση με τις διαφωνίες που εξέφραζε όσο με το είδος των διαφωνιών. Την εποχή που ο Μητσοτάκης είναι υπό αμφισβήτηση (ο ίδιος πιστεύει υπό διωγμό) από τους Ευρωπαίους, ο Κύρτσος του είπε κατάμουτρα την αλήθεια. Οτι γίνεται Ορμπάν, διώκει δημοσιογράφους, συγκαλύπτει το σκάνδαλο Novartis και όλο αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Ευρώπη, όπου δεν λειτουργεί λίστα Πέτσα. Ο Κύρτσος συνεπώς δεν πλήρωσε την αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη αλλά το γεγονός ότι τον έβαλε απέναντι στον καθρέφτη και είδε αυτό που φοβάται.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter