Βιβλίο, μπίρα και ψιλή κουβέντα στην Κυψέλη

Βιβλίο, μπίρα και ψιλή κουβέντα στην Κυψέλη

Από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το Books n’ Beer Kypseli Fest στη στοά της Δημοτικής Αγοράς στη Φωκίωνος Νέγρη από την ομάδα του red n’ noir. 

Το Books n’ Beer Kypseli Fest διοργανώνεται στη στοά της ∆ηµοτικής Αγοράς στη Φωκίωνος Νέγρη στις αρχές Ιουνίου – τρεις µέρες, τέσσερις άξονες εκδηλώσεων, 17 βιβλιοπαρουσιάσεις, 27 εκδόσεις, εκατοντάδες τίτλοι βιβλίων, άγνωστος αριθµός βαρελιών µπίρας. Οι βιβλιοπαρουσιάσεις του τριηµέρου θα περιστραφούν γύρω από τέσσερις άξονες που αγγίζουν την επικαιρότητα, τις σκέψεις και τους προβληµατισµούς της εποχής που διανύουµε: Covid 19, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, φεµινιστική γραφή και ελληνική λογοτεχνία του δεύτερου lockdown.

«Το Books n’ Beer Kypseli Fest είναι ένα φεστιβάλ βιβλίου που διοργανώνει η οµάδα του red n’ noir και περιλαµβάνει βιβλιοπαρουσιάσεις, έκθεση και µπαζάρ βιβλίου. Συγχρόνως θα υπάρχει άφθονη µπίρα, γιατί όπως έχουµε πει και άλλες φορές η ουσία στις εκδηλώσεις βρίσκεται στα χαλαρά πηγαδάκια που δηµιουργούνται πριν και µετά από αυτές» αναφέρουν οι διοργανωτές του φεστιβάλ στο Documento.

Αντίδοτο στον εγκλεισµό

Το φεστιβάλ διοργανώνεται έπειτα από µια παρατεταµένη περίοδο εγκλεισµού και ενώ ο χώρος του βιβλίου (όπως και συνολικά ο κλάδος και οι εργαζόµενοι του πολιτισµού) έχει χτυπηθεί σηµαντικά. «Έπειτα από ενάµιση χρόνο µε δύο lockdowns υπάρχει πραγµατική ανάγκη από τους ανθρώπους που συνδέονται µε το βιβλίο –είτε ως αναγνώστες είτε ως συγγραφείς είτε ως εκδότες– να συναντηθούν και να επικοινωνήσουν σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Ο καλοκαιρινός καιρός επιτρέπει να διεξαχθεί το φεστιβάλ σε έναν χώρο όπως η στοά της ∆ηµοτικής Αγοράς Κυψέλης που στην ουσία είναι ανοιχτός από παντού. Την ίδια στιγµή η διαρρύθµιση είναι τέτοια που επιτρέπει να τηρηθούν τα µέτρα αυτοπροστασίας και αλληλοπροστασίας ώστε να νιώθουν όλα τα πρόσωπα ασφαλή. Ολα αυτά κάνουν µια τέτοια πρωτοβουλία σχεδόν αναγκαία σε αυτήν τη συγκυρία» προσθέτουν.

Covid 19, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, φεµινιστική γραφή και ελληνική λογοτεχνία του δεύτερου lockdown. Αυτές είναι οι κεντρικές θεµατικές του φεστιβάλ, οι οποίες θα πλαισιώσουν τις παρουσιάσεις. «Τα τρία πρώτα θέµατα απασχολούν για µια σειρά από λόγους και προκαλούν πολυεπίπεδες συζητήσεις στην κοινωνία. Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη να συζητηθούν και από κοντά µε αφορµή την έκδοση σχετικών και σπουδαίων βιβλίων. Περίπου το ίδιο ισχύει και για την ελληνική λογοτεχνία του lockdown, η οποία πιστεύουµε ότι ενέχει κάτι το ανεκπλήρωτο από τη στιγµή που έχουν εκδοθεί πολλές ενδιαφέρουσες δουλειές οι οποίες δεν έχουν ακόµη επικοινωνηθεί ζωντανά».

Σε σχέση µε το αν θα υπάρξουν «αιρετικές» και απροσδόκητες παρουσιάσεις και συζητήσεις οι διοργανωτές τονίζουν ότι «η προσέγγιση σε όλα τα θέµατα που παρουσιάζουµε δεν είναι ακριβώς αυτό που ορίζουµε ως µέινστριµ, όµως δεν θεωρούµε ότι πρόκειται για παρουσιάσεις και απόψεις αιρετικές. Ο σκοπός µας –παρότι δεν είναι λίγοι οι ακαδηµαϊκοί που µας τιµούν µε τη συµµετοχή τους στις εκδηλώσεις– είναι να µη γίνει το φεστιβάλ κάτι που θα θυµίζει ακαδηµαϊκό συνέδριο. Θέλουµε να είναι µια ζωντανή διαδικασία που θα αφορά όχι µόνο ανθρώπους µε ειδικά ενδιαφέροντα, αλλά αντιθέτως θα δίνει νέα ερεθίσµατα σε ευρύτερα κοινά».

Λίγα λόγια για το πρόγραµµα

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τη θεµατική της πανδηµίας Covid-19, την ιδιαίτερη συνθήκη του lockdown, τις σύγχρονες απειλές στη δηµόσια υγεία και τον κόσµο που θέλουµε να ζήσουµε.

Το Σάββατο 5 Ιουνίου τρεις συγγραφείς (Σπύρος Αλεξίου, Λεωνίδας Μοίρας και Χρήστος Ρέππας) µιλούν και συνοµιλούν γύρω από άγνωστες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης, αντιπαρατίθενται στα στερεότυπα του επίσηµου αφηγήµατος και αποδοµούν βασικές πλευρές της κυρίαρχης άποψης.

Σε σχέση µε τη θεµατική για τη φεµινιστική γραφή, το περιοδικό «Τεφλόν» παρουσιάζει την ποιητική συλλογή «Το σφυρί» της Βραζιλιάνας ποιήτριας Αντελάιντε Ιβάνοβα, ένα βιβλίο για την κακοποίηση και τη σεξουαλική ελευθερία, τη γυναικεία σεξουαλικότητα και τη χειραφέτησή της, την καύλα και την έµφυλη βία σε έναν κόσµο όπου «το αηδόνι που κελαηδά/ είναι το αρσενικό αηδόνι». Μιλάνε: Σπύρος Πρατίλας (µεταφραστής) και Ειρήνη ∆αφέρµου (µέλος φεµινιστικών οµάδων).

Την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021 θα πραγµατοποιηθούν σύντοµες παρουσιάσεις 7+1 βιβλίων ελληνικής λογοτεχνίας που εκδόθηκαν στο δεύτερο lockdown.

INF0

Συμμετέχουν 27 εκδόσεις που θα βρίσκονται στα σταντ τους: Παρασκευή 4 Ιουνίου (15.00-23.00), Σάββατο 5 Ιουνίου (11.00-23.00), Κυριακή 6 Ιουνίου (11.00-21.00). Περισσότερες πληροφορίες: rednnoir.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter