Βλάχος-Φουντούλης στο 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ: «Ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι πετύχαμε στο Τόκιο»

Βλάχος-Φουντούλης στο 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ: «Ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι πετύχαμε στο Τόκιο»

Προσκεκλημένος του ΠΣΑΤ, στο 8ο Διεθνές Σχολείο, στην Αρχαία Ολυμπία, ο Θοδωρής Βλάχος, μίλησε για τον «θρίαμβο της εθνικής πόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο». Διαδικτυακά εμφανίστηκε και ο αρχηγός της εθνικής, Γιάννης Φουντούλης, ο οποίος είχε συγκινήσει με τη δήλωσή του για τις φωτιές στην Ελλάδα, λίγα λεπτά αφότου η εθνική είχε εξασφαλίσει την πρόκριση, αμέσως μετά τη νίκη επί της Ουγγαρίας.

Για το δίλημμα που του είχε θέσει η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΚΟΕ) να επιλέξει ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ομάδα που οδήγησε στο ασημένιο μετάλλιο στο Ολυμπιακό Τουρνουά πόλο του Τόκιο ο Θοδωρής Βλάχος τόνισε:

«Είμαι μόνο στον Ολυμπιακό. Ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό μου με την εθνική ομάδα. Δεν ξέρω τι θα συμβεί. Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή τι θα συμβεί ή όχι. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι για εμένα η επιτυχία αυτή, το μετάλλιο αυτό, η διάκριση αυτή είναι μεγάλη ικανοποίηση, αλλά θα ήταν σίγουρα μεγάλη ανταμοιβή για εμένα να συνέχιζα στην εθνική ομάδα. Έτσι το βλέπω, αν γίνει θα είμαι πολύ χαρούμενος»

Ο αρχηγός της εθνικής, Γιάννης Φουντούλης, ο οποίος αγωνίζεται και στον Ολυμπιακό να δηλώσει δημόσια ποια συμβουλή θα έδινε στον προπονητή του ως προς το ποια ομάδα εκ των δύο να επιλέξει, την εθνική ανδρών ή τον Ολυμπιακό, αν -υποθετικά πάντα- ο Θοδωρής Βλάχος του ζητούσε τη δική του γνώμη και απάντησε: «Θα πω ότι ο Θόδωρος με ό,τι έχουμε καταφέρει όλοι μαζί προφανώς και αξίζει να είναι και στις δύο αυτές θέσεις για την επόμενη διοργάνωση γιατί νομίζω πως αυτό που καταφέραμε και χρονικά έτσι όπως έγινε δεν υπήρχε η δυνατότητα από πριν να έχει αποφασίσει. Ήρθε εκ των υστέρων αυτή η ανάγκη να επιλέξει, οπότε θεωρώ πως το πιο σωστό είναι στην επόμενη διοργάνωση τουλάχιστον να είναι και στις δύο ομάδες. Και μετά να αποφασίσει εκείνος τι θέλει περισσότερο. Δεν ξέρω… Εγώ στον Ολυμπιακό θα είμαι σίγουρα, στην εθνική δεν ξέρω».

Οσο για την επιτυχία του ελληνικού πόλο στο Τόκιο ο Βλάχος τόνισε: «Οι Έλληνες ένιωσαν υπερήφανοι με την επιτυχία μας στο Τόκιο. Χαιρόμαστε κι εμείς που σας δώσαμε αυτή τη χαρά. Η αλήθεια είναι πως προσπαθούμε πολλά χρόνια να σας αναγκάσουμε να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στην προσπάθεια που κάνουμε στο πόλο και νομίζω πως με αυτήν την μεγάλη επιτυχία που φέραμε, κάπως το καταφέραμε. Ξέρετε πως οι αθλητές στο πόλο αμείβονται με λίγα χρήματα. Το πόλο για αυτούς είναι το μεράκι τους, το χόμπι τους, η αγάπη τους, η ζωή τους. Ξέρετε δεν θέλω ποτέ να μπω απέναντι σε κανένα άθλημα. Θα πολεμώ, όμως πάντα για το καλό του αθλήματος που υπηρετώ και έχω αγαπήσει. Όσα μετάλλια και να πάρεις κανείς στο πόλο, δεν θα λύσει το πρόβλημα της ζωής του. Τα κάνει όλα για την αγάπη του για το άθλημα, για να κάνει υπερήφανους αυτούς που αγαπά, την οικογένειά του».

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής είπε ακόμη ότι «η διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι κάτι μοναδικό, κάτι ξεχωριστό. Ακόμη κι εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε καταλάβει τι έχουμε πετύχει. Ο αρχηγός της εθνικής Γιάννης Φουντούλης, μετά την Ουγγαρία, είχε προβεί σε μια δήλωση που έκανε τρομερή εντύπωση (σ.σ. είχε ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες για τη χαρά των παικτών για την πρόκριση λόγω όσων περνούσαν με τις καταστροφικές φωτιές). Εμένα δεν μου έκανε εντύπωση. Εσείς οι δημοσιογράφοι το αναδείξατε και γι’ αυτό έκανε εντύπωση στον κόσμο. Αν δεν ήσασταν εσείς να αναδείξετε την προσπάθειά μας, κανείς δεν θα ήξερε τίποτα. Είναι μια σχέση αμφίδρομη αυτή των ανθρώπων του αθλητισμού και των αθλητικών συντακτών. Μετά τη νίκη επί της Ουγγαρίας, η διάσταση που δώσατε στους χαρακτήρες των αθλητών και στο ήθος τους ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή.. Όλοι μας λένε συγχαρητήρια για το μετάλλιο, αλλά κυρίως για το ήθος των παιδιών σας που είναι εξαιρετικό. Για εμένα αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Με τον Φουντούλη είμαστε μαζί από το πρωί έως το βράδυ. Αν τον ρωτήσετε “ο προπονητής σας είναι αυστηρός, είναι χαβαλές;” θα κομπλάρει. Γιατί είμαι και το ένα και το άλλο. Σκεφτείτε πως τόσο καιρό μαζί δεν έχω τριβή με παιδιά, τα οποία τα βλέπω πιο πολύ από την οικογένειά μου. Έχω και ένα κομμάτι παιδαγωγικό επάνω τους».

Στη συνέχεια, ο Θοδωρής Βλάχος επικεντρώθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες λέγοντας: «Θέλω να σας πω κάποια πράγματα και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έχω βρεθεί σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πριν πας σε τρομάζει, αλλά όταν φεύγεις οι αναμνήσεις είναι συγκλονιστικές. Εσείς μπορεί να θεωρείτε σίγουρο πως η εθνική πόλο θα είναι πάντα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά για εμάς είναι άγχος και πίεση η υπόθεση πρόκριση. Στο Τόκιο έπρεπε να κατακτήσουμε μία από τις τρεις θέσεις για να εξασφαλίσουμε την πρόκριση. Και είχαμε και τον Covid-19. Θα κολλήσει κάποιος κορονοϊό μια εβδομάδα πριν πάμε στο Τόκιο; Αν κολλήσουν δύο παίκτες εκεί, θα έχουμε παίκτες να διεκδικήσουμε το μετάλλιο;

Είχαμε 17 ημέρες να ζήσουμε στο Τόκιο και πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος, από παιχνίδι σε παιχνίδι να γίνεσαι καλύτερος. Αυτά που έζησα στο Ρίο ντε Τζανέιρο και τα λάθη που έκανα τότε, προσπάθησα να μην τα επαναλάβω ως διαχειριστής και προπονητής, στο Τόκιο. Πρέπει να αντιμετωπίσεις τη ρουτίνα, την καθημερινότητα, ενδιάμεσα να βρεις τρόπους να κεντρίσεις τους παίκτες, να βρεις κάτι να τους κάνει να χαμογελάσουν.

Και ως προπονητής είναι φορές που πρέπει να πάρεις δύσκολες αποφάσεις. Παραδείγματος χάρη, όλοι ξέρετε πως η μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή είναι να παρελάσει στην Τελετή Έναρξης. Ένα παιδί 20 χρόνων σκέφτεται “θα είμαι στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες; Μπορεί να είμαι τραυματίας”. Θέλει, λοιπόν να πάει στην Τελετή Έναρξης. Στο Ρίο το 2016 τους άφησα να πάνε στην Τελετή Έναρξης. Στο Τόκιο, όμως πήρα μια απόφαση να μην πάμε στην Τελετή Έναρξης. Ήλπιζα βέβαια πως δεν θα επιτρεπόταν να πάνε οι αθλητές στην Τελετή Έναρξης ελέω των περιορισμών για τον κορονοϊό. Τελικά επετράπη η παρουσία αθλητών και έπρεπε να επέμβω. Την επόμενη ημέρα μετά την Τελετή Έναρξης παίζαμε με την Ουγγαρία. Φανταστείτε να ήταν οι παίκτες 10 ώρες όρθιοι. Ήταν μια απόφαση που την πήρα με βαριά καρδιά. Τα παιδιά θέλουν να βγουν φωτογραφία με τον Τζόκοβιτς, με τον διάσημο μπασκετμπολίστα, είναι μια εμπειρία ζωής. Τους έκοψα το πιο πικάντικο. Στο τέλος, όμως το αποτέλεσμα που ήρθε μας κάνει όλους να νιώθουμε δικαιωμένοι και χαρούμενοι. Το όνομά τους θα είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα στον ελληνικό αθλητισμό».

Φουντούλης: «Δείξαμε σεβασμό»

Ο αρχηγός της «ασημένιας» στο Τόκιο εθνικής πόλο, Γιάννης Φουντούλης, είπε: «Χαίρομαι που έχω την τιμή να μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες μου από αυτή τη στιγμή. Ήταν ένα μαγικό ταξίδι, μια στιγμή στην καριέρα μου που την ονειρευόμουν από πολύ μικρός, όταν ξεκίνησα αυτό το άθλημα. Αυτοί ήταν οι 3οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην καριέρα μου και δεν είχα καταφέρει να κατακτήσω μετάλλιο. Ο χρόνος με πίεζε γιατί ήξερα ότι αυτοί οι Αγώνες ίσως να ήταν οι τελευταίοι μου. Τι να πω; Μοναδικά συναισθήματα που ο αθλητισμός μπορεί να μας προσφέρει. Από το 2006 που ξεκίνησα να συμμετέχω στην εθνική περίμενα μέχρι το 2021 για να κατακτήσω το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ευχαριστώ τους προπονητές, τους συμπαίκτες μου. Πραγματικά, ήταν κάτι που μου βγήκε τελείως αυθόρμητα».

Για τη δήλωσή του σχετικά με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, εξήγησε: «Είμαι σε μία ηλικία που μπορώ να αξιολογήσω τι είναι σημαντικό και τι όχι στη ζωή, τα πράγματα που έχουν σημασία. Πετούσα στα σύννεφα για ό,τι είχαμε καταφέρει με τα παιδιά, αλλά εμείς όσο χρόνο περνούσαμε μαζί στο Τόκιο, συζητούσαμε διαρκώς για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα την ίδια περίοδο. Ήταν κάτι που μας πλήγωνε, μας άγχωνε, το μυαλό μας ήταν πίσω στην Ελλάδα. Δεν θα μπορούσε να αλλάξει αυτό, ακόμη και τη στιγμή της μεγαλύτερης χαράς μας. Δείξαμε τον σεβασμό που πρέπει να δείχνει κάποιος σε τέτοιες περιστάσεις. Είχαμε αυτήν τη δυσάρεστη εμπειρία και από το 2018 και τότε είχαμε θρηνήσει πολλούς νεκρούς. Και τότε ήμασταν εκτός Ελλάδας για αγώνες και το μυαλό μας ήταν αλλού. οι Ισπανοί είχαν τηρήσει ενός λεπτού σιγή πριν την έναρξη του παιχνιδιού. Τι να πούμε; Ότι τότε χάσαμε μια πρόκριση για αυτό το περιστατικό; Μας επηρέασε όμως και δεν περιμέναμε να ξανασυμβεί και συνέβη τρία χρόνια μετά. Ήταν δύσκολο για όλους τους συνανθρώπους μας».

Ο Θοδωρής Βλάχος είπε για τον Γιάννη Φουντούλη: «Δεν χρειάζεται ένας παίκτης να είναι μόνο εκτελεστικά καλός, για να φτάσει να είναι και αρχηγός της ομάδας. Είθισται αρχηγός να είναι ο πιο παλιός. Εγώ στο παρελθόν έχω χρήσει αρχηγό αθλητή που δεν ήταν ο πιο παλιός ή ήταν ξένος.  Ο Φουντούλης είναι ένα παιδί που το σέβονται όλοι οι συμπαίκτες του και οι αντίπαλοί του βέβαια. Είναι ένα ομαδικό παιδί, αυτό που είπα πριν… εγώ τον Φουντούλη τον ξέρω, είναι ένα καλό παιδί, ένα ηθικό παιδί με καλό χαρακτήρα που παρασύρει τους υπόλοιπους σε μία ομάδα να κάνουν το καλό.

Οταν ρωτήθηκε ο Γιάννης Φουντούλης γιατί ο Θοδωρής Βλάχος είναι ένας καλός προπονητής, απάντησε: «Όσα έχει καταφέρει και με την εθνική ομάδα και με τον Ολυμπιακό αποτελούν από μόνα τους την απάντηση γιατί θεωρείται από τους κορυφαίους τεχνικούς στον κόσμο. Άρχισα μαζί του την πορεία μου στο ανδρικό στην υδατοσφαίριση. Μου έδωσε έναν ρόλο πιο ηγετικό και του οφείλω ό,τι έχω καταφέρει. Για τις γνώσεις του, λοιπόν, για όσα μας μεταδίδει στην προπόνηση. Είναι απ’ όλους αποδεκτός».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter