«Βόμβα» Τζανάκη: Πλασματικός ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες – 40.000 – 45.000 ο πραγματικός αριθμός (Video)

«Βόμβα» Τζανάκη: Πλασματικός ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες – 40.000 – 45.000 ο πραγματικός αριθμός (Video)

«Πλασματικό» χαρακτήρισε ο Νίκος Τζανάκης τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώνεται τις τελευταίες ημέρες γιατί «δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάση περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων».

Ο καθηγητής Πνευμονιολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι: «η ποιοτική και ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή εν πάση περιπτώσει έναν μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων. Αυτό συμβαίνει γιατί αν κολλήσουν Όμικρον ιδιαίτερα άτομα που έχουν εμβολιαστεί επειδή έχουν πολύ ήπια ή έως καθόλου συμπτώματα, δεν κάνουν τεστ».

Ακόμα, σημείωσε πως παρά τη μείωση που καταγράφεται στα κρούσματα, η πίεση στο ΕΣΥ δεν πέφτει, αλλά αντιθέτως ανεβαίνει. «Οι εισαγωγές έχουν παγιωθεί πάνω από 550 και αυτά δε γίνονται χωρίς να υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα».

Επίσης, επισήμανε πως η πτώση των κρουσμάτων από την εβδομάδα των εορτών με τα 50.000 κρούσματα ήταν η εβδομάδα που αντικατόπτριζε την πραγματικότητα. «Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Υπολογίζω ότι γύρω στο 50%-60% των κρουσμάτων ανευρίσκουμε με τους ελέγχους», τόνισε.

Όσον αφορά τη σημερινή μέρα εκτίμησε πως τα κρούσματα θα κυμανθούν μεταξύ 28.000-35.000.

Πρότεινε, επίσης, τη διάθεση σελφ τεστ σε όλο τον πληθυσμό, προκειμένου να ανιχνεύονται οι πολίτες που έχουν μολυνθεί με τον ιό. «Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε τεστ. Την εβδομάδα των γιορτών που δίνονταν δωρεάν σελφ τεστ, το 80% το έκανε και γι’ αυτό ανιχνεύσαμε τόσα κρούσματα και κόψαμε μαχαίρι τις συρροές».

Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι γύρω στις 20 Ιανουαρίου θα έρθει η «επιπέδωση» της πανδημίας και  στο τέλος του μήνα θα αρχίσει και η κάμψη των σκληρών δεικτών, των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Εν κατακλείδι, είπε πως η Όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη, καθώς στην πανεπιστημιακή κλινική της Κρήτης, σε 65 νοσηλείες σε απλές κλίνες το 78% αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, όπως και το 95% των παιδιατρικών εισαγωγών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter