Βλοχός Καρδίτσας: 70 οικογένειες ζητούν την μετεγκατάστασή τους – Ζουν με τον φόβο των πλημμυρών

Βλοχός Καρδίτσας: 70 οικογένειες ζητούν την μετεγκατάστασή τους – Ζουν με τον φόβο των πλημμυρών

Οι 70 από τις 120 οικογένειες του Βλοχού Καρδίτσας, ενός χωριού που καταστράφηκε από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την σφοδρή κακοκαιρία ενάμιση μήνα πριν, θα υποβάλουν αίτημα για την οργανωμένη μετεγκατάστασή τους στην περιοχή του Παλαμά, μαζεύοντας υπογραφές που θα υποβάλουν στη διοίκηση του δήμου. Η κατάσταση για τις οικογένειες αυτές είναι τραγική, καθώς ακόμη και σήμερα φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους ή αναγκάζονται να ζουν στο ενοίκιο.

Ο Θανάσης Μπέης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Επανεγκατάστασης, είπε πως ο φόβος για επικείμενες πλημμύρες έχει επισκιάσει την ζωή των κατοίκων, καθώς το χωριό τους βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το ανάχωμα του διπλανού ποταμού.

«Κάθε φορά που βρέχει έντονα, κοιτάμε τα αναχώματα και τον ουρανό και προετοιμαζόμαστε να εγκαταλείψουμε το χωριό. Οκτώ φορές πλημμυρίσαμε ή κινδυνεύσαμε να πλημμυρίσουμε από το 1953 μέχρι σήμερα. Αυτή η εμπειρία που αποκτήσαμε αναγκαστικά, μας βοήθησε και δεν είχαμε θύματα από το χωριό μας στις τελευταίες πλημμύρες. Όμως, δεν είναι δυνατό συνέχεια να ζεις με την αγωνία για τη ζωή σου και τις όποιες καταστροφές μπορεί να υποστείς. Αυτό δημιουργεί μία τεράστια ψυχολογική πίεση», αναφέρει ο κ. Μπέης, μιλώντας στο ethnos.gr

«Καταλαβαίνετε ότι οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων είναι πολύ δύσκολες. Οι υπόλοιποι φιλοξενούμαστε σε συγγενείς και φίλους ή μένουμε στο ενοίκιο. Να αναφέρω, για παράδειγμα, τη δική μου οικογένεια. Εγώ νοικιάζω ένα σπίτι και ο πατέρας μου ένα άλλο. Ο καθένας μας δίνει περισσότερα από 300 ευρώ το μήνα, χωρίς να υπάρχει κάποια οικονομική συνδρομή από την Πολιτεία. Όσες οικογένειες του χωριού μας δε θέλουν να μετεγκατασταθούν, καταλήγουν σε αυτήν την επιλογή, επειδή έχουν εδώ τις επιχειρήσεις τους και δε θέλουν να τις εγκαταλείψουν», συνεχίζει.

Εξηγεί πως έχουν γίνει ήδη ενέργειες για να ενεργοποιηθεί η πολιτεία και με την συνδρομή της να ανεγερθούν οικίες. «Έχουμε ήδη συγκεντρώσει υπογραφές και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε επίσημα το αίτημά μας στο δήμο. Η παραχώρηση της έκτασης και η ανέγερση των κατοικιών πρέπει να γίνει με τη συνδρομή της Πολιτείας, αφού εμείς αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά. Θέλουμε να μένουμε στην ίδια περιοχή όλες οικογένειες του Βλοχού, προκειμένου να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή μας. Όλες οι οικογένειες του χωριού μας είμαστε δεμένες μεταξύ μας».

«Το κίτρινο χρώμα σημαίνει ότι τα σπίτια μας είναι επικίνδυνα, ακατάλληλα και δεν μπορούν να κατοικηθούν, μέχρι να γίνουν οι εργασίες επισκευής. Πρέπει εμείς να πληρώσουμε μηχανικό, ο οποίος θα βγάλει την άδεια για τις επισκευές και αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες και καταθέσουμε το ακριβές τιμολόγιο στο αρμόδιο υπουργείο, θα πάρουμε πίσω το 80% του κόστους. Μετά θα πρέπει πάλι εμείς να πληρώσουμε μηχανικό, ο οποίος να πιστοποιήσει ότι το σπίτι είναι έτοιμο. Όλο αυτό θα χρειαστεί σίγουρα μία τριετία, προκειμένου να μπορέσουμε να μείνουμε ξανά στο χωριό μας. Και για το λόγο αυτό, εκτός από την ασφάλειά μας, η συγκροτημένη μετεγκατάσταση αποτελεί την καλύτερη λύση»,

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter