Βιβλίο: Πένες με άρωμα Ελλάδας

Βιβλίο: Πένες με άρωμα Ελλάδας

Ποίηση, ιστορικό μυθιστόρημα, κοινωνικές και αστυνομικές ιστορίες Ελλήνων συγγραφέων περιλαμβάνονται ανάμεσα στις προτάσεις βιβλίων που διαβάσαμε και ξεχωρίσαμε, νέες εκδόσεις που αξίζει να μπούνε στην βιβλιοθήκη σας.

Δημήτρης Χριστοδούλου – ποιήματα
Ηλίας Γκρης (ανθολόγηση)

Ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, τραγουδοποιός, ηθοποιός, ο Δημήτρης Χριστοδούλου έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από τα μελοποιημένα ποιήματά του «Γωνιά γωνιά», «Δεν έχει δρόμο να διαβώ», «Με το βοριά», «Ξημερώματα», «Δώδεκα παιδιά». Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή του, στον παρόντα τόμο ο Ηλίας Γκρης ανθολογεί ποιήματα του Δημήτρη Χριστοδούλου, το έργο του οποίου είναι εδώ και δεκαετίες αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας. «Το έργο του, όπως επιλεκτικά ανασυγκροτήθηκε σε τούτην την Επιλογή, σαν πλατύ ποτάμι παφλάζει έμπνευση πηγαία μιας άγρυπνης συνείδησης. Και στηλιτεύοντας αδιάκοπα την εξακολουθητική έκπτωση αξιών αποκαλύπτει την υποκριτική ηθική· αυτήν “την αληθινή κίρκη της ανθρωπότητας”! Για να θυμηθούμε τον αρχάγγελο της μεταξίωσης όλων των αξιών, Φρειδερίκο Νίτσε» σημειώνει ο Ηλίας Γκρης.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Μετρονόμος
ΣΕΛ.: 296
ΤΙΜΗ: €21,20

Pax Americana
Αλεξάνδρα Τσόλκα

«Πρόσεξε εσύ, σήμερα, που ενοχλείσαι απ’ τους ξένους, τους διαφορετικούς, αυτούς του άλλου χρώματος ή της άλλης απόχρωσης δέρματος, θρησκείας, προφοράς. Αύριο ή μεθαύριο μπορεί να είσαι αυτό ακριβώς. Μετανάστης! Πρόσφυγας! Ηλικιωμένος! Εξαρτημένος! Φτωχός! Κοίτα τι εύκολο που είναι. Είσαι αφημένος στο έλεος της εποχής σου. Και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και, βέβαια, στην Αμερική…». Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλεξάνδρα Τσόλκα γράφει μια ιστορία για το περιθώριο, τον ρατσισμό, τη μετανάστευση, την προσφυγιά, τη φτώχεια και την αρρώστια, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, τα γηρατειά, τις εμμονές και τις θεωρίες συνωμοσίας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ελληνικά Γράμματα
ΣΕΛ.: 240
ΤΙΜΗ: €13,50

Ολοι αγαπούν τα τραύματά τους
Γιάννης Δενδρινός

Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του Γιάννη Δενδρινού – έχει επίσης γράψει τη συλλογή διηγημάτων «Σπασμένες γραμμές» (Ενύπνιο, 2021). Η ιστορία εκτυλίσσεται κάπου στο Ιόνιο στο τέλος του Εμφυλίου, όταν ένα μικρό κορίτσι εμφανίζεται ξαφνικά στην πλατεία ενός χωριού. Κανείς δεν γνωρίζει τίποτε για εκείνη, ούτε από πού ήρθε, και η ίδια δεν μπορεί να εξηγήσει καθώς δεν μιλάει. Το χωριό την αγκαλιάζει και την προστατεύει και έτσι τα χρόνια περνούν. Χρόνια μετά, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι οι στροβιλισμοί μεταξύ του κακού και του τυχαίου μπορούν σε μια στιγμή μόνο να σαρώσουν τα λίγα ίχνη που αφήνει το πέρασμα κάποιων ανθρώπων από τη ζωή.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Διόπτρα
ΣΕΛ.: 128
ΤΙΜΗ: €12,20

Το σεξ και πώς να το αποφύγετε
Αύγουστος Κορτώ

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη ζωή της Αγγελικής, μιας εργαζόμενης μητέρας δυο δίδυμων πεντάχρονων αγοριών η οποία δουλεύει ασταμάτητα για τα προς το ζην και δεν νιώθει καθόλου ερωτεύσιμη. Από την άλλη, ο άντρας της νιώθει πιο ερωτικός από ποτέ. Στην παρέα προστίθεται ο πρώην της, ένας εγωπαθής νάρκισσος ο οποίος την πολιορκεί φανατικά και γλυκανάλατα, έπειτα από δεκάξι χρόνια απουσίας. Μια κωμική ιστορία για την καθημερινότητα των εργαζόμενων μανάδων, για τον έρωτα που χρειάζεται πρόσφορες συνθήκες ώστε να ανθίζει παρά το πέρασμα του χρόνου και για το σεξ.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πατάκη
ΣΕΛ.: 256
ΤΙΜΗ: €13,30

Ο Θεός φταίει, που έκανε τον κόσμο τόσο ωραίο
Βαγγέλης Ραπτόπουλος

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος διατρέχει το σύμπαν του Καζαντζάκη και ανακαλύπτει ένα μωσαϊκό από 259 αλληγορίες σπαρμένες σε ολόκληρο το έργο του: στα μυθιστορήματα, τα ταξιδιωτικά, ακόμη και στην αλληλογραφία του. Στην παρούσα έκδοση ξεχωρίζει το απόσταγμα της σοφίας του κορυφαίου συγγραφέα αντλημένο από τους μοναχούς του Αγίου Ορους, την εβραϊκή παράδοση, το τάο, το ζεν, την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, τον λαό της Κρήτης, την ιστορία της νεότερης Ελλάδας αλλά και από την παγκόσμια ιστορία. «Μέσα στα μεγάλα κομμάτια από περίφημο πεντελικό μάρμαρο που είναι το έργο του Καζαντζάκη, όποτε έβλεπα ένα φυλακισμένο μικρό άγαλμα πάλευα, όπως οι γλύπτες, να το απελευθερώσω» σημειώνει ο συγγραφέας στον πρόλογο.

ΙΝFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Κέδρος
ΣΕΛ.: 496
ΤΙΜΗ: €18,80

Μακγκάφιν
Βαγγέλης Γιαννίσης

Λίγο προτού το πλοίο «Αφροδίτη» αποσυρθεί για να γίνει παλιοσίδερα ξεκινά για τον τελευταίο απόπλου στο Αιγαίο. Στο στερνό του ταξίδι το συνοδεύει ο καταχρεωμένος πλοιοκτήτης Μάρκος Φελέκης προσπαθώντας να αλλάξει τη μοίρα του. Στο λιμάνι του Πειραιά μια τετραμελής οικογένεια επιβιβάζεται στο καράβι. Ολοι έχουν τα μυστικά τους – και κάποια από αυτά μπορεί να αποδειχθούν θανάσιμα, επειδή, δίχως να το ξέρουν, έχουν από έναν τεράστιο στόχο πάνω στα κεφάλια τους. Ενας επαγγελματίας δολοφόνος, ένα ζευγάρι πληρωμένων δολοφόνων, μια πληγωμένη γυναίκα που ζητά εκδίκηση, ένας stalker και στο επίκεντρο όλων ένα μυστηριώδες αντικείμενο που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είναι, αλλά όλοι το αναζητούν – ένα Μακγκάφιν.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Διόπτρα
ΣΕΛ.: 320
ΤΙΜΗ: €16,60

Βαθύ το σκοτάδι πριν την αυγή
Ελένη Πριοβόλου

Το νέο μυθιστόρημα της Ελένης Πριοβόλου τοποθετείται χρονικά στην Ελλάδα του Διαφωτισμού. Τα χρόνια αυτά στην Ακαρνανία γεννιέται και ανδρώνεται ο Χριστόδουλος Παμπλέκης. Ορφανός από μάνα και σημαδεμένος από την ευλογιά, βρίσκει διέξοδο στα γράμματα, στο ναρθηκοσχολείο ενός μοναστηριού. Αφού γίνεται μάρτυρας της θανάτωσης του επικηρυγμένου κλεφταρματολού πατέρα του, καταλήγει στα χέρια ενός Γραικού άρχοντα. Ο Χριστόδουλος θα εξελιχθεί σε κορυφαίο δάσκαλο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Θα συγκρουστεί με το καθεστώς της θεοκρατίας, θα διωχθεί και θα αφοριστεί.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Καστανιώτη
ΣΕΛ.: 416
ΤΙΜΗ: €18,00

Αμίλητοι λυγμοί
Νίκος Σκορίνης

Οι κατά βάση ηλικιωμένοι και οι λιγοστοί νέοι κάτοικοι ενός χωριού που το βλέπουν να ερημώνει μέρα με τη μέρα βιώνουν την ίδια και απαράλλαχτη άχαρη καθημερινότητα, μέχρι τη στιγμή που καταφτάνει εκεί μια γυναίκα η οποία αναζητά τις ρίζες της. Η παρουσία της θα σταθεί καταλυτική για να ξανανιώσει ο τόπος και όλοι θα προσπαθήσουν να τη βοηθήσουν να συνδεθεί με την οικογενειακή ιστορία της. Ενα βαθιά ανθρώπινο μυθιστόρημα που αναδεικνύει το ψυχικό μεγαλείο και τις πανανθρώπινες αξίες.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ελληνικά Γράμματα
ΣΕΛ.: 464
ΤΙΜΗ: €16,90

Τροφοσυλλέκτης
Αλέξανδρος Ψυχούλης

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης είναι καθηγητής Τέχνης και Τεχνολογίας στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το εικαστικό του έργο αποτελείται από διαδραστικές ή μη εγκαταστάσεις στον χώρο, ζωγραφική, γλυπτική και animation. Στο βιβλίο του, με άξονα τη δύσκολη σχέση με τον πατέρα του, ξετυλίγει το νήμα της βιωματικής εμπειρίας της τροφοσυλλογής, όπως τη διδάχθηκε από εκείνον και την εξέλιξε ο ίδιος. Με το ένα πόδι στην πόλη και το άλλο στη φύση, ο συγγραφέας ανατέμνει το προφίλ του σύγχρονου τροφοσυλλέκτη.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Νήσος
ΣΕΛ.: 128
ΤΙΜΗ: €13,00

Τερέζα
Φρέντυ Γερμανός

Η «Τερέζα» του Φρέντυ Γερμανού που επανεκδίδεται από τις εκδόσεις Διόπτρα είναι το ιστορικό μυθιστόρημα για την Τερέζα Δαμαλά, μια δυναμική γυναίκα της οποίας η συναρπαστική ζωή διασταυρώνεται με εκείνη του Πικάσο, του Ιωνα Δραγούμη, του Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούντσιο, του Βενιζέλου, του Μουσολίνι, του Κεμάλ και του Ερνεστ Χέμινγουεϊ. Μέσα από την πορεία της διατρέχουμε τις πρώτες «ρευστές» δεκαετίες του 20ού αιώνα κατά τη διάρκεια των οποίων ο κόσμος άλλαξε άρδην.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Διόπτρα
ΣΕΛ.: 256
ΤΙΜΗ: €16,60

Γκούτλαντ – Ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού
Νίκος Μπακουνάκης

Με αφετηρία την ιστορία του Γουσταύου Κλάους, του Βαυαρού εμπόρου που δημιουργεί στην Πάτρα την οινοποιία Αχαΐα, γνωστή σήμερα ως Achaia Clauss, ο Νίκος Μπακουνάκης ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων του περιβάλλοντός του. Στην πλήρως τεκμηριωμένη αφήγηση που καλύπτει πάνω από έναν αιώνα, από το 1833 έως το 1949, ο συγγραφέας ανασυστήνει όχι μόνο μικρόκοσμους άγνωστους και απρόοπτους αλλά ρίχνει φως σε αθέατες περιοχές, εκεί που δεν φτάνει ποτέ η μεγάλη ιστορία.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Πόλις
ΣΕΛ.: 400
ΤΙΜΗ: €20,00

Σηματωροί προστάζουν μέτρο στους καιρούς
Δημήτρης Δήμου

Ο Δημήτρης Δήμου ασχολείται συστηματικά με τη γλυπτική, τη ζωγραφική και τη σκηνογραφία. Με τα έργα και τα ποιήματα που εμφανίζει σε αυτό του το εικαστικό ημερολόγιο αναζητεί τους σηματωρούς των καιρών, τους αλύγιστους που αψήφησαν τον θάνατο, τον νίκησαν και διάβηκαν στην αιωνιότητα ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες. Ταυτόχρονα θέτει το δίλημμα της επιλογής της κατεύθυνσης και της εναντίωσης του σημερινού ανθρώπου στην εκμετάλλευση. Τα ποιήματά του έχει επιμεληθεί η Ευαγγελία Ψαρρά.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Σύγχρονη Εποχή
ΣΕΛ.: 60
ΤΙΜΗ: €7,00

Πολλά μικρά απλά
Διονύσης Χαριτόπουλος

Το νέο βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου περιλαμβάνει απλές και περιεκτικές απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που κουβαλάει μέσα του κάθε σύγχρονος άνθρωπος σχετικά με το νόημα της ζωής, το πέρασμα του χρόνου, την αυταρχική φύση του κράτους, τον καπιταλισμό, την εθνική μας ταυτότητα, το πρόσωπο του Χριστού, τον πιο βαθύ ρατσισμό, τη διαφορά πολιτιστικού και πολιτισμικού, την ατομική ανεξαρτησία, τη συγγραφή βιβλίων, την Επανάσταση του ’21, τον Εμφύλιο, τον λαϊκισμό, το σακάκι και τη σημασία του, τις ελίτ, το τατουάζ, τη διαφήμιση και πολλά άλλα.

INFO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Τόπος
ΣΕΛ.: 296
ΤΙΜΗ: €14,90

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter