Βολιβία: Οι οπαδοί του Μοράλες έχουν αποκλείσει την Λα Παζ – Ζητούν να μπορεί να κατέβει πάλι πρόεδρος

Βολιβία: Οι οπαδοί του Μοράλες έχουν αποκλείσει την Λα Παζ – Ζητούν να μπορεί να κατέβει πάλι πρόεδρος
AP Photo/Juan Karita

Σε ασφυξία έχει οδηγήσει την πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Παζ, ένα ανθρώπινο ποτάμι από αγρότες που έχει κινητοποιήσει ο πρώην πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες απέναντι στον νυν πρόεδρο και πρώην σύμμαχο του Λουίς Άρτσε. Οι αγρότες τους οποίους επισήμως οι αρχές της Βολιβίας έχουν στοχοποιήσει ως καλλιεργητές κόκας, έχουν κλείσει πολλούς δρόμους από και προς την πρωτεύουσα επί 11 ημέρες με αποτέλεσμα οι οικονομικές ζημιές να ανέρχονται πλέον σε 600 εκατομμύρια δολάρια, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις σε καύσιμα και αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν εξαιτίας της άρνησης του Συνταγματικού Δικαστηρίου να επιτρέψει μια νέα υποψηφιότητα του Έβο Μοράλες στις εκλογές του 2025. Οι δικαστές οι οποίοι είναι αιρετοί στην Βολιβία, πήραν την απόφαση αυτή, αφού πρώτα με δική τους απόφαση πέρσι παρέτειναν την θητεία τους. Η παράταση της θητείας ήρθε επειδή κυβέρνηση και Βουλή δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για την ημερομηνία διεξαγωγής των δικαστικών εκλογών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η πλευρά του Μοράλες που είχε καταθέσει την υποψηφιότητα του για τις εκλογές να θεωρεί ότι η όλη υπόθεση στήθηκε εναντίον του από τον πρόεδρο Λουίς Άρτσε σε συμπαιγνία με τους δικαστές. Έτσι πήρε την απόφαση να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του.

Παρά τον αποκλεισμό της Λα Παζ, η κυβέρνηση μέχρι και σήμερα δεν έχει ακόμα καταστείλει τις διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας επισήμως πως «τα οδοφράγματα είναι μέρος της πολιτικής κουλτούρας της χώρας». Η κυβέρνηση σύμφωνα με τους αναλυτές, εκτιμά ότι οι διαδηλωτές θα αποχωρήσουν μόνοι τους εξαιτίας της κούρασης, αλλά και της έλευσης του καρναβαλιού.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση όλων των δικαστηρίων της χώρας, με αρχή το TCP. Όσον αφορά στην κυβέρνηση, αυτό που πραγματικά ζητούν είναι να βρεθεί ένας τρόπος να ακυρωθεί η συνταγματική απόφαση, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και η οποία απαγορεύει σε έναν πρόεδρο να κυβερνά πάνω από δύο φορές, είτε συνεχώς είτε ασυνεχώς.

Διαβάστε επίσης: Αγρότες στην Ιταλία: «Την επόμενη εβδομάδα τα τρακτέρ μας θα φτάσουν κοντά στη Ρώμη»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter